«Αδειάζει» τα θησαυροφυλάκια ο Μαδούρο

 «Αδειάζει» τα θησαυροφυλάκια ο Μαδούρο

 


Η Βενεζουέλα απέσυρε οκτώ τόνους από τα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, που αποδίδονται σε αξιωματούχο της κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται, η Σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μαδούρο αναμένεται να πουλήσει το χρυσό στο εξωτερικό σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει συνάλλαγμα, λόγω της μεγάλης έλλειψης, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν μέσω των κυρώσεων που έχουν σχεδόν μηδενίσει το εισόδημα από τις εξαγωγές πετρελαίου της κρατικής εταιρείας, PDVSA, ο Πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, και η απομονωμένη κυβέρνησή του κλιμακώνουν τις πωλήσεις χρυσού από τα σημαντικά αποθέματα που διέθετε η χώρα χρησιμοποιώντας τα ως πηγή συναλλάγματος.

Οι πηγές του Reuters αναφέρουν ότι τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας έχουν μειωθεί κατά 30 τόνους από τις αρχές της χρονιάς, πριν καν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν τις κυρώσεις κατά του Καράκας, με αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να έχει μείνει με περίπου 100 τόνους χρυσού στα θησαυροφυλάκιά της, αξίας 4 δισ. δολαρίων.

Με αυτούς τους ρυθμούς, τα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας θα έχουν εξαφανιστεί πριν το τέλος της χρονιάς, κάτι που θα καταστήσει απαγορευτικές ακόμα και τις ελάχιστες εισαγωγές βασικών αγαθών που κάνει η κυβέρνηση Μαδούρο και που προορίζονται κυρίως για τους «δικούς της» ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον και άλλες 50 χώρες της Δύσης έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως το νόμιμο και μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας. Ο ίδιος επικαλέστηκε το Σύνταγμα τον περασμένο Ιανουάριο για να αυτοανακηρυχθεί Πρόεδρος της χώρας, λέγοντας ότι η εκλογή Μαδούρο το Μάιο του 2018 ήταν παράνομη. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κατηγορεί τον Γκουαϊδό ότι είναι μαριονέτα των ΗΠΑ και της Δύσης και συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον για να καταστρέψει τη Βενεζουέλα.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν εξαπολύσει δριμεία επίθεση το τελευταίο διάστημα στις εταιρείες που μεσολαβούν για να πωληθεί ο χρυσός της Βενεζουέλας με εντολή Μαδούρο, ενώ ο Γκουαϊδό προσπαθεί να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία του Καράκας στο εξωτερικό για να σταματήσει η καταλήστευσή τους από το καθεστώς Μαδούρο. Πηγή: economistas.gr


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα