Απλοποίηση των διαδικασιών εκταμίευσης κοινοτικών κονδυλίων

Απλοποίηση των διαδικασιών εκταμίευσης κοινοτικών κονδυλίων

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ επιθυμώντας να απλουστεύσει τη ζωή τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους διαχειριστές κονδυλίων της ΕΕ, ανέθεσε στην Προεδρία του να αρχίσει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με πρόταση της Κομισιόν για “απλούστευση και επικέντρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ στα αποτελέσματα”.

Ο νέος επικείμενος κανονισμός θα τροποποιήσει τον δημοσιονομικό κανονισμό που διέπει την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς και 15 τομεακές νομοθετικές πράξεις, μεταξύ άλλων στον τομέα της γεωργίας και της πολιτικής συνοχής.

“Η διαπραγματευτική στάση του Συμβουλίου είναι μια ισχυρή έκκληση για να διευκολυνθούν τα πράγματα και επιτρέπει στην Κομισιόν να πληρώσει τα κεφάλαια ταχύτερα και με λιγότερους γραφειοκρατικούς ελέγχους επί των επιλέξιμων δαπανών και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε όλοι μαζί τη συνετή διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ”, δήλωσε σχετικά ο Έντουαρντ Σικλούνα Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας και τον Προεδρεύων του Συμβουλίου

Σύμφωνα με τη διαπραγματευτική του θέση, το Συμβούλιο υποστήριξε τη δυνατότητα να βασιστούν οι πληρωμές της ΕΕ στα αποτελέσματα και όχι στην επιστροφή των δαπανών. Αυτό θα γλιτώσει τους δικαιούχους και τις αρχές πολύ χρόνο και κόστος για την εκταμίευση  των κοινοτικών κονδυλίων και θα μειώσει τον κίνδυνο σφαλμάτων.

Οι νέοι κανόνες θα επέτρεπαν επίσης ευκολότερη χρήση εφάπαξ ποσών και απλουστευμένων επιλογών κόστους. Αυτό θα σήμαινε, για παράδειγμα, ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να περάσουν περισσότερο χρόνο στο εργαστήριο και λιγότερο να καταγράψουν τα έξοδα ταξιδιού τους, σημειώνει η μαλτέζικη προεδρία.

Σε μια προσπάθεια μείωσης του αριθμού των ελέγχων, το Συμβούλιο υποστήριξε επίσης την ιδέα να επιτραπεί στην Κομισιόν να βασιστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε ήδη υφιστάμενους ελέγχους, αξιολογήσεις ή εγκρίσεις.

Οι τριμερείς συζητήσεις μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν θα αρχίσουν επί του θέματος τις προσεχείς εβδομάδες.


Comments

comments

Tags: europe, funds

Σχετικά με τον Συγγραφέα