Μπέγκιν-Σαντάτ: Η Συνθήκη Ειρήνης που άλλαξε τα πάντα στη Μέση Ανατολή

Μπέγκιν-Σαντάτ: Η Συνθήκη Ειρήνης που άλλαξε τα πάντα στη Μέση Ανατολή


 


Επίκαιρη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τα 40 χρόνια συμφωνίας Ισραήλ-Αιγύπτου

 

Είναι καλύτερη μια ψυχρή ειρήνη, από έναν θερμό πόλεμο. Η Αίγυπτος διακινδύνευσε τα πάντα όταν ο Πρόεδρος της Ανουάρ Σαντάτ πήγε στην Ιερουσαλήμ και εκφώνησε λόγο στην Ισραηλινή Βουλή, που οδήγησε στη Συνθήκη Ειρήνης Ισραήλ-Αιγύπτου. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, μπορούν να τα βρουν από μόνοι τους, δεν χρειάζονται «τις καλές υπηρεσίες» τρίτων για να διευθετηθεί το Παλαιστινιακό.

Αυτά ήταν μερικά από τα όσα πολύ σημαντικά επισημάνθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα, που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης Μπέγκιν-Σαντάτ, που άλλαξε τον τρόπο που οι Άραβες αντιμετωπίζουν από τότε το κράτος του Ισραήλ.

«Η Αίγυπτος διακινδύνευσε τα πάντα και για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονώθηκε από τους Άραβες, που όμως τώρα αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την ύπαρξη του Εβραϊκού Κράτους», υπέδειξε ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, καθηγητής Σλόμο Αβινέρι, πρώην Δ/ντής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου (Hebrew University)της Ιερουσαλήμ και πρώην Γενικός Δ/ντής στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός καθηγητής χαρακτήρισε τη Συνθήκη μεγάλο επίτευγμα. Επισήμανε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εξακολουθούν να περνούν από διάφορα κύματα, «αλλά αυτό είναι καλύτερο από το να πολεμούν ανάμεσα τους». Πρόβλεψε ότι χάρη σε αυτή τη Συνθήκη δε θα γίνει άλλος μεγάλος Αραβοϊσραηλινός πόλεμος, ενώ υποστήριξε πως αν ο τότε Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ είχε δεχτεί να ακολουθήσει στην Ιερουσαλήμ τον Σαντάτ είναι πάρα πολύ πιθανό να είχε λυθεί και το Παλαιστινιακό.  «Ο Σαντάτ δεν έκανε τη παραμικρή υποχώρηση στα καίρια αιτήματα των Αράβων Παλαιστινίων. Αλλά χάρη στη Συνθήκη, ενώ πρώτα οι Άραβες δεν αναγνώριζαν το Ισραήλ, μετά την υπογραφή της το αναγνωρίζουν και το αποδέχονται», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό ο Καθηγητής Αβινέρι παραδέχθηκε πως υπάρχουν τεράστιες διαφορές που μπορούν να επιλυθούν μονάχα σταδιακά, διαφώνησε με τον εποικισμό των Παλαιστινιακών εδαφών, ενώ αμφισβήτησε πως υπάρχει προοπτική συνεργασίας Χαμάς-Φατάχ. Μίλησε για παρόμοιες κρίσεις όπως στην Κύπρο, το Λίβανο, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία, που δεν έχουν διευθετηθεί, επέκρινε αποικιοκρατικές χώρες, για τον τρόπο που μοίρασαν τη Μέση Ανατολή χωρίς να ρωτηθούν οι λαοί της περιοχής, υπέδειξε πως είναι δύσκολο να δημιουργηθεί λειτουργική δημοκρατία, υπερασπίστηκε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Κούρδων και εξέφρασε την άποψη σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζονται τρίτοι για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Ανδρέας Θεοφάνους, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας , έκανε αναδρομή για τα όσα ακολούθησαν τη Συνθήκη Μπέγκιν-Σαντάτ, μίλησε για τους βασικούς παίκτες στη Μέση Ανατολή, δηλαδή Αραβικό Κόσμο, Ισραήλ, Ιράν και Τουρκία, ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία στην περιοχή ανάμεσα στις ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, αμφισβητώντας το αν με τις παρούσες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη λύση με το υφιστάμενο πλαίσιο συνομιλιών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Φαρίντ Μιρμπαγκερί, αποκάλεσε καταλυτική για τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου τη Συνθήκη Ειρήνης Μπέγκιν-Σαντάτ, ενώ ανέλυσε την πολιτική κατάσταση σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Ακολούθησε διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό στο οποίο περιλαμβάνονταν διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 


Comments

comments

Tags: UNIC

Σχετικά με τον Συγγραφέα