Όλο και περισσότεροι ξένοι φοιτητές στην Κύπρο

Όλο και περισσότεροι ξένοι φοιτητές στην Κύπρο

Σαφής αυξητική τάση καταγράφεται στον αριθμό των φοιτητών που έρχονται από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά από τη συνάντηση του με τον Υφυπουργό Υγείας και Ιατρικής Εκπαίδευσης του Ιράν Δρ Mohammed Βagher Larijani, στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καδής είπε ότι “είναι με ιδιαίτερη χαρά που είχαμε σήμερα συνάντηση για να δούμε τις προοπτικές συνεργασίας και ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών στα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης και έρευνας”.

Ο Υπουργός είπε ότι ο δρ Larijani “είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί και τις τρεις ιατρικές σχολές και ερευνητικά ινστιτούτα στο χώρο της υγείας στην Κύπρο” προσθέτοντας ότι “αυτό που μας μετέφερε είναι ότι είχε τις καλύτερες εντυπώσεις και βλέπει και ίδιος πολύ σημαντικές προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα των δύο χωρών, ειδικότερα στα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης και της υγείας”.

“Αυτή η επίσκεψη έρχεται μετά από την επίσκεψη που είχε ο Υφυπουργός Παιδείας του Ιράν στην Κύπρο με τον οποίον συζητήσαμε ευρύτερα το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”, είπε.

Φαίνεται, συνέχισε, “ ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή έχουμε στείλει στο Ιράν ένα προσχέδιο συμφωνητικού συνεργασίας στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αναμένεται να σταλεί ένα ξεχωριστό συμφωνητικό συνεργασίας στα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης και έρευνας μετά και τη σημερινή μας συνάντηση και θα ακολουθήσει επίσκεψη δική μου μαζί με εκπροσώπους των πανεπιστημίων της Κύπρου στο Ιράν για να παρουσιάσουμε την κυπριακή Ανώτερη εκπαίδευση και να συζητηθούν πολύ συγκεκριμένες διαπανεπιστημιακές συνεργασίες είτε στο επίπεδο της ανάπτυξης κοινών προγραμμάτων σπουδών είτε στο επίπεδο της ανταλλαγής φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού είτε στο επίπεδο των υποτροφιών”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “υπάρχουν μια σειρά από περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να αναπτυχθεί συνεργασία”.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι “αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας που κάνουμε την τελευταία περίοδο για διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας και να καταστεί η Κύπρος ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο”.

“Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών με τη Ρωσία. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο. Πρόσφατα η Κίνα αναγνώρισε τα περισσότερα από τα πανεπιστήμια μας, αναγνώρισε τους τίτλους σπουδών που εκδίδουν τα περισσότερα από τα πανεπιστήμια μας. Έχουμε κάνει αρκετές επαφές με χώρες από την περιοχή του Κόλπου και γενικότερα θεωρούμε ότι μέσα από τις επαφές που έχουμε αναπτύξει και τις συμφωνίες που υπογράφουμε θα είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό φοιτητών και να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό εκπαιδευτικό Κέντρο”.

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι “υπάρχει μια σαφής αυξητική τάση του αριθμού των φοιτητών που έρχονται από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται βέβαια και στην ραγδαία ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της Κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνιών στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να θυμίσω ότι πριν 25 χρόνια δεν είχαμε πανεπιστήμιο και σήμερα έχουμε 8 πανεπιστήμια”, κατέληξε.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα