Χ. Γεωργιάδης: Τερματίστηκαν οι εκροές καταθέσεων από τον Συνεργατισμό

Χ. Γεωργιάδης: Τερματίστηκαν οι εκροές καταθέσεων από τον Συνεργατισμό


 


«Αναγνωρίζουμε ότι ήταν πολιτικά δύσκολες αποφάσεις, ειδικά αυτή που αφορά στον διαχωρισμό του Συνεργατισμού, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από τις χθεσινές αποφάσεις θα οδηγηθούμε σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Ήδη από το πρωί οι εκροές καταθέσεων έχουν ουσιαστικά τερματιστεί, με την επικείμενη ανάληψή τους από την Ελληνική Τράπεζα, που θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια, σημείωσε.

«Από σήμερα ξεκινά και η διαδικασία για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των πολύ σημαντικών περιουσιακών στοιχείων που εκχωρούνται στο κράτος. Η διαχείριση θα γίνεται από εξειδικευμένη ξένη εταιρεία και η ροή εσόδων αναμένεται να είναι πολύ σημαντική, και ως αποτέλεσμα ο κρατικός Προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί, αλλά θα ενισχυθεί, καθιστώντας και τη διαχείριση του χρέους απολύτως βιώσιμη. Αυτή η θετική προοπτική ήδη αποτυπώνεται στις αντιδράσεις των διεθνών αγορών.

Το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο. Τα περιθώρια εκμετάλλευσης του συστήματος από κακοπληρωτές περιορίζονται. Επίσης, η διεύρυνση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και η προώθηση του Σχεδίου «Εστία», που δυνητικά καλύπτει σχεδόν τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία, προσφέρει επαρκή διασφάλιση.

Η εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι ότι οι χθεσινές αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ακόμη ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα διευκολύνουν τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς, θα επιτρέψουν τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και θα οδηγήσουν στην πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Εκτιμούμε ακόμη ότι όσοι παρουσιάζουν μια ζοφερή προοπτική, για άλλη μια φορά, θα διαψευστούν».


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα