Αθλητισμός και Ευρωπαϊκή Ένωση

Αθλητισμός και Ευρωπαϊκή Ένωση

 


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αθλητισμός έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως «φάρος» στην αύξηση ποιότητας ζωής των πολιτών

 

Του Αντρέα Θ. Θεμιστοκλέους

 

Σας διαβεβαιώ είναι περισσότερο από απλά ένα παιχνίδι. Είναι περισσότερο από απλά τρόπος ψυχαγωγίας ή άντλησης εσόδων από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα.

Προέρχομαι από το χώρο του αθλητισμού, στον οποίο ανδρώθηκα και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά. Προέρχομαι από τον αθλητισμό της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού στον αντίπαλο. Της σκληρής δουλειάς και του καλού όλης της ομάδας. Τον αθλητισμό που σπάει σύνορα, που ενώνει, που γελά κατά των διακρίσεων, όπως είχε πει και ο Νέλσον Μαντέλα. Του αθλητισμού της αλληλεγγύης, της συμφιλίωσης και της δημοκρατίας.

Όλες οι αξίες αυτές του αθλητισμού, είναι ουσιαστικά αξίες που πρέπει να πρεσβεύει και να προωθεί η κάθε χώρα και το σύνολο της αθλητικής οικογένειας, καθώς και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αξίες που θα πρέπει να καθοδηγούν το δημόσιο βίο, πάνω στις οποίες μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι αξίες που αναδεικνύουν τον αθλητισμό ως «όχημα» και ως «φάρο» για ένα καλύτερο αύριο.

Δυστυχώς, εδώ και καιρό ο αθλητισμός έχει χάσει το πραγματικό του νόημα. Όσο ρομαντικό και αν ακούγεται, ο αθλητισμός δεν μπορεί απλά να είναι μέσο εμπορευματοποίησης, πλατφόρμα προσωπικής προβολής, ένας αγώνας νίκης/ήττας, μια αφορμή προβολής στα κοινωνικά δίκτυα, ή ακόμα χειρότερα το κοινωνικό «όπιο» με το οποίο τα πλήθη εκτονώνονται και οι κυβερνήσεις προωθούν εθνικά συμφέροντα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αθλητισμός έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως «φάρος» στην αύξηση ποιότητας ζωής των πολιτών. Η ισότητα στο χώρο εργασίας, η συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική συνοχή, ο υγιής ανταγωνισμός, η μάχη κατά των διακρίσεων και φυσικά η υγεία των πολιτών είναι όλα άξονες που μπορούν να βελτιωθούν. Πως θα γίνει αυτό;

Με το να αξιοποιήσουμε τον αθλητισμό ως «όχημα» για να μεταφέρουμε ιδέες και να δημιουργήσουμε συνέργειες, για να περάσουμε τα σωστά μηνύματα και να δώσουμε έναυσμα αλλαγής, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, θα δώσει ευεξία, χαρά και υγεία. Προπαντός, ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο κοινό σημείο αναφοράς. «Ωραία όλα αυτά» εύλογα λέει κάποιος, καθώς διερωτάται πως όλα αυτά μπορούν να μεταφραστούν σε χειροπιαστά επιχειρηματικά οφέλη.

Σκεφτείτε πως μεταφράζεται για μια κυβέρνηση, ή μια επιχείρηση, η καλή υγεία των πολιτών/στελεχών της και πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί μέσα από τον μαζικό αθλητισμό. Σκεφτείτε πως μεταφράζεται η καλή ποιότητα ζωής και η ισορροπία επαγγελματικής/προσωπικής ζωής των εργαζομένων σε σχέση με την παραγωγικότητα, ειδικά εάν προσθέσουμε στην εργασιακή καθημερινότητα ένα μικρό αθλητικό διάλειμμα. Αναρωτηθείτε εάν μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αναγκαία κουλτούρα ισότητας στον εργασιακό χώρο, ειδικά εάν αξιοποιήσουμε τον αθλητισμό ως μέσο.

Διερωτηθείτε πως ένα καλύτερο περιβαλλοντικό οικοσύστημα ωφελεί την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την άνθιση της οικονομίας, ειδικά εάν ο ίδιος ο αθλητισμός και ειδικά τα στάδια μας, αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προάγουν την ανακύκλωση, προστατεύουν από ηχητική και οπτική μόλυνση τις κοινότητες που τα φιλοξενούν και γενικά τα στάδια αξιοποιούν πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Πάρτε χρόνο και οραματιστείτε ποιο πραγματικά είναι σήμερα το κοινό σημείο αναφοράς, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ξεκίνησε ως νομισματική, εξελίχθηκε ως κοινωνικοπολιτική, αλλά προς το παρών αδυνατεί να συνδέσει πραγματικά τις χώρες κράτη-μέλη της και τους πολίτες τους. Ο αθλητισμός είναι η κοινή μας γλώσσα, από τα λίγα κοινά σημεία αναφοράς που μπορούν να αναδειχθούν ως κινητήρια δύναμη μιας εξω-πολιτικής ένωσης της Ευρωπαϊκής επικράτειας.

Οι αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο αθλητισμός είναι καθοδηγητικά για τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Η άσκηση, η άθληση, ο ανταγωνισμός είναι αναγκαία στοιχεία της καθημερινότητας μας, αλλά εξίσου χρήσιμα εργαλεία για την επιχειρηματικότητα. Σκεφτείτε το…..

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