Κανένα Σχόλιο
FT: Η ελληνική κρίση από τα μεγάλα δράματα των αρχών του 21ου αιώνα

FT: Η ελληνική κρίση από τα μεγάλα δράματα των αρχών του 21ου αιώνα

 

Το περίγραμμα της υπόθεσης του ελληνικού χρέους και της απομείωσης αυτού δίνει αρθρογράφος των Financial Times‎, με άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα.

Υπό τον τίτλο «Το δράμα του ελληνικού χρέους δεν έχει ορατό τέλος», ο αρθρογράφος Tony Barber δηλώνει ότι αυτό που ίσως χρειάζεται για να σταματήσει το αδιέξοδο είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός, ένας απρόβλεπτος εξωτερικός παράγοντας.

Όπως εξηγεί ο Tony Barber, αν και η ελληνική κρίση είναι ένα «από τα μεγαλύτερα διεθνή δράματα των αρχών του 21ου αιώνα», ο κόσμος το 2016 έχασε το ενδιαφέρον του για αυτήν. Την ευθύνη έχουν, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, οι έλληνες πολιτικοί, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, τους οποίους παρομοιάζει με «σεναριογράφους» του ελληνικού δράματος. Όμως, με ευθύνη αυτών «η αυλαία δεν πέφτει ποτέ και το έργο συνεχίζεται στην αιωνιότητα».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του κ. Barber…

«Οι γεωπολιτικές, οικονομικές και ηθικές πλευρές της κρίσης του ελληνικού χρέους είναι καθηλωτικές. Την καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή δράματα των αρχών του 21ου αιώνα. Αλλά το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος του κόσμου έχασε το ενδιαφέρον του και έστρεψε την προσοχή του αλλού.

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, η ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Ιταλίας για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ήταν συναρπαστικά θεάματα. Οι συνέπειες θα είναι ριζικές για τη Βρετανία, την Ευρώπη και τη μεταπολεμική φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίθετα, οι παρατηρητές του ελληνικού δράματος αισθάνονται ότι παραπλανήθηκαν. Είναι μια παράσταση που δείχνει “κολλημένη” στην τρίτη ή τέταρτη πράξη της, ακόμη μακριά από ένα είτε καλό είτε κακό τέλος, και δε φαίνεται τόσο πιθανό να ταρακουνήσει τον κόσμο όσο έδειχνε το 2015.

Για την αποτυχία της τραγωδίας να φτάσει στο τέλος της, ρίξτε το φταίξιμο στους σεναριογράφους. Αυτοί περιλαμβάνουν την πολιτική και διοικητική τάξη της Ελλάδας, τους εταίρους της χώρας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χρόνο με το χρόνο, καθένας από αυτούς προσφέρει ένα συνονθύλευμα από ατάκες και σκηνοθετικές οδηγίες για τους ηθοποιούς. Και όμως, η αυλαία δεν πέφτει ποτέ και το έργο συνεχίζεται στην αιωνιότητα.

Θα ήταν αγένεια να πούμε πως στους σεναριογράφους έχει ξεφύγει η πλοκή. Και πάλι, η καταθλιπτική πραγματικότητα είναι πως, σχεδόν επτά χρόνια μετά την πρώτη, έκτακτη διάσωση της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ το Μάιο του 2010, η βασική κατάσταση της χώρας δεν έχει αλλάξει πολύ.

Στερημένη από οικονομική ανάπτυξη και βεβαρημένη με χρέος, η Ελλάδα κυβερνά τον εαυτό της, ή κυβερνάται, ως ένα είδος προτεκτοράτου του δυτικού κόσμου. Απ’ έξω μοιάζει με κυρίαρχο κράτος, αλλά βρίσκεται υπό τη στενή και αδιάκοπη επίβλεψη ξένων.

Για μια χώρα που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ και είναι έντονα δημοκρατική στις πολιτικές της διαδικασίες, πρόκειται για μια απόλυτα μη ικανοποιητική κατάσταση. Είναι, όμως, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και οι ελληνικοί φορείς χάραξης πολιτικής έχουν προσεγγίσει την αναχαίτιση της κρίσης χρέους.

Οι στόχοι των τριών οικονομικών διασώσεων που σχεδιάστηκαν για την Ελλάδα μεταξύ 2010 και 2015, εντάσσονται σε έξι κατηγορίες.

Πρώτον, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, ήθελαν απελπισμένα το 2010 να προστατεύσουν τις τράπεζές τους από τις πιθανώς θανάσιμες συνέπειες του απερίσκεπτου δανεισμού τους στα ελληνικά ιδρύματα την περίοδο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Δεύτερον, οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες και τις εθνικές πρωτεύουσες, ανυπομονούσαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, από φόβο πως αν ένα κράτος μέλος πτωχεύσει, ολόκληρο το πρότζεκτ θα τεθεί σε κίνδυνο. Πράγματι, αυτή η προσέγγιση αμφισβητήθηκε το 2015, όταν η γερμανική κυβέρνηση φλέρταρε με την πιθανότητα εγκατάλειψης της Ελλάδας. Στο τέλος, ωστόσο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να μην το διακινδυνεύσει.

Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κατανοούν τη στρατηγική ανάγκη να κρατήσουν την Ελλάδα στις δυτικές συμμαχικές δομές, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ.

Τέταρτον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μπει σε μεγάλο κόπο για να παρατείνουν την οικονομική αρωγή στην Ελλάδα, με έναν τρόπο που ελαχιστοποιεί τις αντιδράσεις των δικών τους αγανακτισμένων εκλογικών σωμάτων. Οι εντάσεις κλιμακώνονται, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στη Φινλανδία και στην Ολλανδία, όπου αντικαθεστωτικά κινήματα δεν διστάζουν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Στη Σλοβακία και άλλα πρώην κομμουνιστικά κράτη, οι πολίτες παραπονιούνται πως “ξηλώνονται” για τους Έλληνες, παρότι είναι λιγότερο εύποροι.

Πέμπτον, όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση χρέους, τόσο περισσότερο το ΔΝΤ υιοθετεί μια στάση πως δεν πρέπει να επιτρέψει στους ευρωπαίους πολιτικούς να παρενοχλούν, να πλευρίζουν και να καλοπιάνουν το Ταμείο με έδρα στην Ουάσινγκτον, ώστε να το εμπλέξουν σε εσφαλμένα σχέδια διάσωσης που θα αμαυρώσουν την επαγγελματική του φήμη.

Έκτον, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν τις διασώσεις ως μέσο πίεσης για να τσιγκλίσουν την Ελλάδα “να εκκαθαρίσει τον εαυτό της” από τις πελατειακές σχέσεις, την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά. Οι πιστωτές πραγματικά πιστεύουν πως τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος μέσω του οποίου η Ελλάδα θα φτάσει στον προορισμό ενός σύγχρονου, ευκατάστατου, καλά κυβερνημένου κράτους. Ωστόσο, είναι άλλο θέμα το αν, έπειτα από 6,5 χρόνια αναποτελεσματικών προγραμμάτων διάσωσης, πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι.

Γιατί; Διότι ένας επιπρόσθετος παράγοντας είναι πως τα κατεστημένα συμφέροντα στην ελληνική πολιτική, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διακυβέρνηση προσπαθούν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις των πιστωτών με το να τις μπλοκάρουν, με το να τις εφαρμόζουν με μισή καρδιά ή με το να τις παρακάμπτουν όποτε θέλουν.

Ανάλογα με το τι πιστεύετε, μπορείτε να περιγράψετε τους διάφορους στόχους των οικονομικών διασώσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ ως φιλόδοξους ή μη ρεαλιστικούς, καλούς ή κακούς για της Ελλάδα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι στόχοι δεν είναι πάντα συμβατοί ο ένας με τον άλλον. Γι’ αυτό το λόγο το ελληνικό δράμα συνεχίζεται επ’ αόριστον. Προκειμένου να σταματήσει, είτε οι Έλληνες, είτε οι ευρωπαίοι εταίροι τους, είτε οι φορείς χάραξης πολιτικής του ΔΝΤ θα πρέπει να ξαναγράψουν το σενάριο. Μέχρι στιγμής, καμία πλευρά δεν θέλει να το κάνει αυτό.

Οι Γερμανοί δε θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια ρητή μείωση των χρεών της. Το ΔΝΤ, από την άλλη, απαιτεί γενική ελάφρυνση χρέους. Οι μέσοι Έλληνες και οι εκλεγμένοι ηγέτες τους θέλουν η πατρίδα τους να μείνει στην Ευρωζώνη. Κι όμως, πολλοί αρνούνται τις μεταρρυθμίσεις που ενέχει αυτή η επιθυμία.

Είναι, εν ολίγοις, μια αιγαιοπελαγίτικη εκδοχή μεξικάνικης σύγκρουσης. Όπως και σε πολλές συγκρούσεις, μπορεί να χρειαστεί κάποιος απρόβλεπτος εξωτερικός παράγοντας για να δώσει τέλος στο ελληνικό δράμα».

FacebookTwitterLinkedInGoogle+DiggStumbleUponEmail

Δώστε το σχόλιο σας
NEWSROOM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Hλεκτρονικά η φορολογική δήλωση ΦΠΑ

Hλεκτρονικά η φορολογική δήλωση ΦΠΑ

No Comment

  Το Τμήμα Φορολογίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κανονισμού 17, των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικών) Κανονισμών (Κ.Δ.Π. 367/2016), όλα τα Υποκείμενα στο Φόρο Πρόσωπα υποχρεούνται από τις 2 Μαΐου του 2017, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη Φορολογική Δήλωση Φ.Π.Α. (έντυπο Φ.Π.Α. 4). Της σχετικής πρόνοιας, εξαιρούνται τα πρόσωπα που υπάγονται στο Ειδικό [...]

Περισσότερα
Εντατικοποιούνται οι προωθητικές δράσεις του CIPA στο εξωτερικό

Εντατικοποιούνται οι προωθητικές δράσεις του CIPA στο εξωτερικό

No Comment

Προώθηση επενδύσεων σε Αμερική, Κίνα, Ινδία, Βρετανία, Ντουμπάι   Εντατικοποιεί τη δράση και τις εξορμήσεις του στο εξωτερικό ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και την αξιοποίηση των παγκόσμιων τρεχουσών συγκυριών προς όφελος της κυπριακής οικονομίας. Εκπρόσωποι του Οργανισμού συμμετείχαν πρόσφατα σε σειρά συνεδρίων και [...]

Περισσότερα
Μέχρι να γίνει το ΓεΣΥ …

Μέχρι να γίνει το ΓεΣΥ …

No Comment

  Του Μάριου Μαυρίδη, Καθηγητής Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, βουλευτή Κερύνειας, ΔΗΣΥ, m.mavrides@euc.ac.cy   Μέχρι να γίνει το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας είναι απαραίτητη.  Ούτως ή άλλως, το ΓεΣΥ θα είναι μια συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  Το ΓεΣΥ απλά θα [...]

Περισσότερα
ΔΙΕΘΝΗ
Συμφωνία Gazprom και Eni για παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Συμφωνία Gazprom και Eni για παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

No Comment

  Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom και η ιταλική Eni υπέγραψαν Μνημόνιο αλληλοκατανόησης, που αφορά την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία μέσω του “Νότιου Διαδρόμου Μεταφοράς”, και την επικαιροποίηση των συμβολαίων που αφορούν την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία. Το Μνημόνιο υπέγραψαν στην Μόσχα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι [...]

Περισσότερα
Στις 29 Απριλίου η σύνοδος των Ευρωπαίων για το Brexit

Στις 29 Απριλίου η σύνοδος των Ευρωπαίων για το Brexit

No Comment

  Στις 29 Απριλίου θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ώστε να καθορίσουν κοινές γραμμές διαπραγμάτευσης απέναντι στο Λονδίνο ενόψει των συνομιλιών για το Brexit. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί ακριβώς ένα μήνα μετά από την ειδοποίηση ενεργοποίησης του Άρθρου 50 από την Τερέζα Μέι στις 29 Μαρτίου. Οι Ευρωπαίοι [...]

Περισσότερα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τρομοκρατία της λεηλασίας

Η τρομοκρατία της λεηλασίας

No Comment

  Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας   Το τελευταίο τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο την 22α Μαρτίου 2017, ένα ακριβώς χρόνο μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στις Βρυξέλλες, [...]

Περισσότερα
Έκθεση του ευρωβουλευτή Ν.Συλικιώτη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης

Έκθεση του ευρωβουλευτή Ν.Συλικιώτη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης

No Comment

  Τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας ως απάντηση στην παρατεταμένη κρίση είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της νεανικής ανεργίας και της επισφαλούς απασχόλησης. Δεν μπορούν να φορτωθούν στους νέους και στους εργαζόμενους οι συνέπειες της κρίσης. Αυτά δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας στη συζήτηση των τροπολογιών στην έκθεση με [...]

Περισσότερα
ΕΛΛΑΔΑ
Επαναλαμβάνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών

Επαναλαμβάνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών

No Comment

  Το “Brussels Group” του 2015 αναβιώνει μέσα από τη χθεσινή διευθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της στο eurogroup με στόχο να προχωρήσει στο κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων της αξιολόγησης. (To Brussels Group ήταν το διαπραγματευτικό πλαίσιο στις Βρυξέλλες, όταν η πρώτη κυβέρνηση Σύριζα δεν επέτρεπε στην Τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα τον [...]

Περισσότερα
Καλά τα νέα για τον τουρισμό στην Ελλάδα

Καλά τα νέα για τον τουρισμό στην Ελλάδα

No Comment

  Τα καλά νέα για τον ελληνικό τουρισμό συνεχίζονται στον γερμανικό Τύπο. Η die Welt, σε εκτενές ρεπορτάζ στη διαδικτυακή της έκδοση σημειώνει, πως “η Τουρκία απώλεσε σε σύγκριση με το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο Γερμανούς τουρίστες και οι περισσότεροι εξ αυτών έκαναν κράτηση στην Ισπανία, όμως και η Ελλάδα έχει επωφεληθεί, ωστόσο σε [...]

Περισσότερα
BUSINESS NEWS
20 τηλεοπτικά προγράμματα της SELEVISION μέσω της HELLAS SAT

20 τηλεοπτικά προγράμματα της SELEVISION μέσω της HELLAS SAT

No Comment

  Υπογράφηκε χθες, στα γραφεία του τηλεοπτικού οργανισμού SELEVISION στο Ντουμπάι, από το CEO της SELEVISION Dr. Raed Khusheim και το CEO της HELLAS SAT, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά η συμφωνία για την εκπομπή από τις εγκαταστάσεις της HELLAS SAT στην Κοφίνου, ενός τηλεοπτικού μπουκέτου 20 τηλεοπτικών προγραμμάτων του τηλεοπτικού οργανισμού SELEVISION. O Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της [...]

Περισσότερα
Πλήρης ανανέωση για την ιστοσελίδα της Eurobank Cyprus

Πλήρης ανανέωση για την ιστοσελίδα της Eurobank Cyprus

No Comment

  Η Eurobank Κύπρου, διατηρώντας δυναμικά τη θέση της μεταξύ των σημαντικότερων χρηματοοικονομικών οργανισμών του τόπου, συνεχίζει την πορεία της, στηριζόμενη στις επιτυχημένες στρατηγικές επιλογές της και την ισχυρή χρηματοοικονομική της θέση. Με μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια, συνεχή οργανική ανάπτυξη, εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό και δυναμική παρουσία σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Ελεύθερη Αμμόχωστο, αναπτύσσεται διαρκώς με γνώμονα [...]

Περισσότερα
adv-160-600
regency-casino
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600
Xenos-Travel Banner
xenos-travel
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600