Κανένα Σχόλιο
FT: Η ελληνική κρίση από τα μεγάλα δράματα των αρχών του 21ου αιώνα

FT: Η ελληνική κρίση από τα μεγάλα δράματα των αρχών του 21ου αιώνα

 

Το περίγραμμα της υπόθεσης του ελληνικού χρέους και της απομείωσης αυτού δίνει αρθρογράφος των Financial Times‎, με άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα.

Υπό τον τίτλο «Το δράμα του ελληνικού χρέους δεν έχει ορατό τέλος», ο αρθρογράφος Tony Barber δηλώνει ότι αυτό που ίσως χρειάζεται για να σταματήσει το αδιέξοδο είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός, ένας απρόβλεπτος εξωτερικός παράγοντας.

Όπως εξηγεί ο Tony Barber, αν και η ελληνική κρίση είναι ένα «από τα μεγαλύτερα διεθνή δράματα των αρχών του 21ου αιώνα», ο κόσμος το 2016 έχασε το ενδιαφέρον του για αυτήν. Την ευθύνη έχουν, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, οι έλληνες πολιτικοί, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, τους οποίους παρομοιάζει με «σεναριογράφους» του ελληνικού δράματος. Όμως, με ευθύνη αυτών «η αυλαία δεν πέφτει ποτέ και το έργο συνεχίζεται στην αιωνιότητα».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του κ. Barber…

«Οι γεωπολιτικές, οικονομικές και ηθικές πλευρές της κρίσης του ελληνικού χρέους είναι καθηλωτικές. Την καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή δράματα των αρχών του 21ου αιώνα. Αλλά το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος του κόσμου έχασε το ενδιαφέρον του και έστρεψε την προσοχή του αλλού.

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, η ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Ιταλίας για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ήταν συναρπαστικά θεάματα. Οι συνέπειες θα είναι ριζικές για τη Βρετανία, την Ευρώπη και τη μεταπολεμική φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίθετα, οι παρατηρητές του ελληνικού δράματος αισθάνονται ότι παραπλανήθηκαν. Είναι μια παράσταση που δείχνει “κολλημένη” στην τρίτη ή τέταρτη πράξη της, ακόμη μακριά από ένα είτε καλό είτε κακό τέλος, και δε φαίνεται τόσο πιθανό να ταρακουνήσει τον κόσμο όσο έδειχνε το 2015.

Για την αποτυχία της τραγωδίας να φτάσει στο τέλος της, ρίξτε το φταίξιμο στους σεναριογράφους. Αυτοί περιλαμβάνουν την πολιτική και διοικητική τάξη της Ελλάδας, τους εταίρους της χώρας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χρόνο με το χρόνο, καθένας από αυτούς προσφέρει ένα συνονθύλευμα από ατάκες και σκηνοθετικές οδηγίες για τους ηθοποιούς. Και όμως, η αυλαία δεν πέφτει ποτέ και το έργο συνεχίζεται στην αιωνιότητα.

Θα ήταν αγένεια να πούμε πως στους σεναριογράφους έχει ξεφύγει η πλοκή. Και πάλι, η καταθλιπτική πραγματικότητα είναι πως, σχεδόν επτά χρόνια μετά την πρώτη, έκτακτη διάσωση της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ το Μάιο του 2010, η βασική κατάσταση της χώρας δεν έχει αλλάξει πολύ.

Στερημένη από οικονομική ανάπτυξη και βεβαρημένη με χρέος, η Ελλάδα κυβερνά τον εαυτό της, ή κυβερνάται, ως ένα είδος προτεκτοράτου του δυτικού κόσμου. Απ’ έξω μοιάζει με κυρίαρχο κράτος, αλλά βρίσκεται υπό τη στενή και αδιάκοπη επίβλεψη ξένων.

Για μια χώρα που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ και είναι έντονα δημοκρατική στις πολιτικές της διαδικασίες, πρόκειται για μια απόλυτα μη ικανοποιητική κατάσταση. Είναι, όμως, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και οι ελληνικοί φορείς χάραξης πολιτικής έχουν προσεγγίσει την αναχαίτιση της κρίσης χρέους.

Οι στόχοι των τριών οικονομικών διασώσεων που σχεδιάστηκαν για την Ελλάδα μεταξύ 2010 και 2015, εντάσσονται σε έξι κατηγορίες.

Πρώτον, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, ήθελαν απελπισμένα το 2010 να προστατεύσουν τις τράπεζές τους από τις πιθανώς θανάσιμες συνέπειες του απερίσκεπτου δανεισμού τους στα ελληνικά ιδρύματα την περίοδο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Δεύτερον, οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες και τις εθνικές πρωτεύουσες, ανυπομονούσαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, από φόβο πως αν ένα κράτος μέλος πτωχεύσει, ολόκληρο το πρότζεκτ θα τεθεί σε κίνδυνο. Πράγματι, αυτή η προσέγγιση αμφισβητήθηκε το 2015, όταν η γερμανική κυβέρνηση φλέρταρε με την πιθανότητα εγκατάλειψης της Ελλάδας. Στο τέλος, ωστόσο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να μην το διακινδυνεύσει.

Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κατανοούν τη στρατηγική ανάγκη να κρατήσουν την Ελλάδα στις δυτικές συμμαχικές δομές, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ.

Τέταρτον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μπει σε μεγάλο κόπο για να παρατείνουν την οικονομική αρωγή στην Ελλάδα, με έναν τρόπο που ελαχιστοποιεί τις αντιδράσεις των δικών τους αγανακτισμένων εκλογικών σωμάτων. Οι εντάσεις κλιμακώνονται, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στη Φινλανδία και στην Ολλανδία, όπου αντικαθεστωτικά κινήματα δεν διστάζουν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Στη Σλοβακία και άλλα πρώην κομμουνιστικά κράτη, οι πολίτες παραπονιούνται πως “ξηλώνονται” για τους Έλληνες, παρότι είναι λιγότερο εύποροι.

Πέμπτον, όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση χρέους, τόσο περισσότερο το ΔΝΤ υιοθετεί μια στάση πως δεν πρέπει να επιτρέψει στους ευρωπαίους πολιτικούς να παρενοχλούν, να πλευρίζουν και να καλοπιάνουν το Ταμείο με έδρα στην Ουάσινγκτον, ώστε να το εμπλέξουν σε εσφαλμένα σχέδια διάσωσης που θα αμαυρώσουν την επαγγελματική του φήμη.

Έκτον, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν τις διασώσεις ως μέσο πίεσης για να τσιγκλίσουν την Ελλάδα “να εκκαθαρίσει τον εαυτό της” από τις πελατειακές σχέσεις, την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά. Οι πιστωτές πραγματικά πιστεύουν πως τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος μέσω του οποίου η Ελλάδα θα φτάσει στον προορισμό ενός σύγχρονου, ευκατάστατου, καλά κυβερνημένου κράτους. Ωστόσο, είναι άλλο θέμα το αν, έπειτα από 6,5 χρόνια αναποτελεσματικών προγραμμάτων διάσωσης, πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι.

Γιατί; Διότι ένας επιπρόσθετος παράγοντας είναι πως τα κατεστημένα συμφέροντα στην ελληνική πολιτική, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διακυβέρνηση προσπαθούν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις των πιστωτών με το να τις μπλοκάρουν, με το να τις εφαρμόζουν με μισή καρδιά ή με το να τις παρακάμπτουν όποτε θέλουν.

Ανάλογα με το τι πιστεύετε, μπορείτε να περιγράψετε τους διάφορους στόχους των οικονομικών διασώσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ ως φιλόδοξους ή μη ρεαλιστικούς, καλούς ή κακούς για της Ελλάδα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι στόχοι δεν είναι πάντα συμβατοί ο ένας με τον άλλον. Γι’ αυτό το λόγο το ελληνικό δράμα συνεχίζεται επ’ αόριστον. Προκειμένου να σταματήσει, είτε οι Έλληνες, είτε οι ευρωπαίοι εταίροι τους, είτε οι φορείς χάραξης πολιτικής του ΔΝΤ θα πρέπει να ξαναγράψουν το σενάριο. Μέχρι στιγμής, καμία πλευρά δεν θέλει να το κάνει αυτό.

Οι Γερμανοί δε θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια ρητή μείωση των χρεών της. Το ΔΝΤ, από την άλλη, απαιτεί γενική ελάφρυνση χρέους. Οι μέσοι Έλληνες και οι εκλεγμένοι ηγέτες τους θέλουν η πατρίδα τους να μείνει στην Ευρωζώνη. Κι όμως, πολλοί αρνούνται τις μεταρρυθμίσεις που ενέχει αυτή η επιθυμία.

Είναι, εν ολίγοις, μια αιγαιοπελαγίτικη εκδοχή μεξικάνικης σύγκρουσης. Όπως και σε πολλές συγκρούσεις, μπορεί να χρειαστεί κάποιος απρόβλεπτος εξωτερικός παράγοντας για να δώσει τέλος στο ελληνικό δράμα».

FacebookTwitterLinkedInGoogle+DiggStumbleUponEmail

Δώστε το σχόλιο σας
NEWSROOM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τον ταχύτερο ρυθμό 6ετίας αναπτύχθηκε η Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Με τον ταχύτερο ρυθμό 6ετίας αναπτύχθηκε η Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

No Comment

  Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι διατηρείται η “ισχυρή δυναμική” της ανάκαμψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε. Όπως καταδεικνύει έρευνα της εταιρείας IHS Markit, η δημιουργία θέσεων εργασίας στις 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης κατέγραψε την καλύτερη απόδοση της [...]

Περισσότερα
Αύξηση 0,7% του εναρμονισμένου πληθωρισμού Ιανουαρίου

Αύξηση 0,7% του εναρμονισμένου πληθωρισμού Ιανουαρίου

No Comment

  Αύξηση 0,7% σημείωσε τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 κατά 0,7%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε κατά 0,8%. Συγκριτικά με τον [...]

Περισσότερα
Ζητήματα διαχείρισης του Ταμείου Υδρογονανθράκων στην Επιτροπή Οικονομικών

Ζητήματα διαχείρισης του Ταμείου Υδρογονανθράκων στην Επιτροπή Οικονομικών

No Comment

  Συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για τη σύσταση και διαχείριση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, με τους βουλευτές να θέτουν κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας το ζήτημα της διαχείρισης των εσόδων του Ταμείου. Απομένει να γίνει πολλή συζήτηση για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, δήλωσε μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο [...]

Περισσότερα
ΔΙΕΘΝΗ
Με βαρύ λογαριασμό προειδοποιεί ο Γιούνκερ τη Βρετανία για το Brexit

Με βαρύ λογαριασμό προειδοποιεί ο Γιούνκερ τη Βρετανία για το Brexit

No Comment

  Με «πολύ βαρύ λογαριασμό» προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Βρετανία ότι θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι Βρετανοί «πρέπει να σεβαστούν δεσμεύσεις» τις οποίες έχουν αναλάβει έναντι της Ένωσης. «Επομένως ο λογαριασμός, για να το πω λιγάκι ωμά, θα είναι πολύ βαρύς», [...]

Περισσότερα
Μέρκελ: Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη

Μέρκελ: Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη

No Comment

  Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία, δήλωσε την Πέμπτη η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. “Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης”, τόνισε η Μέρκελ. “Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει [...]

Περισσότερα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ονοματολογία για τη διαδοχή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ονοματολογία για τη διαδοχή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

No Comment

  Ξεκίνησε η ονοματολογία για την κάλυψη υψηλών κοινοτικών πόστων στις Βρυξέλλες   Από τη στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι θα είναι πρόεδρος μίας θητείας, στις Βρυξέλλες έχει ήδη ξεκινήσει η ονοματολογία της διαδοχής. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά περίπλοκα, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η αντικατάσταση ή μη του Ντόναλντ Τουσκ [...]

Περισσότερα
Επίσκεψη Νεοκλή Συλικιώτη στην Παλαιστίνη

Επίσκεψη Νεοκλή Συλικιώτη στην Παλαιστίνη

No Comment

  Η Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη θα διοργανώσει στις 20 με 24 Φεβρουαρίου αποστολή στην Παλαιστίνη. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας, Νεοκλής Συλικιώτης. Στο πλαίσιο της αποστολής η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ και θα έχει συνάντηση με τον [...]

Περισσότερα
ΕΛΛΑΔΑ
2 δις ευρώ αποπλήρωσε η Eλλάδα στον ESM

2 δις ευρώ αποπλήρωσε η Eλλάδα στον ESM

No Comment

  Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, τη Δευτέρα έλαβε αποπληρωμή του δανείου € 2 δισ από την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση συμβατικής υποχρέωση σε συνέχεια της πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου από μία από τις τράπεζες που συμμετείχε το 2015 τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. «Η έγκαιρη πληρωμή  αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος . Είναι ένα σημάδι [...]

Περισσότερα
Μπόφινγκερ: Θα ήταν μοιραίο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Μπόφινγκερ: Θα ήταν μοιραίο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

No Comment

  “Θα ήταν μοιραίο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν”, δήλωσε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο [...]

Περισσότερα
BUSINESS NEWS
Cyta: Οι νέοι μαθαίνουν για τη δύναμη των Social Media

Cyta: Οι νέοι μαθαίνουν για τη δύναμη των Social Media

No Comment

  Η Cyta, εταίρος του Junior Achievement Cyprus από το 2014, διοργάνωσε μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών της, εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “The Power of Social Media: How to best use Social Media to boost your Company”. To σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων της Cyta και απευθυνόταν [...]

Περισσότερα
N. Χριστοδουλίδης: Δεν θα γίνει η συνάντηση των ηγετών αύριο

N. Χριστοδουλίδης: Δεν θα γίνει η συνάντηση των ηγετών αύριο

No Comment

  Δεν θα γίνει η συνάντηση των ηγετών που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη. Σε ανάρτηση στο twitter του ο ΚΕ Νίκος Χριστοδουλίδης έγραψε: “Δυστυχώς, μόλις έχουμε ενημερωθεί από τα ΗΕ ότι λόγω άρνησης συμμετοχής του Τ/κ ηγέτη, η αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί”. Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είχε [...]

Περισσότερα
adv-160-600
regency-casino
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600
Xenos-Travel Banner
xenos-travel
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600
adv-160-600