5 χρόνια απραξία και τώρα προεκλογικά πυροτεχνήματα για τα ενεργειακά

5 χρόνια απραξία και τώρα προεκλογικά  πυροτεχνήματα για τα ενεργειακά

 


 


Του Νεοκλή Συλικιώτη, Ευρωβουλευτής -Μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

 

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ προσπαθεί να πείσει πως πέτυχε σημαντικές συμφωνίες και σημαντικά βήματα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Στις 30 Οκτωβρίου δε, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθεί των προεκλογικών δεσμεύσεων και των βαρύγδουπων ανακοινώσεων, έριξε νέο “πυροτέχνημα” πως έχει έτοιμα 16 σενάρια για διαχείριση του φ.α., ανάλογα με τις ποσότητες που θα εντοπιστούν. Ακούσαμε δε με έκπληξη τον Υπουργό Ενέργειας να ανακοινώνει πως μέχρι το τέλος του 2018 θα διενεργηθούν 4 με 5 γεωτρήσεις,  και πως πρωταρχικός στρατηγικός στόχος παραμένει η δημιουργία τερματικού.  Αφού παρήλθαν 5 χρόνια απραξίας και αποτυχημένων επιλογών, προσπαθούν σήμερα να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση πως η κυβέρνηση έχει ενεργειακή στρατηγική, ενώ στην πραγματικότητα  συνεχίζουν τους πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη ακύρωσε τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό που διαμόρφωσε με την συμμετοχή των ειδικών η προηγούμενη Κυβέρνηση, και δημιούργησε αρνητικά τετελεσμένα εις βάρος του κυπριακού λαού. Σήμερα έχουν το θράσος να υπόσχονται νέες γεωτρήσεις ενώ για 5 χρόνια δεν υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο για το πότε θα εξορυχθεί φ.α, ούτε για το πού θα πουληθεί. Ας θυμηθούμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση το 2013 υπέγραψε ισχυρά συμβόλαια με κολοσσούς όπως η ENI και TOTAL. Τα συμβόλαια έληξαν το 2016 και ανανεώθηκαν χωρίς να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ενώ προβλεπόταν να πραγματοποιήσουν 8 γεωτρήσεις σε όλα τα οικόπεδα, πραγματοποιήθηκαν μόνο από την ΕΝΙ 2 αποτυχημένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 9. Διαφήμιζαν δε για μήνες την πολυαναμενόμενη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 (Ονησίφορος) αλλά όταν έγινε, μετά από 2 χρόνια καθυστέρησης, απέτυχε. Και ακούσαμε την τραγελαφική δήλωση από τον Υπουργό πως τα αποτελέσματα δεν καθιστούν το κοίτασμα εμπορεύσιμο, αλλά η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική!

Έπειτα θυμήθηκαν τώρα, μετά από 5 χρόνια απραξίας, πως στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η δημιουργία τερματικού. Ενώ μέχρι σήμερα υποστήριζαν πως θα πάρουμε το φ.α στην Αίγυπτο, τώρα συνειδητοποίησε ο Υπουργός πως δεν υπάρχουν προοπτικές πώλησης στην Αίγυπτο, λόγω των τιμών, και γι’ αυτό στρέφονται στο τερματικό. Το τερματικό όμως χρειάζεται 3 χρόνια μελέτες και προετοιμασία. Τι ακριβώς έκαναν προς αυτήν την κατεύθυνση; Τίποτα! Έπειτα η ΚΡΕΤΥΚ είχε ετοιμάσει όρους εντολής για να προσλάβει συμβούλους. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη όμως ακύρωσε τον σχεδιασμό και διέλυσε την κρατική εταιρεία ΚΡΕΤΥΚ που είχε αναλάβει τις διαδικασίες και στη θέση της δημιούργησε την ΕΥΚ, της οποίας μόνη αρμοδιότητα είναι το εμπορικό κομμάτι.

Τέλη του 2013 είχε γίνει και η πρώτη παρουσίαση της μελέτης του Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), μετά από συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση το 2012, και τονίστηκε ξανά πως η  πιο σωστή, ευέλικτη και αποτελεσματική επιλογή για την Κύπρο είναι να προχωρήσει στη δημιουργία τερματικού. Όμως η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν προχώρησε προβάλλοντας ως επιχείρημα το ζήτημα των ποσοτήτων. Ωστόσο και στο Eastmed ισχύει το θέμα των ποσοτήτων! Λόγω της αδράνειας που επιδείχθηκε χάσαμε την ευκαιρία για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG στο Βασιλικό, το οποίο θα λειτουργούσε με αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων αλλά και σε συνέργειες με τις εταιρείες που ανακάλυψαν κοιτάσματα στην Ανατ. Μεσόγειο. Σήμερα θυμήθηκαν τη σημασία που έχει το χερσαίο τερματικό. Αλλά χάθηκαν πολλά χρόνια. Η Κύπρος από μπροστάρης στα θέματα ενέργειας έγινε ουραγός. Μας ξεπέρασαν άλλες χώρες της περιοχής. Οι ισραηλινές εταιρείες, DELEK και AVNER που ήταν οι πρώτες που μιλούσα για τερματικό και γι’ αυτό απέκτησαν μέρος των δικαιωμάτων του οικοπέδου 12, κινούνται πλέον στην κατεύθυνση μεταφοράς του φ.α. μέσω αγωγού στην Τουρκία.

Τα 5 χρόνια αδράνειας, αποτυχίας και αυτοσχεδιασμών στον τομέα της ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ολοκληρωμένη στρατηγική που υπήρχε για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο μέσα από τη δημιουργία έργων υποδομής,  μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής.  Και αντί να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους βαραίνει, με θράσος λένε προεκλογικά, δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου του Αναστασιάδη, πως η Κύπρος εξελίσσεται σταθερά σε ενεργειακό κόμβο και πως η πολιτική τους φέρνει αποτελέσματα για τους κύπριους. Η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει!

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων δημιουργεί ελπίδες για τον κυπριακό λαό. Δεν σηκώνει άλλες αποτυχίες και αυτοσχεδιασμούς. Πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ώστε να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ για να επιτύχουμε κοινωνική ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση. Ο Στ. Μαλάς είναι αποφασισμένος να δράσει με εθνική συνεννόηση, με αποφασιστικότητα και συνέπεια για την ανάπτυξη και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο. Μονάχα έτσι θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα