“Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίδιοι” γιορτή για την Ημέρα της Ευρώπης

“Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίδιοι” γιορτή για την Ημέρα της Ευρώπης


 

Στο Πάρκο Ακρόπολης στις 13 Μαΐου

 

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με μουσική, χορό και λιχουδιές, αλλά και ένας χώρος συνεύρεσης, συλλογής πληροφοριών για τις ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ από αρμόδιους φορείς, συζήτησης με Κύπριους Ευρωβουλευτές και στοχασμού για το μέλλον της Ευρώπης θα στηθεί στο Πάρκο Ακρόπολης, το Σάββατο 13 Μαΐου.

Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργανώνουν το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στα γραφεία του ΓΤΠ, στη Λευκωσία.

«Το ευρωπαϊκό σλόγκαν “όλοι διαφορετικοί και όλοι ίδιοι” αποτελεί την μεγαλύτερη πολιτισμική και πολιτική του κάθε ενός από εμάς προς τις υπόλοιπες γενεές», ανέφερε στην παρέμβασή της η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) Σόφη Μιχαηλίδου.

Συνέχισε λέγοντας ότι «στην Κύπρο, όντας ένα μικρό κράτος μέλος στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αισθανόμαστε εντονότερα την ασφάλεια της αγκαλιάς της ΕΕ, αφού η Κύπρος εξακολουθεί να είναι υπό στρατιωτική κατοχή». «Οι πλάτες της Ένωσης αποτελούν και λειτουργούν ως πανοπλία προστασίας προς τον Κύπριο Ευρωπαίο πολίτη και τα όνειρά του για τα παιδιά του», είπε.

Πέραν όμως, πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου, «από την πολιτική και πολιτισμική μας σύνδεση με την Ευρώπη, η Ένωση αποτελεί σταθερά τον κυριότερο οικονομικό και εμπορικό μας εταίρο ακόμα και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που μόλις έχουμε αρχίσει να ξεπερνάμε». «Αισθανθήκαμε ουσιαστικά την στήριξη της Ευρώπης μέσω της διάχυσης τεχνογνωσίας αλλά και κονδυλίων προς τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα», ανέφερε.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που ο Δήμος Στροβόλου στηρίζει μια τέτοια εκδήλωση, η οποία μεταξύ άλλων προάγει την ανταλλαγή πολιτισμών και ιδεών, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη όλων των πολιτών, συμβάλλοντας κι αυτός με την σειρά του στο να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, αλλά και τους πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη», ανέφερε από την πλευρά του Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Σήμερα που η συνοχή της Ευρώπης κινδυνεύει κατά κάποιο τρόπο οφείλουμε ειδικότερα ως Κύπρος να σταθούμε πιο κοντά στην ιδέα της Ευρώπης γιατί αυτή η ιδέα μόνο θετικά έχει να επιφέρει για το λαό μας, αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης, πρόσθεσε.

«Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τους ανθρώπους αλλά και τίποτα δεν έχει διάρκεια χωρίς θεσμούς», ανέφερε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής, δανειζόμενος, όπως είπε, τα λόγια του Jean Monnet. «Και ακριβώς είναι χάριν στους θεσμούς της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Δικαστήριο και στους υπόλοιπους θεσμούς που έχουν διάρκεια αυτές οι συνθήκες ειρηνικής διαβίωσης στη Γηραιά Ήπειρο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ίδρυση και η σύσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ήρθε αρχικά ως ένα λεγόμενο “peace project” (σχέδιο ειρήνης), ο κ. Κεττής είπε ότι συχνά δυστυχώς «υποβαθμίζουμε τη σημασία του ή το προσπερνάμε ως κάτι αυτονόητο και δεδομένο, ειδικά η δική μας η γενιά η οποία δεν έχει βιώματα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με όλες τις αδυναμίες της είναι ακόμα και σήμερα ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η Ευρώπη σε απάντηση των αιματηρών συγκρούσεων. Αλληλεγγύη, δημοκρατία, πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση, πολιτική ανοχή και συμμετοχή ακόμα και για αυτούς που αντιστρατεύονται την πεμπτουσία της ΕΕ καλώντας μέσα από λαϊκίστικα παραληρήματα σε λογικές εσωστρέφειας και περιχαράκωσης», πρόσθεσε.

Ας κοιτάξουν ωστόσο όλοι αυτοί, είπε ο κ. Κεττής, «τι γίνεται σε γειτονικές μας χώρες, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής ηπείρου εκεί και όπου λείπει το όραμα της ΕΕ» και έδωσε το παράδειγμα χωρών των Βαλκανίων, οι οποίες «ζουν δύσκολες μέρες», υπενθυμίζοντας ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πολύ μακριά από εμάς.

