Γιατί η γνώση προγραμματισμού είναι μεταξύ των βασικών δεξιοτήτων του 21ου αιώνα

Γιατί η γνώση προγραμματισμού είναι μεταξύ των βασικών δεξιοτήτων του 21ου αιώνα

 Tου Dr Θεοδόση Μουρούζη (Διευθυντής του MSc στην επιχειρηματική ευφυία και Ανάλυση Δεδομένων στο CIIM – Cyprus International Institute of Management and Research Fellow at UCL CBT)

 

Η τεχνολογία είναι παντού στη σημερινή κοινωνία και οι δεξιότητες προγραμματισμού θεωρούνται μεταξύ των βασικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Πολλοί οργανισμοί, νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακαλύψουν και να προσλάβουν άτομα που υπερέχουν στον τομέα της πληροφορικής και ειδικά στον προγραμματισμό. Εκτός από τις εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων, που βασίζονται στον κώδικα υπολογιστών και τις δεξιότητες προγραμματισμού είτε για την κατασκευή των προϊόντων τους είτε για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών τους για καλύτερη απόδοση. Δεν είναι περίεργο ότι οκτώ (8) από τις κορυφαίες εικοσιπέντε (25) θέσεις εργασίας φέτος είναι τεχνολογικές θέσεις, σύμφωνα με το Glassdoor και η ζήτηση στον προγραμματισμό και στις δεξιότητες που σχετίζονται με τα δεδομένα (εξόρυξη δεδομένων, ανάλυση και απεικόνιση) αυξάνεται εκθετικά όπως παρουσιάστηκε από την περσινή έκθεση της Coursera, κορυφαία ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα. Οι δεξιότητες προγραμματισμού καθίστανται όλο και πιο σημαντικές, μετατρέποντας γρήγορα ως τη βασική δεξιότητα για κάθε είδους εργαζόμενους του 21ου αιώνα.

Τα τελευταία χρόνια το γεγονός αυτό αντιλήφθηκε σημαντικά και ακριβώς γι ‘αυτόν τον λόγο η σημασία του προγραμματισμού έχει γίνει αντικείμενο αυξημένης διεθνούς συνειδητοποίησης, μετακινώντας από το στενό πεδίο των επιστημόνων υπολογιστών στον ευρύτερο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του δευτεροβάθμιου εκπαιδευτικού χώρου (Gymnasium & Lyceum) . Πολλοί εξέχοντες και επιφανείς ηγέτες συμφώνησαν ανοιχτά για ένα πράγμα, ότι οι δεξιότητες τεχνολογίας και προγραμματισμού είναι απαραίτητες για τους εργαζόμενους του 21ου αιώνα και προώθησαν ανοιχτά μια ατζέντα για την εκπαίδευση των νέων σχετικά με τις δεξιότητες προγραμματισμού από πολύ αρχικά στάδια. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft, Bill Gates, ” Η εκμάθηση προγραμματισμού, διευρύνει το μυαλό σας και βοηθά την καλύτερη σκέψη, δημιουργεί έναν ευρύτερο τρόπο σκέψης, ο οποίος νομίζω είναι χρήσιμος σε όλους τους τομείς.’’  Σε άλλη σημείωση, και οι δεξιότητες προγραμματισμού αποτελούν μέρος της κοινωνίας και είναι πολύ σημαντικές. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι “Οι υπολογιστές θα αποτελέσουν ένα μεγάλο κομμάτι του μέλλοντος μας … και το μέλλον είναι δικό σας για να το διαμορφώσετε”.

Γνωρίζοντας πώς να προγραμματίσετε … εκτός από το ότι είναι πολύ διασκεδαστικό … σας βοηθά στην επίτευξη πολλών διαφορετικών καθηκόντων. Η κωδικοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός παιχνιδιού, τη βελτιστοποίηση μιας διαδικασίας, τη δημιουργία μιας κινητής εφαρμογής ή ενός ιστότοπου και στη συνέχεια την αξιοποίησή του μέσω ηλεκτρονικών αγορών, τη δημιουργία μιας προσωπικής ιστοσελίδας για online παρουσίαση, άλλες εφαρμογές. Το καλό είναι ότι ο προγραμματισμός είναι κάτι που μπορείτε να ξεκινήσετε από πολύ πρώιμα στάδια και το μόνο που χρειάζεται, εκτός από κάποια εμπειρία, είναι κυρίως η φαντασία και η εποικοδομητική / αναλυτική σκέψη. Ακριβώς, για αυτό το λόγο, έχουμε πολλούς νέους που επιτυγχάνουν σπουδαία πράγματα στον επιχειρηματικό κόσμο και γίνονται οι επόμενοι επιτυχημένοι διευθύνοντες σύμβουλοι με την κωδικοποίηση της ιδέας τους.

Όταν πρόκειται για την επιλογή γλώσσας προγραμματισμού, υπάρχει μια πληθώρα γλωσσών προγραμματισμού. Τέτοια παραδείγματα είναι η Java, C, C ++, Python, R, SQL, Haskel, Ruby on Rails, PHP και πολλές άλλες. Είναι πολύ σημαντικό όταν επιλέγετε την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για να μάθετε, καθώς αυτό θα σας δώσει την πρώτη γεύση σχετικά με τον κόσμο προγραμματισμού. Πολλοί εμπειρογνώμονες και διεθνείς οργανισμοί, όπως το παγκοσμίου φήμης περιοδικό IEEE Spectrum, υποδηλώνουν ότι μια ιδανική γλώσσα προγραμματισμού εκκίνησης είναι η Python.

Η Python θεωρείται από τις κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού του 21ου αιώνα και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί τη χρησιμοποιούν εκτεταμένα, όπως Google, Yahoo, Dropbox, Youtube, καθώς και κορυφαία πανεπιστήμια και ιδρύματα όπως το MIT και η NASA. Η Python είναι μια γλώσσα γενικού σκοπού, υψηλού επιπέδου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γράψει ένα σύντομο σενάριο, να δημιουργήσει ένα API, να δημιουργήσει ένα παιγνίδι, να δημιουργήσει έναν ιστότοπο, ή και να αναλύσει δεδομένα. Είναι μια απλή αλλά ισχυρή γλώσσα που είναι εύκολη για αρχάριους. Έχει ένα ισχυρό σύνολο βιβλιοθηκών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση μιας ευρείας ποικιλίας προβλημάτων στους τομείς της όρασης υπολογιστών, της εξερεύνησης δεδομένων, της ανάλυσης δεδομένων, των τυχερών παιγνιδιών και πολλών άλλων.

Το CIIM έχει σχεδιάσει και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία προγραμματισμού, για νέους/νέες ηλικίας 14-17, στην Python χωρίς προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού. Η διάρκεια αυτού του μαθήματος είναι 5 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές θα μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν προβλήματα από διαφορετικούς τομείς μέσα από πρακτικά και διασκεδαστικά παραδείγματα!


Comments

comments

Categories: Απόψεις
Tags: CIIM

Σχετικά με τον Συγγραφέα