25 χρόνια ανεξαρτησίας για τη Λιθουανία

25 χρόνια ανεξαρτησίας για τη ΛιθουανίαΤα 25 χρόνια της ανεξαρτησίας της γιορτάζει σήμερα 11 Μαρτίου η Λιθουανία.

Στα πλαίσια αυτά, ο Επίτιμος Πρόξενος της Λιθουανίας στην Κύπρο, Χρίστης Μ. Χριστοφόρου αναφέρει ότι η επέτειος των 25 χρόνων της ανεξαρτησίας βρίσκει τη χώρα με γερές και στερεές πολιτικο-οικονομικές βάσεις για το μέλλον.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοφόρου κατά τα τελευταία 25 χρόνια η Λιθουανία σημείωσε πρόοδο και ανάπτυξη σ’ όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μια σύγχρονη και οικονομικά εκσυγχρονισμένη χώρα που συμμετέχει στις διεργασίες της Ευρώπης και σε άλλους διεθνείς πολιτικο-οικονομικούς οργανισμούς.

Η Λιθουανία υπήρξε η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της, το Μάρτιο του 1990.  Το νόμισμα λίτας αντικατέστησε το ρούβλι ως επίσημο νόμισμα το Μάρτιο του 1993 και την 1η Μαϊου 2004 η Λιθουανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα, η Λιθουανία είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το νόμισμα της από την 1η Ιανουαρίου 2015 είναι το ευρώ.

Η χώρα έχει έκταση 65,200 τ.χλμ και πληθυσμό 2,944,459 κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι το Βίλνιους με 539,439 κατοίκους. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας το 2014 ήταν €11,800 και ο ρυθμός ανάπτυξής της περίπου στο 3.5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Χριστοφόρου τονίζει ότι με αυτά τα δεδομένα το μέλλον της Λιθουανίας προβλέπεται ευοίωνο και ο ρόλος της θα είναι αναβαθμισμένος σε πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα