Η 19η Ιουνίου ιστορικό ορόσημο στην πορεία της Ε.Ε

Η 19η Ιουνίου ιστορικό ορόσημο στην πορεία της Ε.Ε

 

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού¸ Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

Η 19η Ιουνίου 2017 αποτελεί ιστορικό ορόσημο στην εξελικτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η μέρα αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο της χώρας από την Ένωση των 28. Η επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προνοεί σε γενικές γραμμές την διαδικασία εξόδου κράτους – μέλους της Ένωσης στις 29 Μαρτίου 2017 από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016, σηματοδότησε την απαρχή της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε προκηρύξει πρόσφατα πρόωρες γενικές εκλογές, ζητώντας από τον λαό ισχυρή και δυνατή εντολή για να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, για την κα. Μέι, το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών δεν ήταν το αναμενόμενο, μη δίνοντας της την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και αναγκάζοντας την να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την σκληρή στάση που θα ήθελε η ίδια και η διαπραγματευτική της ομάδα να ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, τα προβλήματα για την κα. Μέι και την κυβέρνηση των Συντηρητικών έχουν ήδη ξεκινήσει, με την Βόρειο Ιρλανδία, για παράδειγμα, να βρίσκεται σε αναβρασμό, αφού οι συνέπειες μιας συμφωνίας με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα τίθεται εκτός ενιαίας αγοράς θα επηρεάσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βορείου Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, ενώ στη Σκωτία εκφράζονται από την αρχή ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit, με την χώρα να ζητά (αν και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών για το εθνικό κόμμα της Σκωτίας SNP, φαίνεται να απομακρύνει, στο παρόν στάδιο, ένα ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο).

Η κα. Μέι είχε εξ αρχής υιοθετήσει μια στρατηγική αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένοντας για ένα σκληρό Brexit, με το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας. Η αποτυχία της βρετανίδας Πρωθυπουργού, όμως, να κερδίσει την πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές, σημαίνει πλέον ότι οι φωνές εντός του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον ενός σκληρού Brexit έχουν ενταθεί, με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιθυμεί επίσης μια ξεκάθαρη συμφωνία, που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των 3,2 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένονται να είναι έντονες, με καίρια ζητήματα το κόστος της εξόδου αλλά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών. Σε όλα τα σενάρια, απαιτείται να ληφθεί υπόψιν μια ρεαλιστική προσέγγιση που να περιλαμβάνει μεταβατικές δομές που θα επέτρεπαν μια ήπια έξοδο παρά μια απόλυτη προσέγγιση για ένα σκληρό Brexit.


Comments

comments

Categories: Απόψεις
Tags: brexit, cyprus, europe

Σχετικά με τον Συγγραφέα