Αναγκαία η ενίσχυση των ανθρωποκεντρικών πολιτικών

Αναγκαία η ενίσχυση των ανθρωποκεντρικών πολιτικών

 


 


Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

 

Στέλλα Κυριακίδου, η πρώτη Κύπρια Βουλευτής και η τρίτη γυναίκα που εκλέγηκε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία μετέχουν 648 βουλευτές από τα 47 κράτη-μέλη. Μιλώντας στο Ευρωκέρδος χαρακτήρισε την εκλογή της ως φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες και στον σπουδαίο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής περισσότερων ανθρωποκεντρικών πολιτικών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Είστε η πρώτη Κύπρια και η τρίτη γυναίκα που έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Ποσό σημαντική είναι για την Κύπρο η εκλογή σας και ποιά η κύρια αποστολή της ΚΣΣΕ;

Θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την Κύπρο αλλά και για το Κυπριακό Κοινοβούλιο. Η εκλογή μου στο αξίωμα αυτό τοποθετεί την Κύπρο, με ένα πρωταρχικό τρόπο, στο γίγνεσθαι αυτού του σημαντικού πανευρωπαϊκού οργανισμού, που αριθμεί 47 χώρες μέλη. Το ότι είμαι η τρίτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της Συνέλευσης είναι αναγνώριση και αν θέλετε απότιση φόρου τιμής σε όλες τις γυναίκες και στον σπουδαίο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν. Η βασική αποστολή της ΚΣΣΕ έχει να κάνει με τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, της Δημοκρατίας, της έννομης τάξης αλλά και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη, αλλά και πάρα πέρα. Αρχές στις οποίες πιστεύω ακράδαντα.

“Εκ των βασικών στόχων και προκλήσεων της προεδρίας μου είναι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να επιφέρω ηρεμία, συναίνεση, αξιοπιστία και ενότητα στους κόλπους της ΚΣΣΕ

Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια σε ό,τι κάνουμε μπορούν να δράσουν και ως αντίβαρο στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς τις αρχές και αξίες της Ένωσης”.

Οι στόχοι σας ως προέδρου της ΚΣΣΕ;

Εκ των βασικών στόχων και μπορώ να πω προκλήσεων της προεδρίας μου είναι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να επιφέρω ηρεμία, συναίνεση, αξιοπιστία και ενότητα στους κόλπους της ΚΣΣΕ. Ως εκ τούτου, σκοπεύω να εργαστώ σκληρά για να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου σ’ αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει, η Συνέλευση να συνεχίσει απρόσκοπτα το τόσο σημαντικό έργο της.

Η ΚΣΣΕ ως γνωστό διήλθε από μια σοβαρή κρίση, λόγω των θεμάτων πιθανής διαφθοράς κάποιων μελών, που κλόνισε την αξιοπιστία της. Γεγονότα που κλονίζουν παράλληλα και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων Πολιτών ως προς τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης.

Όντως η ΚΣΣΕ πρόσφατα διήλθε μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία της. Τέτοια φαινόμενα, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι φυσικό να κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Ως εκ τούτου και σε ό,τι αφορά την ΚΣΣΕ, να αναφέρω πως, μεταξύ άλλων, η συσταθείσα Ανεξάρτητη Διερευνητική Επιτροπή η οποία ξεκίνησε ήδη το έργο διερεύνησης των υπό αναφορά ισχυρισμών, όπως και η συσπείρωση των δυνάμεων, στην Συνέλευση, κατά της διαφθοράς, θεωρώ ότι είναι σημαντικά εχέγγυα που θα βοηθήσουν στο να καταπολεμηθούν και να εξαλειφθούν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα. Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια σε ό,τι κάνουμε μπορούν να δράσουν και ως αντίβαρο στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς τις αρχές και αξίες της Ένωσης.

Ποιες αδυναμίες εντοπίζει η Στέλλα Κυριακίδου ως πολίτης της ΕΕ, και που θα ήθελε να δεi να αλλάζουν;

Αδιαμφισβήτητα η ΕΕ έχει στο ενεργητικό της τεράστια επιτεύγματα. Παράλληλα όμως και παίρνοντας, αν θέλετε, τον «σφυγμό» του κόσμου θα ήθελα να δω την εφαρμογή περισσότερων ανθρωποκεντρικών πολιτικών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και περισσότερη αποφασιστικότητα όπως και πιο δίκαιη κατανομή του βάρους της ευθύνης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση διάφορων σοβαρών και δη ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, που κτύπησαν την πόρτα μας πρόσφατα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχει έγκαιρος καταρτισμός προληπτικής στρατηγικής. Ας μην ξεχνάμε πως εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών εναπόθεσαν, διαχρονικά, τεράστιες ελπίδες στην Ένωση. Το λιγότερο που έχουμε λοιπόν να κάνουμε είναι να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες, τις ελπίδες αλλά ακόμη και την απογοήτευση τους και να τους δείχνουμε εμπράκτως πως είμαστε δίπλα τους.

Από την ασθένεια του καρκίνου εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους περίπου 1,26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες. Από την πολιτική σας διαδρομή, αλλά και ως καρκινοπαθής, βλέπετε τα πράγματα να αλλάζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα με αποτέλεσμα να έχουμε ψηλά επίπεδα επιβίωσης και θεραπείας σε πολλές μορφές καρκίνου. Υπάρχουν ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Πάντα όμως, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ώστε όλοι οι καρκινοπαθείς να έχουν πρόσβαση στο ίδιο επίπεδο υπηρεσιών, ανεξαρτήτως που ζούνε, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Ως πρόεδρος της ΚΣΣΕ παρακολουθήσατε στο Λονδίνο τις εργασίες σεμιναρίου για την πνευματική υγεία των παιδιών και τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, την ώρα που ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Πόσο βαθύ είναι το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πως μεταφράζεται η πιο φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη;

Πραγματικά το σεμινάριο στο Λονδίνο ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Δυστυχώς όπως αποδείχτηκε μέσα και από την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε», του Συμβουλίου της Ευρώπης, το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών εξακολουθεί να είναι πολυδιάστατα βαθύ. Έχουμε λοιπόν ευθύνη και υποχρέωση να παραμένουμε σε εγρήγορση σε ότι αφορά την σωματική αλλά και ψυχική υγεία των παιδιών μας, οι οποίοι θα είναι οι αυριανοί μας πολίτες, έναντι του ειδεχθούς αυτού φαινομένου. Η μεταχείριση των παιδιών κατά τη δικαστική διαδικασία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό θέμα θεμελιωδών δικαιωμάτων. Συναφώς είχαμε τον καταρτισμό των Κατευθυντήριων γραμμών του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη και της προταθείσας βελτίωσης στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στα δικαστικά μας συστήματα. Παρότι πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη, στον τομέα αυτό, πιστεύω πως είμαστε σε κάλο δρόμο. Θα πρέπει πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας πως τα παιδιά δεν πρέπει επ’ ουδενί να επανατραυματίζονται μέσα από τέτοιες διαδικασίες.

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Tags: Kyriakidou

Σχετικά με τον Συγγραφέα