ANCORIA – Η πρώτη startup εμπορική τράπεζα στην Κύπρο

ANCORIA – Η πρώτη startup εμπορική τράπεζα στην Κύπρο


 

Ως την πρώτη start-up εμπορική, κυπριακή τράπεζα που σχεδιάστηκε και στήθηκε από το μηδέν εν μέσω της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που βίωσε ο τόπος, χαρακτήρισε την Ancoria Bank o Γιώργος Παγλάς, Διευθυντής Banking Centre Λευκωσίας.

Μιλώντας στο Ευρωκέρδος τόνισε πως η ανάγκη του Κύπριου να έχει τη δική του στέγη εξακολουθεί να είναι στις προτεραιότητες του, ενώ επανέρχεται δειλά-δειλά και το ενδιαφέρον για καταναλωτικά δάνεια.

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Πότε ξεκίνησε η Ancoria Bank την δραστηριοποίηση της στην κυπριακή αγορά. Ο αριθμός καταστημάτων και οι στόχοι που έχουν τεθεί όσον αφορά το μερίδιο αγοράς και τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης;

Ξεκινήσαμε να εξυπηρετούμε τους πρώτους πελάτες μας τον Οκτώβριο του 2015 και από τότε, προσφέρουμε όλο το φάσμα των σύγχρονων τραπεζικών εργασιών τόσο στον τομέα των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Τα κεντρικά γραφεία μας βρίσκονται στη Λευκωσία στο δρόμο του Προεδρικού Μεγάρου όπου βρίσκεται και το πρώτο μας Banking Centre. Το δεύτερο Banking Centre βρίσκεται στη γωνία Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ και Αγίας Φυλάξεως στο κέντρο της Λεμεσού και το τρίτο στη Λεωφόρο Φανερωμένης στη Λάρνακα.

Είμαστε αφοσιωμένοι στην υλοποίηση των μακροχρόνιων στόχων όπως αυτοί τέθηκαν από τον ιδρυτή και κύριο μέτοχο της Ancoria Bank, Sievert Larsson, το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Διεύθυνση της τράπεζας.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν υπάρχουν πλάνα για δραματική γεωγραφική επέκταση του δικτύου σημείων εξυπηρέτησης, αφού το μοντέλο αυτό έχει κλείσει τον κύκλο του σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές. Οι προσπάθειες μας εστιάζονται στο να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες μέσω ενός μπουκέτου καναλιών πρόσβασης αξιοποιώντας, κατά κύριο λόγο, την τεχνολογία.

Συγκεκριμένα επιδιώκουμε στη σταθερή ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή προσωπικής εξυπηρέτησης. Να σημειώσω ότι το μερίδιο αγοράς που στοχεύουμε μας επιτρέπει να επεκτεινόμαστε και κυρίως να εξελισσόμαστε με προσοχή και σύνεση χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους πελάτες και τους μετόχους μας για χάρη του γρήγορου κέρδους.

 

Η Ancoria Bank είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που έχει επενδύσει στην τεχνολογία  Teller Cash Recyclers και στα Self-Service Kiosks

 

Που καινοτομεί η Ancoria Bank;

Στην Ancoria Bank προσφέρουμε όλο το φάσμα των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών για ιδιώτες και επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Εστιάζουμε τις ενέργειες και προσπάθειες μας για να διαφοροποιηθούμε εκεί όπου βλέπουμε ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση.

Απλά να αναφέρω ότι είμαστε η πρώτη τράπεζα στο νησί που έχει επενδύσει στα Teller Cash Recyclers (TCRs) αντικαθιστώντας έτσι αρκετές από τις χρονοβόρες εργασίες τις οποίες διεκπεραιώνει παραδοσιακά ένας ταμίας. Το TCR είναι μηχανή που λειτουργεί ως χρηματοκιβώτιο και διαχειρίζεται τις δυο σημαντικότερες ταμειακές συναλλαγές, τις αναλήψεις και τις καταθέσεις μετρητών.

Ακόμα, είμαστε η πρώτη τράπεζα που χρησιμοποιεί τα Self-Service Kiosks (SSKs) -αντί των παραδοσιακών ΑΤΜs- με οθόνες αφής για εξυπηρέτηση των πελατών μας. Τα SKKs μας είναι διαθέσιμα καθημερινά, όλο το εικοσιτετράωρο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός της τράπεζας και μελλοντικά στοχεύουμε οι πελάτες μας να μπορούν μέσω αυτών να διεκπεραιώνουν τις πλείστες τραπεζικές τους συναλλαγές. Επίσης, ετοιμάζουμε και άλλες λύσεις παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης.

Το 2013 η κυπριακή οικονομία έζησε πρωτόγνωρα γεγονότα έχοντας ως πρωταγωνιστές τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα. Γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί μια νεοσύστατη τράπεζα;

Έχετε δίκαιο ότι ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις τον Μάρτιο του 2013, τόσο με το κούρεμα των καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας όσο και με το μνημόνιο που ακολούθησε.

Είμαστε η πρώτη start-up εμπορική, Κυπριακή Τράπεζα που σχεδιάστηκε και στήθηκε από το μηδέν τοπικά τις τελευταίες δεκαετίες εν μέσω της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που βίωσε ο τόπος μετά το 1974. Αυτό από μόνο του, θέλοντας και μη, μας διαφοροποιεί.

Η δημιουργία μιας σύγχρονης, ευέλικτης, τεχνολογικά πρωτοπόρας τράπεζας που δεν στοχεύει να κτίζει βάσει βραχυπρόθεσμων τακτικών για χάρη του γρήγορου κέρδους, είναι η ταυτότητα της Ancoria Bank. Ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί οποιαδήποτε τράπεζα έχει αυτό το προφίλ.

Οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά ασφυκτιούν για χρηματοδότηση. Σε ποιούς τομείς βλέπετε να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον;

Η ανάγκη του Κύπριου να έχει τη δική του στέγη εξακολουθεί να είναι στις προτεραιότητες του και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά σαν τράπεζα. Δειλά-δειλά η τάση για καταναλωτικά δάνεια επανέρχεται όπως π.χ. τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου. Τα φοιτητικά δάνεια βρίσκονται επίσης στη λίστα των δανειακών προϊόντων με αυξημένη, εποχιακή όμως ζήτηση.

Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ως προτεραιότητα την βελτίωση της ρευστότητα τους έτσι ώστε το κεφάλαιο κίνησης είναι το πρώτο σημείο αναφοράς. Αυτό και η αναδιάρθρωση του δανεισμού απασχολούν έντονα τον επιχειρηματία. Ο τομέας ανάπτυξης ακινήτων επανέρχεται δυναμικά ιδιαίτερα με την ανέγερση μεγάλων έργων και αυτό επηρεάζει θετικά και όλους τους συναφείς τομείς, από εξοπλισμό κατοικιών, γραφείων μέχρι και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Εμείς, εστιαζόμαστε και σε καινούργιες, μικρές επιχειρήσεις τις οποίες θέλουμε να στηρίξουμε.

Τέλος, οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας τη δεδομένη στιγμή;

Οι προκλήσεις του τομέα αγγίζουν αρκετά μέτωπα. Για τις περισσότερες τράπεζες, κάποιες προκλήσεις είναι η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και η οργάνωση των διαφόρων τμημάτων και η διαχείριση του υπεράριθμου προσωπικού με το πρόβλημα να εντείνεται εφόσον η τεχνολογία θα αντικαταστήσει πολλές από τις παραδοσιακές, τυποποιημένες εργασίες. Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπόλοιπες τράπεζες είναι διαφορετικές.

Θα εστιαστώ στη δική μας τράπεζα που ως «challenger bank» δεν αντιμετωπίζει τα θέματα που προανέφερα. Όμως αυτό αυξάνει την ευθύνη και υποχρέωση που έχουμε για να δείχνουμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η τράπεζα του αύριο. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως καινούργια τράπεζα είναι η ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων τόσο με τη σημερινή γενιά αλλά και με την αυριανή, που συγκαταλέγουν τόσο τους ιδιώτες όσο και τους επιχειρηματίες.


Comments

comments

Tags: ancoria bank

Σχετικά με τον Συγγραφέα