Αντρέας Κεττής: Η ΕE πρέπει να κρατά σε εγρήγορση τους πολίτες της

Αντρέας Κεττής: Η ΕE πρέπει να κρατά σε εγρήγορση τους πολίτες της

 


Οι Κύπριοι πολίτες αναγνωρίζουν όλο και ευκολότερα πως η καθημερινότητά τους αλλάζει, λόγω της ποιοτικότερης ευρωπαϊκής νομοθεσίας

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να κρατά σε εγρήγορση τους πολίτες της για τα οφέλη που έχει επιφέρει αυτό το μοναδικό πολυπολιτισμικό, πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα, υπογράμμισε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αντρέας Κεττής. Μιλώντας στο Ευρωκέρδος σημείωσε πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώνουν μια σταθερή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών προς την Ένωση, πράγμα πολύ ενθαρρυντικό για τη συνέχεια. Την ίδια ώρα σημειώνει πως οι Τουρκοκύπριοι επιζητούν σε μεγάλο βαθμό το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Ποια η αποστολή του Γραφείου;

Η κύρια αποστολή του Γραφείου είναι η ενημέρωση των πολιτών της Κύπρου για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που λαμβάνουν ως γνωστό χώρα στις Βρυξέλλες κατά κανόνα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών και στο Στρασβούργο σε επίπεδο ολομέλειας καθώς επίσης και η διοργάνωση πολυσχιδών εκδηλώσεων που στόχο έχουν να αναδείξουν ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των Ευρωβουλευτών και των πολιτών της Κύπρου για σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται στην τρέχουσα νομοθετική ατζέντα του Σώματος και κατ’ επέκταση της Ε.Ε.

Δεκατρία χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΕ, οι Κύπριοι είναι πιο κοντά στην Ευρώπη;

Αναμφίβολα ναι, είναι πιο κοντά στην Ευρώπη. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στο ιδεατό σημείο προσέγγισης αλλά είναι ενθαρρυντικό πως οι Κύπριοι πολίτες αναγνωρίζουν όλο και ευκολότερα πως η καθημερινότητά τους αλλάζει, λόγω της υποχρεωτικής υλοποίησης της ποιοτικότερης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κυρίως σε τομείς χαμηλής πολιτικής όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και ευρύτερα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η προστασία των καταναλωτών κλπ.

Σε ποιο ποσοστό οι Κύπριοι ζητούν τη βοήθεια του Γραφείου σας και ποια είναι τα συνήθη θέματα ενδιαφέροντος;

Δεν θα έλεγα ότι έχουμε μεγάλο αριθμό Κυπρίων που ζητούν τη βοήθεια του Γραφείου μας και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό μια και η φύση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πρωτίστως πολιτική. Οι περισσότεροι Κύπριοι πάντως που απευθύνονται σε εμάς ζητούν πληροφόρηση για την υποβολή παραπόνων ή αιτημάτων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει την ευθύνη εξέτασης περιπτώσεων που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας της Ε.Ε.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους τουρκοκύπριους; Και για ποιά θέματα;

Όντως, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι τις διαφορές μεταξύ των κατεχομένων και των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου. Επειδή καθηκόντως, έχω αρκετές επαφές με μη κυβερνητικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, σας διαβεβαιώνω ότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας επιζητούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο διότι όπως δικαίως οι ίδιοι μου λένε συχνά «θέλουμε και τα δικά μας παιδιά να τρώνε τα ίδια ασφαλή τρόφιμα και να παίζουν με τα ίδια ασφαλή παιχνίδια όπως και τα δικά σας παιδιά!»

Είχατε πει πως οι πολλές προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον της ΕΕ μπορούν να αντιμετωπισθούν από τα 500 και πλέον εκατομμύρια Ευρωπαίους. Η κυριότερη όμως πρόκληση που χρειάζεται η συμβολή όλων;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. είναι να κρατά σε εγρήγορση τους πολίτες της για τα οφέλη που έχει επιφέρει αυτό το μοναδικό πολυπολιτισμικό, πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα που ονομάζεται Ε.Ε. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε πως η Ε.Ε. πρωτίστως είναι ένα πολιτικό σχέδιο θεμελίωσης και παγίωσης της ειρήνης στη για αιώνες αιμάζουσα από πολεμικές συρράξεις Γηραιά Ήπειρο. Τη στιγμή που θα επέλθει η λήθη για το κακό παρελθόν της Ευρώπης, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην επανεθνικοποίηση των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και εν τέλει στην επικράτηση των εθνικιστικών και λαϊκίστικων προσεγγίσεων, γεγονός που θα οδηγήσει την ήπειρό μας σε εποχές που όλοι ευχόμαστε να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τον ευρωσκεπτικισμό και σε μεγάλο βαθμό έπληξε την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένων και των Κυπρίων. Πώς αντιδρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το μόνο θεσμικό όργανο της Ένωσης που είναι άμεσα εκλελεγμένο από τους Ευρωπαίους πολίτες μέσω των ευρωπαϊκών εκλογών που διεξάγονται ανά πενταετία, έχει από την αρχή της οικονομικής κρίσης διαφοροποιηθεί ουσιωδώς υιοθετώντας πολιτικές προσεγγίσεις που πόρρω απέχουν από αυτές που δρομολογήθηκαν από την Τρόικα σε όλα τα κράτη μέλη που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αποφάσεις του πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει το εκ των συνθηκών αποκλειστικό δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως υποβάλει νομοθετικές προτάσεις που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της πληγωμένης κοινωνικής συνοχής κυρίως στις χώρες του νότου που πλήγηκαν περισσότερο από τη δημοσιονομική κρίση της ευρωζώνης. Είναι ενθαρρυντικό πάντως, πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώνουν μια σταθερή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών προς την Ένωση και τους θεσμούς της κάτι που αφορά και την πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο ευρωσκεπτικισμός και οι εθνικολαϊκιστικές φωνές που τον υποθάλπουν δεν μπορούν να διαβρώσουν τις συνειδήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Ένωσης που γνωρίζουν τα οφέλη που έχει επιφέρει η Ε.Ε στην καθημερινότητά τους.

Ποιό το μέλλον της Ευρώπης;

Έχω την ακλόνητη πεποίθηση πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ρεαλιστικά δεν έχουν καμία καλύτερη εναλλακτική πολιτική επιλογή από το να συνεχίσουν μαζί, ενδεχομένως με διαφορετική ταχύτητα, αλλά προς την ίδια κατεύθυνση στον ίδιο «αυτοκινητόδρομο», για εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής τους αλληλεξάρτησης.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα