Antonio Tajani: Ο τουρισμός η απάντηση στην ανεργία

Antonio Tajani: Ο τουρισμός η απάντηση στην ανεργία


 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο

 

 

Της Νικολέττας Λιβέρα,

Αποστολή στις Βρυξέλλες

 

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην ανεργία και να ανοίξει προοπτικές στην απασχόληση, καθώς μέχρι το 2025 ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφτεί την Ευρώπη αναμένεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο, δημιουργώντας περισσότερες από 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani μιλώντας στην Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Τουρισμό με θέμα «Μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Τουριστικής Βιομηχανίας» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.«Ο  τουρισμός είναι το κλειδί για όλα τα κράτη μέλη καθώς η βιομηχανία αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Tajani.

Ο τουρισμός μπορεί θα φέρει περισσότερες από 5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας

Καθώς στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των διεθνών τουριστών χάρη στην εμφάνιση μιας νέας μεσαίας τάξης με υψηλή αγοραστική δύναμη αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας απορροφώντας μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων που ταλανίζονται από το πρόβλημα της ανεργίας.

Η αύξηση που αναμένεται στην τουριστική βιομηχανία θα χρειαστεί μεγάλο εργατικό δυναμικό και θα δημιουργήσει ευκαιρίες  ειδικά σε περιοχές της Ευρώπης, κυρίως στη νότια Ευρώπη, όπου η ανεργία ανέρχεται στο 50% και ειδικά για νέους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Αναφερόμενος στην αγορά της Ασίας, ο κ. Tajani, τόνισε ότι ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών αναμένεται να διπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η Ευρώπη ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν και να αναπτυχθεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η στρατηγική της ΕΕ πρέπει να ξεπερνά τα εθνικά όρια

Οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου με αξιοποίηση της χρηματοδότησης της ΕΕ, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθώς και η εκπαίδευση και κατάρτιση με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Αναφερόμενος στην αγορά της Ασίας, ο κ. Tajani, τόνισε ότι ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών αναμένεται να διπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία

Αναφερόμενος στις ψηφιακές πλατφόρμες, τόνισε την ανάγκη για φορολογική εναρμόνιση ώστε να υπάρχει ισοτιμία των όρων ανταγωνισμού και στις συνθήκες που ισχύουν για όλους.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε την ενιαία αγορά υπηρεσιών και την ενιαία ψηφιακή αγορά με στόχο την επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού και τη διασφάλιση ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες λειτουργούν υπό τις ίδιες συνθήκες και με τις ίδιες φορολογικές ρυθμίσεις με όλες τις άλλες επιχειρήσεις».

Ως παράδειγμα μίλησε για την περίπτωση της Google όπου τα έσοδα πηγαίνουν σε χώρες εκτός Ευρώπης και έτσι χάνεται μέρος των εσόδων που προκύπτουν από τη φορολογία. Συνέχισε  κρίνοντας σωστή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει κυρώσεις στην Google η οποία ελέγχει ποσοστό γύρω στο 90% των online κρατήσεων. Επίσης αναφέρθηκε και στην Airbnb και Uber οι οποίες έχουν ισχυρές κεφαλαιοποιήσεις στην χρηματιστηριακή αγορά της Αμερικής.

Υπογράμμισε πως οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς των ηλεκτρονικών κρατήσεων δεν σέβονται τους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και ότι το θέμα δεν θα λυθεί εάν δεν υπάρξει φορολογική εναρμόνιση.

Εξήγησε πως δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές μεταξύ των κρατών μελών και τάχθηκε υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών για την Ευρώπη λέγοντας ότι ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για το Ευρωκοινοβούλιο καθώς θεωρείται ως το κλειδί μείωσης της ανεργίας των νέων.

Χρειάζεται αυτόνομο Ευρωπαϊκό ταμείο για τον τουρισμό

Πρόσθεσε ότι το επίκεντρο του ανταγωνισμού δεν είναι μεταξύ των κρατών μελών, αλλά με την Ασία, την Αμερική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Στην προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών τουριστών η ΕΕ πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της και να προωθήσει την Ευρώπη ως προορισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «πρέπει να συνεργαστούμε όλοι ώστε να υπάρξει μια κοινή στρατηγική που θα ξεπερνά τα εθνικά και περιφερειακά όρια».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι η πολιτική της ΕΕ πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων και την καταπολέμηση της ανεργίας. Για να το πετύχουμε αυτό τόνισε ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι και πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο νέος Προϋπολογισμός να περιλαμβάνει ενισχυμένα κονδύλια καθώς και τη δημιουργία ενός αυτόνομου Ειδικού Ταμείου για τον Τουρισμό.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα