«Ώρα για αποφάσεις» στο θέμα της ενέργειας

«Ώρα για αποφάσεις» στο θέμα της ενέργειας

Στις περιφερειακές γεωστρατηγικές και ενεργειακές εξελίξεις, αλλά και στις προοπτικές της Κύπρου να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, επικεντρώνονται οι εργασίες του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου.

Χθες κατά την πρώτη ημέρα, οι ομιλητές μίλησαν τόσο για την προοπτική της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη, όσο και για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη ΝΑ Μεσόγειο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο διήμερο συμπόσιο με θέμα «Ενέργεια: Ώρα για αποφάσεις», που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης και η εταιρεία Financial Media Way, θα μιλήσει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

Λακκοτρύπης: Η Κύπρος προχώρησε στην ώρα των δράσεων

Η Κύπρος έχει διεξέλθει της «ώρας των αποφάσεων» και προχώρησε ήδη στην «ώρα των δράσεων», σε όλους τους τομείς της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας στην ομιλία του. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, σημείωσε ότι «η περιοχή μας αναβαθμίζεται ενεργειακά και αυτό είναι βέβαιο πως θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού προσδίδει περισσότερη βαρύτητα στις εναλλακτικές οδούς και πηγές ανεφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο».

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην προσθήκη της βρετανικής BG Group στους αδειούχους του ερευνητικού τεμαχίου 12, στις εντατικές συζητήσεις -στις οποίες είπε βρίσκεται η Κύπρος- για διαμόρφωση του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και

στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανανέωσης, για περίοδο δύο ετών, της άδειας έρευνας υδρογονανθράκων στη γαλλική εταιρεία TOTAL, στο τεμάχιο 11.

Είπε ακόμη ότι το ερευνητικό της πρόγραμμα στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως αυτό καθορίζεται στο σχετικό συμβόλαιο με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει και η ιταλοκορεάτικη κοινοπραξία ENI/KOGAS, αδειούχος των ερευνητικών τεμαχίων 2, 3 και 9.

 

Ομήρου: Να προχωρήσουμε τάχιστα στην υλοποίηση στρατηγικής

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή επιβάλλουν όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση της ενεργειακής της στρατηγικής, στοχεύοντας στην αξιοπιστία, την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητά της, τόνισε στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες δυσχερείς συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και τη συνακόλουθη πτώση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου και ενώ η χώρα αγωνίζεται να ανακάμψει από τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης και των σκληρών αποφάσεων του Eurogroup στην πραγματική οικονομία», ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Είπε επίσης ότι ο απώτερος στόχος της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, ως τμήμα της εξωτερικής της πολιτικής, συναρτάται άμεσα με αυτές τις εξελίξεις.

«Επιβάλλεται διορατικότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα απέναντι σε έξωθεν επιβουλές και μεθοδεύσεις. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, με γνώμονα πάντα την ουσία του Κυπριακού», σημείωσε.

Με αναφορές στο ρόλο της Κύπρου στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής, αλλά και παρεμβάσεις για το τερματικό φυσικού αερίου, τον τουρκικό αγωγό, αλλά και για έναν ενδεχόμενο τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Ο τομέας των υδρογονανθράκων είναι πολύ σημαντικός και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της Κύπρου, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Στη δική του παρέμβαση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ περιέγραψε τους τρεις πυλώνες πολιτικής, βάσει των οποίων θα πρέπει κατά το ΑΚΕΛ να γίνει η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού, αυτοί αφορούν τον καταλυτικό ρόλο της ενέργειας στη λύση του Κυπριακού, στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου και στον τρόπος αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι το ενεργειακό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα η οικονομία, ζητά άμεσα λύσεις. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούμε να ανυψώσουμε την Οικονομία, με τις λάθος να την στείλουμε εκεί που ήταν πριν λίγα χρόνια.

Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Πόλυς Μιχαηλίδης εξέφρασε την ανάγκη «να προωθηθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, οι απαραίτητες συνεργασίες με τα γειτονικά φιλικά κράτη (την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και βέβαια με την Ελλάδα) για σύναψη των αναγκαίων εμπορικών συμφωνιών προς όφελος όλων των εμπλεκομένων».

Ο αγωγός μέσω Τουρκίας δεν αποτελεί επιλογή ούτε για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ούτε για την ΕΕ, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ Μάριος Καράντωνας, ο οποίος είπε ότι λανθασμένα η άποψη αυτή εκφράζεται και από Κύπριους αξιωματούχους.

Η Κύπρος, με την ιδανική γεωπολιτική της θέση, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης των ενεργειακών προβλημάτων της Ευρώπης, είπε από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα τρίτο, περιορισμένο, γύρο αδειοδότησης οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ και «θα πρέπει, παράλληλα με τους σχεδιασμούς που γίνονται στα πλαίσια των τριμερών συνεργασιών, να διατηρηθεί ανοικτή η επιλογή ενός τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο».

 

Στο επίκεντρο οι ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης χαρακτήρισε καλές τις προοπτικές για διασύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα της χώρας να καταστεί κόμβος για την αξιόπιστη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι «οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα τόσο της πολιτικής και της γεωστρατηγικής, όσο και της οικονομικής σημασίας της χώρας μας», προσθέτοντας ότι «λόγω της ενέργειας, αλλά και με τις προωθούμενες διακρατικές συμμαχίες, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα νέο πιο πολυσήμαντο γεωστρατηγικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή μας».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου είπε στην ομιλία της ότι αν και συνήθως στην Κύπρο υπάρχει διαφωνία σχεδόν για τα πάντα, εντούτοις η ενέργεια αποτελεί ένα κεφαλαιώδες θέμα στο οποίο όλοι συμφωνούν. «Η ενέργεια αποτελεί κορυφαίο ζήτημα» είπε η κ. Γεωργιάδου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί ότι ο τομέας μπορεί να μεταμορφώσει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της χώρας.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα