Ανοδος στη Wall Street μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού

Ανοδος στη Wall Street μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού

Κέρδη σημειώνουν οι δείκτες καθώς υποχωρούν οι φόβοι για επιβολή δασμών στο Μεξικό. Απώλειες 1% για τον χρυσό. Στο 2,13% σκαρφαλώνει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο.

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Μεξικό για τις μεταναστευτικές ροές, καθησυχάζοντας τους επενδυτές όσον αφορά τον κίνδυνο επιβολής δασμών στις εισαγωγές μεξικανικών αγαθών.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,6% στις 26.142 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,1% υψηλότερα στις 7.827 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,6% στις 2.890 μονάδες.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του και αυτή του Μεξικού κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία προβλέπει πως οι μεξικανικές αρχές θα λάβουν «σθεναρά μέτρα» για να περιοριστούν οι ροές μεταναστών κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής, που θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Η επιβολή των δασμών «αναβάλλεται επ’ αόριστον», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter το βράδυ της Παρασκευής [τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Κύπρου].

Ο Τραμπ απειλούσε ότι θα επέβαλε από τη Δευτέρα δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα του, που θα ανέρχονταν στο 5% και θα αυξάνονταν κατά 5% κάθε μήνα, ωσότου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο, αν οι μεξικανικές αρχές δεν αναλάμβαναν δράση για να ανακόψουν τις αυξημένες ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Η ανακοίνωση της συμφωνίας από τον Τραμπ έγινε έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Ουάσινγκτον.

«Το Μεξικό (…) δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό (…) θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση 0,1% στα 53,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 1% χαμηλότερα, στα 1.333 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισα διαμορφώνεται στο 1,134 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα πέντε μονάδων βάσης, στο 2,13%.

Πηγή: msn.com