Στις 13 Μαΐου «θέλουμε να γιορτάσουμε και θέλουμε να στοχαστούμε», είπε στη δική του παρέμβαση ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης. Να γιορτάσουμε όλα αυτά τα οποία έχει πετύχει η ΕΕ μέχρι σήμερα, ανέφερε. Είναι, είπε, «η ειρήνη η οποία μερικές φορές στους πιο μικρούς μας φίλους δεν λέει πολλά, αλλά σ` αυτούς που έχουν μνήμες ή έρχονται από χώρες που έχουν υποστεί τον πόλεμο είναι σημαντικό”.

Έχουν σπάσει τα σύνορα, πρόσθεσε, «θυμάμαι ότι εγώ όταν ήμουν νέος για να ταξιδέψω ήταν επιχείρηση ολόκληρη, ενώ τώρα από το κινητό στο δρόμο για το αεροδρόμιο κλείνεις εισιτήριο».

«Όλα αυτά σήμερα τα βλέπουμε αυτονόητα στην Ευρώπη. Και είναι. Έχουμε πετύχει πάρα πολλά. Αλλά, πρέπει όμως και να στοχαστούμε για το πού πηγαίνει η Ευρώπη. Μην κρυβόμαστε», σημείωσε ο κ. Μαρκοπουλιώτης. Η Ευρώπη, είπε, αντιμετωπίζει μια ανησυχία εσωτερική για το πού πρέπει να πάει. Αυτό, ανέφερε, «δεν θα το αποφασίσουν λίγοι γραφειοκράτες από τις Βρυξέλλες. Θα το αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτοί θα πρέπει να πούνε», προσθέτοντας ότι «και στη γιορτή και στο στοχασμό θέλουμε τους πολίτες».

Αναφέρθηκε στην κατάθεση από πλευράς του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ πέντε εναλλακτικών για το πού πρέπει να πάει η Ευρώπη. «Ξεκινάει μια συζήτηση, η οποία είναι μια πρόσκληση αλλά και μια πρόκληση προς τους πολίτες», είπε. Παρέθεσε τις πέντε προτάσεις του κ. Γιούνκερ, η οποίες αρχίζουν από την επιλογή, όπως ανέφερε, να παραμείνουμε ως έχουμε, να επικεντρωθούμε μόνο στην οικονομία, να αποκτήσουμε ένα μοντέλο λεγόμενης “μεταβλητής γεωμετρίας”, πολλαπλών ταχυτήτων, να κάνουμε λιγότερα αλλά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή να προχωρήσουμε σε μια πλήρη ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ονείρου.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η λειτουργός του ΓΤΠ Λέλια Λαμπριανίδου η οποία ανέφερε ότι όσοι βρεθούν το Σάββατο 13 Μαΐου από τις 4 μέχρι τις 7 το απόγευμα στο Πάρκο Ακρόπολης «θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ιδέα από ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ΕΕ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Λαμπριανίδου στον χώρο θα βρίσκονται περίπτερα από 15 Πρεσβείες κρατών μελών της ΕΕ, στα οποία θα προσφέρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις χώρες τους και μια γεύση από την κουλτούρα τους.

Στο Πάρκο Ακρόπολης θα βρεθούν και αρμόδιοι φορείς που θα παρέχουν ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, απασχόλησης και εκπαίδευσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι στο χώρο θα βρίσκονται το πρόγραμμα LIFE, το δίκτυο Eures Κύπρου, το κέντρο Euroguidance Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων για Πρακτική Άσκηση και Κατάρτιση, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, το Erasmus+, το Ίδρυμα Δια Βίου Μάθησης, το Συμβούλιο Νεολαίας και ο Οργανισμός Νεολαίας, Η Ευρώπη Σου, το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Κύπρου και το Πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες.

Θα μεταδίδεται επίσης ζωντανά το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Love FM με τους Τάσο Τρύφωνος και Χριστιάνα Αρτεμίου ενώ μέσα από το πρόγραμμα θα δοθεί η ευκαιρία στους Κύπριους Ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους να δώσουν τα δικά τους μηνύματα για την Ημέρα της Ευρώπης.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τους “Cyprus Love Zumba”, την Σχολή Χορού Αντιγόνης Τασουρή και το Μουσικό Λύκειο Λεμεσού.

Στο πάρκο θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος με διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά, περίπτερα φιλανθρωπικών οργανώσεων, το περίπτερο όλων των συνδιοργανωτών, όπου θα προσφέρεται ενημερωτικό υλικό, δωράκια και εκπλήξεις.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν λιχουδιές από την Κύπρο και όχι μόνο. Όπως ανέφερε η κ. Λαμπριανίδου στην εκδήλωση θα είναι και ο Κλάδος Ποιότητας του Τμήματος Γεωργίας με προϊόντα που περιλαμβάνονται στο μητρώο προστατευόμενων προϊόντων της ΕΕ.

Κάλεσε τον κόσμο «να έρθει μαζί μας μια βόλτα στην Ευρώπη και να γνωρίσει ή να θυμηθεί όλες τις ιδιαιτερότητες που μας κάνουν ξεχωριστούς, αλλά κυρίως αυτά που μας ενώνουν».


Comments

comments

Tags: cyprus, europeday

Σχετικά με τον Συγγραφέα