Aρρυθμίες προκαλεί το Brexit

Aρρυθμίες προκαλεί το Brexit

 Η δυστοκία στις διαπραγματεύσεις και το ενδεχόμενο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία επηρεάζει δυσμενώς την οικονομία της Βρετανίας

 

 

Ανησυχία προκαλεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στις συνομιλίες για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη άρχισαν να βλέπουν το φως αρκετά απαισιόδοξα σενάρια που προκαλούν έντονη ανησυχία στις αγορές. Οι συνομιλίες για το Brexit δεν προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και εάν η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο καθυστερήσει, τότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα ήταν μια αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία για το μέλλον.

Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να εισαχθούν δασμοί και έλεγχοι των αγαθών στα σύνορα. «Ένας χάος για το οποίο δεν είναι προετοιμασμένη η διοίκηση ούτε της Βρετανίας ούτε της ηπειρωτικής Ευρώπης» γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική Deutsche Welle και υποστηρίζει ότι «για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις οι συνέπειες θα ήταν επίσης πολύ σοβαρές». Θα έπρεπε να μεταφέρουν τμήμα των δραστηριοτήτων τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, διαφορετικά θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην μπορούν να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους στην ΕΕ.

Είκοσι τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει αίτημα για άδεια λειτουργίας στην Ευρωζώνη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι 70.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με σημαντικούς εκπροσώπους της οικονομίας από την ΕΕ, ο Στέφεν Κάμπετερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εργοδοτών, τόνισε πως «χρειαζόμαστε άμεσα σαφήνεια για τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις» και ότι «μέχρι την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ περιμένουμε απτά αποτελέσματα από το Λονδίνο».

Τα αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία της Βρετανίας έχουν αρχίσει να φαίνονται. Με ανάπτυξη 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου, η Βρετανία κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ ενώ η αβεβαιότητα κάνει τους επενδυτές εξαιρετικά επιφυλακτικούς. Τα εισοδήματα των Βρετανών αυξήθηκαν μόλις κατά 2,1% παρόλο που η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η Τερέζα Μέι θα πρέπει άμεσα να δράσει, διαφορετικά η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Όταν η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Φλωρεντία εκφώνησε μια ομιλία για το Brexit, οι χρηματαγορές φαίνεται να πήραν μια ανάσα. Για πρώτη φορά η Τερέζα Μέι δήλωνε ότι θα υπάρξει μια φάση προσαρμογής μετά από την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ. Αυτό θα έδινε το περιθώριο στις επιχειρήσεις αλλά και στην κυβέρνηση να προσαρμοστούν με σχετική άνεση χρόνου στα νέα δεδομένα. Δύο μήνες αργότερα όμως η αισιοδοξία φαίνεται να δίνει τη θέση της σε πιο απαισιόδοξα σενάρια.

Το φθινόπωρο του 2016 η βρετανική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να πείσει την Ευρώπη πως θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους αν αποδυναμώσει το Λονδίνο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Ερευνα που είχε διεξαγάγει η εταιρεία Erst & Young κατέληγε στο συμπέρασμα πως μεγάλες εταιρείες όπως η Volkswagen και η Airbus ανησυχούσαν για πιθανή αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους. Το Λονδίνο είχε υποθέσει πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες θα διεμήνυαν στις κυβερνήσεις τους πως βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένο κόστος και με δυνητική αναταραχή στις αντίστοιχες βιομηχανίες και ότι θα πίεζαν τους πολιτικούς να το λάβουν υπόψη τους κατά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είχε δηλώσει πως αν η Ευρώπη υπονομεύσει το Λονδίνο ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, τότε θα πλήξει και τη δική της οικονομία. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά ο κ. Τζέρεμι Μπράουν, ειδικός απεσταλμένος του Σίτι, ο οποίος επισκέφθηκε τον περασμένο χρόνο και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., λέει πως πολλές εταιρείες και πολιτικοί είναι έτοιμοι να υποστούν υψηλότερες τιμές ώστε να παραμείνουν πιστοί στις αρχές της Ε.Ε. και να μην κάνουν ειδικές παραχωρήσεις για το Λονδίνο. «Δεν έχουν πέσει στα γόνατα παρακαλώντας τις κυβερνήσεις τους να είναι καλές απέναντι στη Βρετανία».

Με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε. να έχουν πλέον αρχίσει και επίσημα, η Ενωση δεν χάνει χρόνο και προσπαθεί να προσελκύσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Λονδίνου στο δικό της έδαφος και μάλιστα με τη βοήθεια της πανίσχυρης ΕΚΤ. Η Φρανκφούρτη υποστηρίζει πως η νέα κατάσταση που θα προκύψει μετά το Brexit θα μπορούσε να αποδειχθεί, μακροπρόθεσμα, ευεργετική για τις τράπεζες της Ευρωζώνης και πως η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα είναι «μικρή» βραχυπρόθεσμα. Τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις προσπαθούν να προσελκύσουν εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου από το Λονδίνο, με τη γαλλική κυβέρνηση να είναι η πιο επιθετική, υποσχόμενη φοροελαφρύνσεις και ευέλικτο εργασιακό δίκαιο. Υψηλόβαθμος Γερμανός λομπίστας, ο οποίος είχε πρόσφατα συνάντηση με υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης, λέει πως στο Βερολίνο υπάρχει η αίσθηση ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να κατανοήσει πως έχει προτεραιότητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα. «Οι Βρετανοί πολιτικοί νομίζουν πως βρίσκονται σε τέτοια θέση ώστε η Ε.Ε. θα πει: Εντάξει, προκύπτουν πολλά προβλήματα για την Ε.Ε., οπότε θα συμφωνήσουμε σε μια εμπορική συμφωνία, διότι διαφορετικά θα έρθουμε και εμείς αντιμέτωποι με αναταραχή. Απλώς δεν το πιάνουν», είπε ο Γερμανός λομπίστας.

Οι τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί σε σχέση με την προσπάθεια της Ευρώπης να παίξει τον ρόλο του Λονδίνου. Υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα προειδοποιούν πως το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο στη διάρκεια πολλών δεκαετιών και πως θα είναι αδύνατον για την Ευρώπη να κάνει κάτι ανάλογο, ιδιαίτερα σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

Θα κερδίσει η… Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, το Λονδίνο διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως χιλιάδες ταλέντα από ολόκληρο τον κόσμο, το βρετανικό νομικό σύστημα να το υποστηρίζει, ενώ διαχειρίζεται τεράστιο ποσό χρημάτων. Ο επικεφαλής στην Ευρώπη μεγάλης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας λέει πως η παρακμή του Λονδίνου θα μπορούσε να έρθει μόνο αν καταφέρει η Ευρώπη να κάνει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας της, να αναπτύξει τις κεφαλαιαγορές της και να προσελκύσει εργατικό δυναμικό από ολόκληρο τον κόσμο. Ομως η Ευρώπη ενδέχεται να χάσει αυτή την ευκαιρία, συνεχίζει ο τραπεζίτης, εξαιτίας της διαμάχης που υπάρχει μεταξύ των μεγάλων χωρών και εξαιτίας της απουσίας σαφούς σχεδίου για το πού θα μοιραστούν οι θέσεις εργασίας και τα περιουσιακά στοιχεία. Η Ευρώπη θα «καταλήξει να έχει συνονθύλευμα χρηματοπιστωτικών κέντρων», λέει ο Αμερικανός τραπεζίτης. «Πρόκειται για τεράστια απειλή», προσθέτει. «Αν η Ευρώπη δεν είναι τόσο ελκυστική, τότε θα αποσύρουμε ορισμένες δραστηριότητές μας» και ο νικητής θα μπορούσε να είναι η Νέα Υόρκη, καταλήγει.

Πάντως σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν γίνουν οι αναγκαίες προβλέψεις για τους χρηματοπιστωτικούς, επενδυτικούς και ασφαλιστικούς ομίλους, που εδρεύουν στο Λονδίνο, τότε αυτοί θα χάσουν τη δυνατότητά τους να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Αρκεί να σκεφθεί κανείς το εξής απλό πράγμα, ότι η Βρετανία αντιστοιχεί σε αξία στο 5,4% των παγκόσμιων χρηματιστηρίων και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό τραπεζών και ασφαλιστικών στον κόσμο. Ως συνέπεια το πλήγμα από μία «μη συντεταγμένη» αποχώρηση θα το υποστεί και το Λονδίνο και η Ε.Ε. Το δε κόστος μεταφοράς των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπορεί να είναι μεγάλο και πιθανώς στο τέλος να βαρύνει τους πελάτες. Ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, λέει χαρακτηριστικά πως «η Ε.Ε. χρειάζεται τα χρήματα του Λονδίνου», προσθέτοντας ότι «στις μισές εκδόσεις ομολόγων και μετοχών, που διεκπεραιώνονται στην Ε.Ε., εμπλέκονται και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας».

 

Συναλλαγές τρισεκατομμυρίων

Μερικοί εντυπωσιακοί αριθμοί δείχνουν τη σημασία του Λονδίνου στον παγκόσμιο χάρτη των κεφαλαιαγορών και των επενδύσεων.

  • Εκεί εδρεύουν οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Το 37% από τα περιουσιακά χρηματοπιστωτικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε αξία περίπου 6 τρισ. ευρώ, τελεί υπό διαχείριση στο Λονδίνο.
  • Εκεί λειτουργεί η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αγορά συναλλάγματος στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παραγώγων, όπου και διεξάγεται το 40% των συνολικών πράξεων διεθνώς.
  • Οι ετήσιες συναλλαγές σε ευρώ, δολάριο και γιεν στη βρετανική πρωτεύουσα αποτιμώνται σε 869 τρισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ το σύνολο των αντίστοιχων συναλλαγών σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
  • Το Λονδίνο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο πεδίο των κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι με έδρα τη βρετανική πρωτεύουσα αναλαμβάνουν την έκδοση και διάθεση σχεδόν του 70% των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Εάν, λόγω εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., μεταφερθεί αλλού και η εκκαθάριση,τότε το κόστος διεξαγωγής των συναλλαγών αυτών θα αυξηθεί κατά σχεδόν 80 δισ. δολ. Την εκτίμηση κάνει η διεθνής ένωση επενδυτικών οίκων διαχείρισης παραγώγων, Furutes Industry Association. O γερμανικός οίκος εκκαθάρισης, Eurex, που περιμένει να ωφεληθεί από το Brexit, θεωρεί πως το ποσόν θα είναι πολύ μικρότερο.

Η Βρετανία διατηρεί τη μεγαλύτερη χρηματαγορά του κόσμου και τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παραγώγων, ενώ εκτελεί στις αγορές αυτές το 40% των συνολικών πράξεων παγκοσμίως. Το Παρίσι αναλαμβάνει μόλις το 5% αντιστοίχως, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Κάθε χρόνο στο Λονδίνο διεκπεραιώνονται συναλλαγές σε ευρώ, γιεν και δολάρια αξίας 869 τρισ. δολαρίων, δηλαδή πολύ περισσότερες από ό,τι σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία του City of London Corporation. Κατά τον Τζον Μακφάρλαν, πρόεδρο της βρετανικής τράπεζας, Barclays, «μία κακή εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. πιθανώς να πλήξει τη διεθνή οικονομία, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένες τράπεζες να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν πλήρως δραστηριότητες οι οποίες θα αποδειχθούν δαπανηρότατες».

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα