ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ – Είστε σίγουροι πως πραγματικά γνωρίζετε το δικό σας;

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ – Είστε σίγουροι πως πραγματικά γνωρίζετε το δικό σας;


Του Θέμη Σαρανταένα, Senior Certified Marketing Consultant

«Γιατί οι πελάτες προτιμούν τη δική μου επιχείρηση έναντι του ανταγωνισμού;». Είναι βέβαιο πως έχετε θέσει αυτό το ερώτημα στον εαυτό σαςπαραπάνω από μία φοράκαι ακόμη πιο βέβαιο είναι πως έχετε απαντήσει το εξής: «Γιατί η δική μου επιχείρηση προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα». Πολύ ωραίες οι σκέψεις σας περί ποιότητας αλλά αυτό δεν αποτελεί το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα. Και είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ειδοποιό διαφορά της επιχείρησής σας από άλλες ανταγωνίστριες, καθώς είναι εκείνη που μπορεί να σας οδηγήσει στην κορυφή!

Το να μπορέσετε να εντοπίσετε εκείνο ή εκείνα τα πλεονεκτήματα της επιχείρησής σας τα οποία δεν απαντώνται σε άλλες ανταγωνίστριες με τη δική σας, επιχειρήσεις, δεν είναι μία εύκολη ή απλή διαδικασία. Πολλές φορές ακόμη και επιχειρηματίες με πολύχρονη πείρα και εμπειρία εγκλωβίζονται στην εικόνα που οι ίδιοι ή οι συνεργάτες τους, έχουν για το δημιούργημά τους,εξάγοντας λανθασμένα συμπεράσματα για όλα εκείνα τα στοιχεία που ωθούντους πελάτες στο να τους επιλέγουν! Όπως έχω ξαναγράψει και στο παρελθόν «Δείτε την επιχείρησή σας με τα μάτια των πελατών σας!». Ακούστε τη γνώμη τους, την κριτική τους, την επιβράβευσή τους. Από εκεί θα κατανοήσετε πλήρως και απόλυτα το λόγο για τον οποίο επιλέγουν την επιχείρησή σας. Και αν ξέρετε το λόγο, ξέρετε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα άρα και μπορείτε να χαράξετε και να εφαρμόσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ που πραγματικά χρειάζεστε.

Το μάρκετινγκ για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία και δεδομένα. Ένα από τα σημαντικότερα από αυτά είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης. Μέσα από την εμπειρία μου έχω διαγνώσει σε πολλές επιχειρήσεις ένα σύνηθες λάθος που γίνεται από επιχειρηματίες οι οποίοι επενδύουν χρήματα για την προώθηση πλεονεκτημάτων της επιχείρησής τους τα οποία όμως δεν έχουν καμία απολύτως βαρύτητα για το κοινό πελατών που απευθύνονται.Αντί λοιπόν να επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στη βελτίωση και ανάδειξη του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος, προβαίνουν σε ενέργειες που ως στόχου έχουν να τονώσουν τα πλεονεκτήματα που εκείνοι μέσα από τη λανθασμένη οπτική τους, νομίζουν πως έχουν. Και είναι απόλυτα λογικό πως όταν δεν ξέρεις το πραγματικό σου ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα μπορέσεις να επενδύσεις σε αυτό. Όσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο και πολύ περισσότερο για έναν επιχειρηματία να εντοπίσει και να παραδεχθεί τα λάθη του, άλλο τόσο δύσκολο είναι να διαγνώσει και τα σωστά σημεία που υπερτερεί η επιχείρησή του έναντι του ανταγωνισμού.

Ολοκληρώνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε πως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μία επιχείρηση μπορεί να είναι οι άνθρωποί της, τα ιδιαίτερα προϊόντα ή οι καινοτομίες, η προσωπικότητα του επιχειρηματία, οι αποκλειστικές συνεργασίες της και πολλά άλλα. Εγώ θα σας πώ πως στις μέρες μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μία επιχείρηση είναι να γνωρίζει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Μόνο έτσι μπορεί να το εξελίξει και να το προστατέψει από τα νύχια του ανταγωνισμού ο οποίος για ευνόητους λόγους  ακολουθεί κατά πόδας κάθε επιχείρηση πουέχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στον τομέα της και να ξεχωρίσει. Εντοπίστε λοιπόν το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αξιοποιήστε το πολύ πριν το κάνει για εσάς ο ανταγωνιστή σας!

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος, Τεύχος 207


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα