Από τα 1000 τραπεζικά υποκαταστήματα «πέφτουμε» στα 357

Από τα 1000 τραπεζικά υποκαταστήματα «πέφτουμε» στα 357

 


Ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε στο κλείσιμο γιατί λειτουργούσε ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ελέγχου ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι εάν ήταν στο χέρι του θα έκλεινε κι άλλα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Η συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου, αφορούσε τα προβλήματα που δημιουργούνται σε πολίτες ιδιαίτερα κοινοτήτων, από την απόφαση για κλείσιμο υποκαταστημάτων της Συνεργατικής, μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η μείωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων από το 2012 δεν ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής πολιτικής. «Αν περνούσε από το χέρι μου», είπε χαρακτηριστικά, «θα τα μείωνα ακόμη περισσότερο επειδή παραμένουν πολλά βάσει του πληθυσμού της χώρας».

Σημείωσε ότι δεν ήρθε στην επιτροπή για να πει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ανοίξουν ξανά υποκαταστήματα στις κοινότητες και πως η θέση του, διαφέρει από αυτήν των βουλευτών.

Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι πριν από το 2010 υπήρχαν 1000 υποκαταστήματα τραπεζών στην Κύπρο και τόνισε ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούν, είτε πολίτες, είτε τραπεζικοί, καθώς η εποχή αλλάζει, όπως ανέφερε.

Επεσήμανε ότι το 2012 ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα αποτελείτο από 850 υποκαταστήματα εκ των οποίων τα 417 ήταν της Συνεργατικής.

Τέλος του 2017 πριν τη συμφωνία, τα υποκαταστήματα μειώθηκαν στα 458 εκ των οποίων τα 171 ήταν της Συνεργατικής.

Εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ, αναφέρθηκε ότι τα πλάνα βρίσκονται υπό συνεχή διαμόρφωση στη βάση συγκεκριμένων μελετών ενώ, σημειώθηκε πως η νέα τάση και η νέα τάξη πραγμάτων με την οποία οι πελάτες θα πρέπει να εξοικειώνονται, αφορά στη συρρίκνωση των ιδρυμάτων.

Ο γενικός διευθυντής διεύθυνσης ιδιωτών  και διεθνούς τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας Γιώργος Καραγιώργης,  ανέφερε πως σε ότι αφορά τους αριθμούς των υποκαταστημάτων έγιναν στη βάση σχεδιασμών, αναλύσεων και τεχνοκρατικών μελετών.

357 υποκαταστήματα μέχρι τον Ιούνιο του 2019

Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 θα υπάρχουν συνολικά 357 υποκαταστήματα τραπεζών εκ των οποίων τα 123 θα είναι της Τράπεζας Κύπρου, 124 της Ελληνικής Τράπεζας και 110 των άλλων τραπεζών, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών.

Από τα 124 υποκαταστήματα της Ελληνικής, τα 52 θα είναι παλιά υποκαταστήματα της Ελληνικής και τα 72 της πρώην Συνεργατικής.

Ο κ. Καραγιώργης σημείωσε ότι βρισκόμαστε μόλις 48 εργάσιμες μέρες από την μεταφορά του καλού μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

Ανέφερε ότι το θέμα των υποκαταστημάτων θα επανεξεταστεί και πως ο αριθμός θα αυξομειωθεί αναλόγως. Ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει ενδεχομένως το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα έχουμε 120-130 υποκαταστήματα».

Από τα υποκαταστήματα της ΣΚΤ που θα διατηρηθούν, το 52% θα είναι σε αγροτικές περιοχές και το 48% σε αστικές περιοχές ενώ, όπως είπε, η παλιά Ελληνική είχε αυξημένη παρουσία στις αστικές περιοχές.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε σε κάθε χωριό της Κύπρου. Σίγουρα θέλουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες αλλά είναι αδύνατο», είπε ο κ. Καραγιώργης.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, σημείωσε ότι το κόστος αγοράς μιας μηχανής ATM ανέρχεται στις €37 χιλ. – €40 χιλ. ενώ, συνεπάγεται πρόσθετο κόστος συντήρησης και ελέγχου των μηχανών σε 24ωρη βάση, όπως είπε.

Στους δρόμους η πρώτη κινητή μονάδα από τη Δευτέρα

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή ελέγχου, από τη Δευτέρα αρχίζει τις πρώτες της διαδρομές η πρώτη κινητή τραπεζική μονάδα της Ελληνικής Τράπεζας.

Αρχικά θα εξυπηρετηθούν 12 κοινότητες, μια φορά την εβδομάδα σε συγκεκριμένες ώρες και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το Δεκέμβριο αναμένεται η λειτουργία και δεύτερης κινητής μονάδα που θα εξυπηρετεί  ακόμη 15 ορεινές περιοχές.

Συνολικά η κινητή τραπεζική μονάδα προγραμματίζεται να εξυπηρετεί 27 κοινότητες ενώ, σε περίπτωση επιτυχίας του θεσμού, αναφέρθηκε ότι αυτός θα επεκταθεί.  Πηγή: stockwatch.com.cy


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα