Brexit – «Τρέχει και δεν φτάνει» η Τερέζα Μέι

Brexit – «Τρέχει και δεν φτάνει» η Τερέζα Μέι


 

Η Τερέζα Μέι θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες από τις Βρυξέλλες να δεσμευθούν ότι η συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα έχει οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2021, έναν χρόνο μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times και της Sun, αυτή είναι η διαβεβαίωση που θέλει να εξασφαλίσει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τους Ευρωπαίους ώστε να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές που αντιτίθενται στη συμφωνία του Brexit ότι το λεγόμενο backstop για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία θα είναι πράγματι προσωρινό. Το backstop, που προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, θα εφαρμοστεί εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η κα Μέι θα επιδιώξει να πάρει αυτή τη δέσμευση από τις Βρυξέλλες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit την 15η Ιανουαρίου, όπως επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές.

Η πρωθυπουργός σχεδιάζει να παρουσιάσει μία τριάδα δεσμεύσεων για να κερδίσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και του DUP: πέρα από τη διαβεβαίωση των Βρυξελλών, η κα Μέι σκοπεύει να τονίσει ότι οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας θα συνεχίζουν σε όλο αυτό το διάστημα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην υπόλοιπη αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι το κοινοβούλιο θα έχει την επίβλεψη της όλης διαδικασίας μέχρι την οριστικοποίηση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ.

Όπως η ίδια δήλωσε την Κυριακή στο BBC, συνεχίζει να εργάζεται επί των διαβεβαιώσεων που επιδιώκει από τις Βρυξέλλες. Πάντως στο ίδιο σημερινό ρεπορτάζ των Times, όπως και στο σύνολο των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν για την ώρα ενδείξεις πως οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να κάνουν μία τόσο σημαντική παραχώρηση.

Πολιτικοί σύμμαχοι της πρωθυπουργού έχουν δηλώσει, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες κατανοούν πως πρέπει κάτι να δώσουν στην κα Μέι για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αυτό είναι πιθανότερο να γίνει εντελώς την τελευταία στιγμή, ώστε οι ευρωσκεπτικιστές να μην απαιτήσουν ακόμα περισσότερα. Δυνητικά σημαντική ως προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται ότι είναι η αυριανή συνάντηση στο Δουβλίνο μεταξύ του Ιρλανδού πρωθυπουργού και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Στην εβδομαδιαία στήλη του στην Daily Telegraph, ωστόσο, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και η υπαγωγή της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου «είναι αυτό που για την ακρίβεια συνάδει με την εικόνα των πολιτών περί εξόδου». Ο κ. Τζόνσον ζητά δε την πλήρη αφαίρεση του backstop από τη νομικά δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης που έχει συνάψει η Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

Αντίθετα, με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό, 209 βουλευτές, σχεδόν ένας στους τρεις, την καλούν να αποκλείσει την πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Η κα Μέι έχει καλέσει τους υπογράφοντες σε συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ αύριο Τρίτη.

Την ίδια ώρα, διακομματικές ομάδες βουλευτών που αντιτίθενται στο σκληρό Brexit έχουν ετοιμάσει τροπολογίες επί του εφαρμοστικού του προϋπολογισμού νομοσχεδίου με στόχο την αποτροπή του ‘no deal’.

Εφόσον υπερψηφιστούν, οι τροπολογίες δεν θα επιτρέπουν στο υπουργείο Οικονομικών (σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία) να επιτελεί βασικά σημεία της λειτουργίας του, όπως η συλλογή φόρων.

Εξάλλου, απόψε και την Τετάρτη η κα Μέι διοργανώνει δεξίωση για όλους τους Συντηρητικούς βουλευτές και τις/τους συντρόφους τους, σε μια προσπάθεια πέρα από όλα τα αλλά να διαπιστώσει το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί «πρόβα» για το ενδεχόμενο σχηματισμού μεγάλων ουρών φορτηγών στο Κεντ της ΝΑ Αγγλίας σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit που θα οδηγήσει σε αναταραχή και καθυστερήσεις στο λιμάνι του Ντόβερ. Το λιμάνι εξυπηρετεί το μεγαλύτερο όγκο μεταφορών προϊόντων προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Στη σημερινή άσκηση μετέχουν 79 φορτηγά, τα οποία χρησιμοποιούν ένα παλαιό αεροδρόμιο στην περιοχή ως υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα