Ανασκόπηση 2017 – Η κυπριακή οικονομία, το χρέος και η ανάπτυξη

Ανασκόπηση 2017 – Η κυπριακή οικονομία, το χρέος και η ανάπτυξη


Μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον η κυπριακή οικονομία κατάφερε το 2017 να διατηρήσει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η KPMG, έβαλε στο μικροσκόπιο της τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την οικονομία του τόπου καθώς και τις προκλήσεις που μας περιμένουν το 2018. 

Με τις παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες να τίθενται υπό αμφισβήτηση, τις συνομιλίες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή ένωση να μπαίνουν στο επόμενο, ουσιαστικό στάδιο, την Κίνα να διατηρεί σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να επενδύει σε άλλες χώρες μέσα από το πρόγραμμα «Ο Δρόμος του Μεταξιού», τις Ηνωμένες Πολιτείες να εφαρμόζουν εξωτερική πολιτική που κάποιες φορές προκαλεί ενώ την ίδια ώρα να εφαρμόζουν ένα νέο φορολογικό σύστημα που σκοπό έχει την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, τις οικονομίες της Ρωσίας και της Ευρωζώνης να ανακάμπτουν, τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής, την κατάσταση στις Αραβικές χώρες να είναι ασταθής, τις τιμές του πετρελαίου να ανακάμπτουν, τις ισοτιμίες των κρυπτονομισμάτων να εκτοξεύονται, την τρομοκρατία να παραμένει ως ένας σημαντικός κίνδυνος, το 2018 φαντάζει ακόμη ένα έτος σημαντικών προκλήσεων.

Οι δημοσιονομικοί δείκτες στην Κύπρο παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ να βρίσκεται κοντά στο 4%, το δημόσιο χρέος να μειώνεται μετά από μια πενταετία κάτω από το 100% του ΑΕΠ, την ανεργία να παρουσιάζει πτωτική τάση και τη χώρα να αποκτά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με χαμηλό επιτόκιο, εκμεταλλευόμενη και το διεθνές περιβάλλον χαμηλού κόστους χρήματος.

Ανάκαμψη υπηρεσιών

Ο τομέας των υπηρεσιών παρουσιάζει σταδιακή ανάκαμψη, δεδομένου του ότι παρατηρείται αύξηση στις εγγραφές εταιρειών. Σημειώνεται ότι αυτό ήταν αφενός, αποτέλεσμα της βελτίωσης του δείκτη εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία και αφετέρου, της φορολογικής μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε. Την ίδια στιγμή η Κύπρος ενισχύεται ως ένα διεθνές κέντρο ναυτιλιακών εταιρειών. Ο αριθμός των πλοίων που εγγράφονται στο κυπριακό νηολόγιο είναι μεγάλος, ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εταιρειών πλοιο-διαχείρισης που επιλέγουν το νησί ως τη βάση τους.

Ο τουρισμός

Τα στοιχεία δείχνουν πως ο τουρισμός αναμένεται να διανύσει ακόμη μία καλή χρονιά, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αξιοποιούν τα κίνητρα που παραχωρήθηκαν από την πολιτεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα θετικά καταγράφονται η δημιουργία των μαρίνων και η αναμενόμενη λειτουργία πολυθεματικού καζίνου.

Η αγορά ακινήτων

Όπως καταδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου η αγορά ακινήτων βελτιώνεται. Αύξηση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των πωλητήριων εγγράφων αλλά και των αδειών οικοδομής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Μέσω της παροχής συγκεκριμένων κινήτρων, η χώρα κατάφερε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ατόμων υψηλής εισοδηματικής τάξης από πολλές χώρες του κόσμου για επενδύσεις ή/και εγκατάσταση, ενώ πρόκληση για το 2018 αποτελεί η επιβολή του ΦΠΑ στις πωλήσεις οικοδομήσιμης γης.

ΜΕΔ

Σημειώνεται όμως ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη τόσο του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος πέρασε τα τελευταία χρόνια από μια μεγάλη πορεία αναδιάρθρωσης αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Τα πολύ υψηλά ποσοστά ιδιωτικού δανεισμού δυσχεραίνουν τις προσπάθειες που γίνονται σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις, καθώς και τις προσπάθειες διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά μέσω χορήγησης νέων πιστώσεων. Η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς χρηματοδοτικών πιστώσεων αναμένεται να αποτελέσει τη νέα προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πρόβλημα αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικά κυπριακό πρόβλημα και το 2018 αναμένεται να είναι έτος πιο αποφασιστικών δράσεων για αντιμετώπιση του.

Πέντε χρόνια μετά τις αποφάσεις του Μαρτίου του 2013 η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η συνέχιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης μακριά από οποιαδήποτε γραφειοκρατικά εμπόδια. Δυστυχώς αρκετές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει ενώ για άλλες, παρά την ψήφιση των νομοσχεδίων, η εφαρμογή τίθεται εν αμφιβόλω. Την ίδια στιγμή απαιτείται η σωστή αξιολόγηση των κινήτρων που παραχωρήθηκαν όταν η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση. Πρέπει να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, αλλά περισσότερο οι κίνδυνοι ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία.

Οι προκλήσεις

Το 2018 αναμένεται να είναι ακόμη ένα έτος προκλήσεων και ευκαιριών, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Οι νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενισχύουν τη χώρα, την ίδια ώρα που αυτή καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των κινδύνων που δημιουργούνται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Κυριότερα οικονομικά γεγονότα του 2017

05/01/2017

Πλήρης αποπληρωμή του ELA ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου

12/01/2017

Το υπουργικό συμβούλιο ακύρωσε όλα τα διατάγματα που αφορούσαν αποκρατικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων. Από αυτή την εξέλιξη εξαιρέθηκαν τα ακίνητα στο Τρόοδος καθώς και το κρατικό λαχείο.

17/01/2017

Τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην ιστορία της είχε το 2016 η Κύπρος. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το 2016 οι αφίξεις ανήλθαν σε 3.186.531 σε σύγκριση με 2.659.405 το 2015, σημειώνοντας αύξηση 19,8%.

29/01/2017

Για πρώτη φορά ανέλαβαν τη διαχείριση του λιμένα Λεμεσού ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση θα έχει συνολικό όφελος €1,9 δισ. σχετικά με τη διαχείριση του λιμανιού την επόμενη 25ετία.

06/02/2017

Δεκάδες χιλιάδες εταιρείες διέγραψε ο έφορος εταιρειών για μη έγκαιρη υποβολή ετήσιων εκθέσεων, σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του μητρώου και της συμμόρφωσης των εταιρειών με τις υποχρεώσεις τους. Ο έφορος προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε διαγραφές πέραν των 110 χιλ. εταιρειών.

02/02/2017

Πληθωρισμό κατέγραψε η κυπριακή οικονομία τον πρώτο μήνα του 2017, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013, όπως προέκυψε από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

17/02/2017

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την πρόταση νόμου της επιτροπής ενέργειας για την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού δίνοντας παράλληλα, το πράσινο φως στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ που ψηφίστηκε ομόφωνα.

22/02/2017

Στην έκθεση για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στα κράτη μέλη η Κομισιόν κατέγραψε ότι η Κύπρος παραμένει υπερχρεωμένη και οι μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει εξακολουθούν να υφίστανται παρά τη βελτίωση της μακροοικονομικής κατάστασης.

03/03/2017

Στα €49 δισεκατομμύρια ανήλθαν οι συνολικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα τον Ιανουάριο του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 6,0% σε ετήσια βάση.

24/03/2017

Σε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. Ειδικότερα, οι S&P`s αναβάθμισαν τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική, και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή της σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο «Β».

24/03/2017

Η Κύπρος προχώρησε στη χορήγηση περαιτέρω αδειών για γεωτρήσεις φυσικού αερίου. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων της πιο πρόσφατης έρευνας με την ολοκλήρωση ενός τρίτου γύρου αδειοδότησης για γεωτρήσεις, η Exxon Mobil, η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Total κέρδισαν επιπλέον τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ για διενέργεια γεωτρήσεων.

03/04/2017

Η ΕΕ και ΕΚΤ σε ανακοίνωσή ανέφεραν ότι μετά τη δεύτερη αποστολή εποπτείας στην Κύπρο μεταξύ 27 – 31 Μαρτίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις για δημοσιονομική χαλάρωση και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν μεσοπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη.

06/04/2017

Οι τράπεζες είχαν πενιχρά αποτελέσματα από τις διαδικασίες εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε ένα χρόνο πωλήθηκαν μόλις 20 από τα 535 ακίνητα που μπήκαν στο σφυρί.

07/04/2017

Βελτίωση του δείκτη ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας από το 1,9 στο 2,1 (με άριστα το 4) κατέγραψε έκθεση του European Stability Mechanism (ESM), η οποία κρίνει τις επιδόσεις των οικονομιών που ζήτησαν και έλαβαν στήριξη από την ευρωζώνη. Ο δείκτης ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας βρισκόταν πλέον πιο κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης (2,7).

21/04/2017

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων υποχώρησαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τους Financial Times. Oι Financial Times επισήμαναν ότι το κόστος δανεισμού της χώρας είχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 15 ετών.

02/05/2017

Τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων Φ.Π.Α.

05/05/2017

Αυξημένο πλεόνασμα καταγράφηκε στα δημοσιονομικά το τρίμηνο του 2017 λόγω της ανόδου των εσόδων και παρά την αύξηση των δαπανών. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους στα €200,9 εκ. που αντιστοιχούσε με 1,1% του ΑΕΠ.

26/05/2015

Την εκτίμηση ότι η πρόβλεψη για μεγέθυνση του ΑΕΠ 3.3% το πρώτο τρίμηνο του 2017, η ψηλότερη στην Κύπρο από το 2008, θα είναι επωφελής για τις κυπριακές τράπεζες γιατί θα ενισχύσει τη δυνατότητα των πελατών τους να αναδιαρθρώσουν και να εξυπηρετήσουν τα ψηλά επίπεδα των προβληματικών τους δανείων, εξέφρασε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στην έκδοση του εβδομαδιαίου Credit Outlook.

02/06/2017

Τσουχτερά πρόστιμα, που ξεκινούν από €3.500 για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο και άλλες κυρώσεις, προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ, με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να δηλώνει πως δε θα δοθεί άλλη απαλλαγή σε όσους παρανομούν, μετά την 3μηνη περίοδο χάριτος που προβλέπει ο νόμος.

08/06/2017

Εκτός των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής τέθηκαν οι κυπριακές τράπεζες για το 2018 καθώς δε περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

09/06/2017

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τον Μάιο οι πωλήσεις ακινήτων, όπως διαφάνηκε από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το κτηματολόγιο. Με βάση τα στοιχεία, τον πέμπτο μήνα του 2017 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο διαμορφώθηκαν στα 756 από 474 τον Μάιο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 59%.

23/06/2017

Υψηλή διεθνής ζήτηση από τους επενδυτές παρατηρήθηκε για το επταετές ομόλογο ύψους €850 εκ., στην έκδοση του οποίου προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη ζήτηση να φθάνει στα €4,2 δισ., το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014.

30/06/2017

Πολλά χαρακτηριστικά της Κύπρου την φέρνουν πιο κοντά στις χώρες με αξιολόγηση Α αλλά το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος την καθηλώνει σε μη επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους Fitch. Σε ειδική έκθεση για την Κύπρο ο οίκος σταχυολογεί τα πλεονεκτήματα αλλά και αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας τις ιδιαιτερότητες που δημιουργεί για τη χώρα το ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων αλλά και το σχετικά υψηλό δημόσιο χρέος.

10/07/2017

Δημοσιεύθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίδοση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εμφανίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Την καλύτερη επίδοση στη μείωση των προβληματικών δανείων το 2016 πέτυχε η Τράπεζα Κύπρου με ποσοστό 21%, ενώ διψήφιο αριθμό μείωσης 12% πέτυχε και η Ελληνική Τράπεζα, με το Συνεργατισμό στο 5%.

18/07/2017

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη δημιουργία πλατφόρμας με την ισπανική εταιρεία Altamira Asset Management για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €7,2 δισ. και ακινήτων ύψους €0,4 δισ., με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού μέχρι το 2022 με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο «Ατζέντα 2022».

21/07/2017

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο το οποίο παρέχει το δικαίωμα σε άτομο να θεωρείται φορολογικός κάτοικος της Δημοκρατίας, εφόσον πληροί σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις.

25/07/2017

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές μετά από τρία χρόνια, αντλώντας €3 δισ. μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4.625%.

28/07/2017

Τη συμφωνία για απόδοση της ΑΤΑ από το 2018 υπέγραψαν η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

07/08/2017

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s λόγω βελτίωσης της οικονομικής ανθεκτικότητας, της σταθερής δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και των ευνοϊκών προοπτικών (Ba3 και (Ρ) Ba3 από Β1 και (Ρ) Β1, αντίστοιχα).

21/08/2017

Καθοριστική συμβολή στην τόνωση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης είχαν οι αγορές ξένων στην Κύπρο, συμβάλλοντας σημαντικά στην πορεία ανάκαμψης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Το εξάμηνο του 2017 οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν €392,2 εκ. με πιστωτικές κάρτες στην εγχώρια αγορά αποτελώντας το 23,6% των συνολικών αγορών με κάρτες εντός Κύπρου.

21/08/2015

Η Royal Dutch Shell Plc εκδήλωσε την πρόθεσή της για να φέρει στην αγορά φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσω τερματικών σταθμών στην Αίγυπτο.

29/08/2017

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο 2017 ανήλθαν σε 531.030 σε σύγκριση με 482.132 τον Ιούλιο 2016, σημειώνοντας αύξηση 10,1%. Οι αφίξεις Ιουλίου 2017 ήταν οι ψηλότερες που υπήρξαν στην Κύπρο κατά τον μήνα αυτό.

29/08/2017

Αύξηση για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια παρουσίασαν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΚ. Οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν μικρή αύξηση 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017, η οποία η πρώτη ετήσια αύξηση μετά από επτά χρόνια.

07/09/2017

Σύμφωνα με εκτίμηση της Eurostat, η Κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτό της ΕΕ και της ευρωζώνης ξεπερνώντας τις προσδοκίες των διεθνών πιστωτών και οίκων αξιολόγησης. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ έφτασε το 0,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο και το 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

19/09/2017

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s διατήρησε το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας μόλις μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία στο ΒΒ+/Β. Οι άλλοι τρεις οίκοι, Moody’s, Fitch και DBRS διατήρησαν την Κύπρο τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία με την έξοδο από τα «σκουπίδια» να προβλέπεται μέσα στο 2018.

27/09/2017

Πράσινο φως έλαβε το σχέδιο προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο. Όπως αναφέρθηκε, το σχέδιο οπτικοακουστικής βιομηχανίας βασίστηκε σε σχέδια που προωθούν άλλες χώρες, ιδιαίτερα αυτό της Μάλτας.

29/09/2017

Ελάφρυνση των φόρων που καταβάλλουν οι τράπεζες ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, απαλλάσσοντας τα πιστωτικά ιδρύματα από επιβάρυνση που υπολογίζεται στα €19 εκ. ετησίως και που σε βάθος χρόνου υπολογίζεται πέραν των €100 εκ.

29/09/2017

Σύμφωνα με την ΚΤ, οι καταθέσεις ανήλθαν τον Αύγουστο του 2017 στα €49,13 δισεκατομμύρια, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανήλθε στο 3,7%, σε σύγκριση με 4,7% τον Ιούλιο 2017. Νέα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου έδειξαν τη σταδιακή αύξηση των δημοσίων δαπανών. Τα πραγματικά έσοδα ανήλθαν το οκτάμηνο του έτους στα €4,1 δισ. έναντι €3,5 δισ. το οκτάμηνο του 2016.

10/10/2017

Ομόφωνα ψηφίστηκε τροποποιητικός νόμος που επεκτείνει την υποχρέωση κληρονόμων να διευθετούν τις φορολογικές υποχρεώσεις των αποθανόντων και στο ΦΠΑ, προτού λάβουν οιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία.

20/10/2017

Έντονη διαφωνία του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου με την προωθούμενη απαγόρευση της διενέργειας συναλλαγών με μετρητά άνω των €10 χιλ., καθώς οι ίδιοι καλούνται όχι μόνο να αναγνωρίσουν τέτοιου είδους συναλλαγές αλλά και να τις καταγγείλουν.

25/10/2017

Αύξηση παρουσιάσε το ποσό των επενδύσεων του ΤΚΑ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 καθώς ανήλθε στα €7,39 δισ. από €7,35 δισ., παρουσιάζοντας άνοδο περίπου €40 εκ. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων αντιστοιχεί σε καταθέσεις στο γενικό λογιστήριο και σε ευρωπαϊκά χρεόγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

27/10/2017

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε ξένο νόμισμα κατά μία βαθμίδα από BB- σε ΒΒ με θετική προοπτική. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αναβάθμιση αντανακλά σημαντικές βελτιώσεις στην κυπριακή οικονομία σε μια σειρά από δείκτες.

03/11/2017

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νόμο που επιβάλλει ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα, δίνοντας παράλληλα αρκετή διακριτική ευχέρεια στην εφορία για τις περιπτώσεις στις οποίες θα εφαρμόζεται ο νέος νόμος.

06/11/2017

Σε προπληρωμή μέρους του δανείου που οφείλεται προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ύψους €621.2 εκ. προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να υποχωρεί κάτω από το 100%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συνολικό ποσό της προπληρωμής ήταν €614,9 εκ. συν €6,3 εκ. δεδουλευμένους τόκους και εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3,2 εκατοστιαίες μονάδες.

10/11/2017

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, «η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 3,5% το 2017 και να μειωθεί, αλλά να παραμείνει ισχυρή το 2018 και το 2019». Η Κομισιόν ανέφερε ότι «η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης», ενώ «η ανεργία πρόκειται να συνεχίσει να μειώνεται και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένος».

10/11/2017

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2017 και 2018, κατά 1% και κατά 0,3%, αντίστοιχα, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), προειδοποιώντας παράλληλα για τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

23/11/2017

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2017 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, καταγράφοντας μείωση για δέκατο συνεχή μήνα, όπως διαφάνηκε από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat η ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 στο 10,3%.

02/12 /2017

Οι τράπεζες έδωσαν σχεδόν διπλάσια δάνεια το 2017 σε σχέση με το 2015 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2017 δόθηκαν νέα δάνεια ύψους €2,2 δισ. έναντι €1,6 δισ. το 2016 και €1,1 δισ. το 2015. Συνολικά €2,2 δισ. νέα δάνεια έδωσαν οι τράπεζες το δεκάμηνο του 2017, διοχετεύοντας κυρίως τη ρευστότητα τους στις επιχειρήσεις.

13/12/2017

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018.

19/12/2017

Ο κατασκευαστικός τομέας είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην ταχύρρυθμη, πλέον, ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Cystat. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το εννεάμηνο του 2017 η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,9%. Μεγάλη συμβολή στη μεγέθυνση του ΑΕΠ είχε και ο τουριστικός τομέας.

31/12/2017

Τελευταία μέρα για την ανταλλαγή τραπεζογραμματίων κυπριακής λίρας σε τραπεζογραμμάτια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια ανταλλάσσονταν χωρίς οποιαδήποτε χρέωση σε μετρητά.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα