Αθλητική επιχειρηματικότητα μέσω κοινωνικής δικτύωσης

Αθλητική επιχειρηματικότητα μέσω κοινωνικής δικτύωσης

 


Η αμφίδρομη επικοινωνία, η αξιολόγηση και συμπερίληψη είναι στοιχεία που οι φίλαθλοι εκτιμούν ιδιαίτερα και επιδιώκουν μανιωδώς

 

Tου Αντρέα Θ. Θεμιστοκλέους, (BSc, MA, MBA, PhD cand.) Στέλεχος Διοίκησης Αθλητισμού, Μέλος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Κάθε φορά που μπαίνω στην τάξη για το πρώτο μάθημα της χρονιάς, δίνω στους φοιτητές χρόνο να απαντήσουν στην πλέον βασική ερώτηση. «Για ποιο επιχειρηματικό λόγο κάνουμε ό,τι κάνουμε στην αθλητική βιομηχανία;» Ακούω συνήθως ποικίλες και ενδιαφέρουσες απαντήσεις, ενίοτε κάποιος μου δίνει αυτή που περιμένω. «It’s all about the money». Όποιος δώσει αυτή την απάντηση είναι δυστυχώς για τον ίδιο ο στόχος μου για όλη τη χρονιά, με την καλή έννοια φυσικά. Έχει την προσοχή και το ενδιαφέρον μου σε υπέρμετρο βαθμό.

Αν και δεν το ασπάζομαι ολοκληρωτικά, αυτή η απάντηση διακατέχεται από μεγάλη δόση ρεαλισμού, αλλά και σωστής επιχειρηματικής προσέγγισης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του μέσου πολίτη και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία αθλητικών οργανισμών. Τι κάνει όμως αυτά ειδικά τα μέσα τόσο πολύτιμα ως εργαλεία;

Σύμφωνα με το διάσημο περιοδικό «FORBES», η Ρεάλ Μαδρίτης (3.65 δις δολάρια), η Μπαρτσελόνα (3.55 δις δολάρια) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3.32 δις δολάρια) ήταν οι τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικού σύλλογοι με τη μεγαλύτερη αξία εμπορικού σήματος (brand value) για το 2016. Αν κάποιος συγκρίνει αυτή την αξία με την απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάλι για το 2016, οι τρεις αυτοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι προηγούνται στο σύνολο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε απήχηση και ακολουθία. Η Ρεάλ με 34.4 εκατ. συνολική ακολουθία, η Μπαρτσελόνα με 30.4 εκατ. και η Γιουνάιτεντ με 15.4 εκατ. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς το συσχετισμό, αν και οφείλω να σημειώσω ότι η Γιουνάιτεντ, με το 50% ακολουθία των δύο ισπανικών ομάδων, έχει καταφέρει να έχει αξία συγκριτικά πολλαπλάσια.

Η δικτύωση σε σχέση με τον αθλητισμό σχετίζεται στους πυλώνες της αμφίδρομης επικοινωνίας, της αξιολόγησης υπηρεσιών και αγαθών, την παροχή κριτικής και ανατροφοδότησης, καθώς και της συμμετοχής και συμπερίληψης του μέσου φιλάθλου/καταναλωτή στη λήψη αποφάσεων. Ειδικά η αμφίδρομη επικοινωνία, η αξιολόγηση και συμπερίληψη είναι στοιχεία που οι φίλαθλοι εκτιμούν ιδιαίτερα και επιδιώκουν μανιωδώς, αφού συντείνει ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση δικών τους ενσυνείδητων και υποσυνείδητων αναγκών για συμμετοχή στα κοινά της αγαπημένης τους ομάδας, στην απευθείας επαφή με τους πρωταγωνιστές-αθλητές, καθώς και το γεγονός ότι η φωνή τους και η άποψη τους ακούγονται, ενίοτε γίνονται και αποδεκτές και υλοποιούνται.

Τα πιο πάνω στοιχεία συντείνουν στην αύξηση της αφοσίωσης (loyalty) των φιλάθλων προς τον αθλητικό οργανισμό, καθώς και την αύξηση της σύμπλεξης (engagement) και αλληλοεπίδρασης μεταξύ οργανισμού και φιλάθλων. Η αύξηση αυτή της αφοσίωσης, καθώς και η αύξηση της σύμπλεξης είναι δύο βασικά και αναπόσπαστα στοιχεία στην αύξηση των επιχειρηματικών ωφελημάτων του αθλητικού οργανισμού από αυτή τη συμβιωτική σχέση, δια μέσου των κοινωνικών δικτύων. Συμπληρώστε σε αυτό το πάζλ, την αύξηση της θετικής εμπειρίας των φιλάθλων (fan experience) σε σχέση με τον τρόπο που εισπράττουν την εμπειρία τους και τη σχέση τους με τον αθλητικό οργανισμό. Το τρίπτυχο αυτό δημιουργεί το πλαίσιο εντός του οποίου οι αθλητικοί οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επιχειρηματικά οφέλη.

Η αναγνώριση και καθιέρωση αυτού του πλαισίου δείχνει πλέον και το δρόμο για στρατηγικό σχεδιασμό των μέσων που θα δημιουργήσουν αυτό το παζλ. Η ενημέρωση των φιλάθλων είναι σημαντική, αλλά δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα των οργανισμό στην αξιοποίηση της κοινωνικής δικτύωσης. Προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη προσωπικής σχέσης, βασισμένη στην αλληλοεπικοινωνία, την ειλικρινή παρουσίαση γεγονότων και την αποδοχή της κριτικής ή της αξιολόγησης εκ μέρους των φιλάθλων. Περαιτέρω, προτεραιότητα πρέπει να είναι η έκθεση των φιλάθλων σε όσο περισσότερη αλληλοεπίδραση με τους πρωταγωνιστές, άμεση ή έμμεση.

Ταυτόχρονα, τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλέον και αξιόπιστο μέσο συλλογής και αξιολόγησης μετρήσιμων πληροφοριών, σε σχέση με δημογραφικές (demographics) και ψυχογραφικές (psychographics) πληροφορίες των φιλάθλων. Αξιοποιώντας εργαλεία όπως social media analytics, social media optimization, social Customer Relationship Management, social crowdsourcing μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τους φιλάθλους, να καταλάβουν τις ανάγκες τους, να αξιοποιήσουν τις εισηγήσεις και την αξιολόγηση τους, καθώς και να δημιουργήσουν ένα πιο αποδοτικό πλαίσιο εξυπηρέτησης των αναγκών των φιλάθλων. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, προς αύξηση της αφοσίωσης, προς αύξηση της σύμπλεξης, καθώς και βελτίωση της εμπειρίας των φιλάθλων σε σχέση με την αλληλοεπίδραση τους με τον αθλητικό οργανισμό.

Κακά τα ψέματα, απλά συμπερασματικά, όταν ένας φίλαθλος θεωρεί ότι τον ακούνε και τον λαμβάνουν υπόψη, όταν ένας φίλαθλος βλέπει την αξιολόγηση του και τις εισηγήσεις του να πιάνουν τόπο, όταν ένας φίλαθλος έχει στενή και απευθείας επαφή και ανατροφοδότηση με την ομάδα του και με τους αθλητές της, τότε πολύ απλά θα νιώθει καλύτερα, θα νιώθει μεγαλύτερη αφοσίωση και θα συμμετέχει πιο ενεργά. Όλα αυτά μεταφράζονται σε απλή διάθεση και πρόθεση για να ξοδέψει λεφτά για χάρη της ομάδας του. Αυτό δεν είναι τελικά ο απώτερος σκοπός της επιχειρηματικής δράσης ενός αθλητικού οργανισμού;  Ή μήπως όχι;


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα