Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο φύλα

Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο φύλα

 


Tου Νίκου Γ. Σύκα, Σύμβουλος Στρατηγικής & Καινοτομίας

 

Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το Χάσμα μεταξύ των Φύλων για το 2017 καταδεικνύει ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, οι ανισότητες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στην εργασία δεν θα εξαλειφθούν πριν από το 2234, δηλαδή σε 217 χρόνια. Για να μειωθεί δε το συνολικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε παγκόσμιο επίπεδο συμπεριλαμβανομένων όλων των κρίσιμων παραμέτρων δηλαδή στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία και την συμμετοχή στη πολιτική θα απαιτηθεί κατά μέσο όρο ένας αιώνας. Σύμφωνα με την πιο πάνω έρευνα η Κύπρος έπεσε στην 92η θέση το 2017 σε σύγκριση με την 84η θέση το 2016 σε σύνολο 144 χωρών. Συγκριτικά, η Κύπρος κατατάσσεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως είναι η Κένυα, η Μπαγκλαντές, η Ουγκάντα, η Μογγολία, η Ζιμπάμπουε, η Γκάνα, η Αλβανία, η Μολδαβία, η Τανζανία, η Σενεγάλη, η Μποτσουάνα κ.ά.

Ειδικότερα, στο δείκτη «πολιτική χειραφέτηση» η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης (115η θέση το 2017 σε σύγκριση με την 105η θέση το 2016). Στο δείκτη «υγεία και επιβίωση» η θέση της Κύπρου διολίσθησε 55 θέσεις, από την 71η θέση το 2016 στην 126η θέση το 2017. Στο δείκτη «πολιτική χειραφέτηση» η Ελλάδα βρίσκεται στην 88η θέση το 2017 σε σύγκριση με την 101η θέση το 2016 ενώ στο δείκτη «υγεία και επιβίωση» είναι στην 89η θέση το 2017 σε σύγκριση με το την 54η θέση το 2016.

Ο Klaus Schwab –ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του World Economic Forum– απευθύνει ένα πολύ σαφές μήνυμα: «Περνάμε από την εποχή του καπιταλισμού στην εποχή που θα κυριαρχεί το ταλέντο. Η ανταγωνιστικότητα σε εθνικό και επιχειρηματικό επίπεδο θα καθοριστεί περισσότερο από ποτέ από την καινοτόμο ικανότητα μιας χώρας ή μιας εταιρείας. Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, η ενσωμάτωση των γυναικών, ως υπολογίσιμες δυνάμεις, στην ομάδα των ταλαντούχων είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Όπως υπογραμμίζει ο Klaus Schwab, οι γυναίκες προσθέτουν στο καινοτομικό τοπίο δεξιότητες, ιδέες και οπτικές που είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων και την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών.   

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2017–2018 του World Economic Forum, στον κομβικής σημασίας δείκτη «δυνατότητα για καινοτομία» η Κύπρος βούλιαξε στις τελευταίες θέσεις, από την 40η θέση που βρισκόταν το 2009–2010 στην 110η θέση το 2017–2018 (πτώση ρεκόρ 70 θέσεων).

Στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2017 (αποτελείται από έξι παραμέτρους) η Κύπρος κατατάσσεται στην 21η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση. Ειδικότερα, στις παραμέτρους «ισότητα μεταξύ των γενεών» και «πολιτική για τις οικογένειες» (family policy) η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2017 για το χάσμα ανδρών-γυναικών σε διάφορους τομείς, στο δείκτη «προοπτικές καριέρας» η Κύπρος και η Ελλάδα καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη.

Το αμείωτο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ολόκληρη την ΕΕ καταγράφει και η έρευνα Ευρωβαρόμετρο σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας οι επιδόσεις της Κύπρου σε εργασιακά θέματα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ στην παράμετρο «πολιτική χειραφέτηση» η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Η ετήσια έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην ΕΕ καταδεικνύει τόσο τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στην Κύπρο όσο και το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα στην εκπαίδευση. Η έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης 2017 αναφέρει σχετικά: «Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15 ετών με χαμηλές επιδόσεις σε βασικές δεξιότητες είναι σχετικά υψηλό. Η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ στους τομείς των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών. Η διαφορά μεταξύ των φύλων στην κατανόηση κειμένου είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ».


Comments

comments

Categories: Απόψεις
Tags: gender gap

Σχετικά με τον Συγγραφέα