Το Χονγκ Κονγκ η πιο δημοφιλής πόλη τουριστική πόλη

Το Χονγκ Κονγκ η πιο δημοφιλής πόλη τουριστική πόλη


 


Το Ηράκλειο την μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις

 

Το Χονγκ Κονγκ παραμένει η πιο δημοφιλής πόλη, παγκοσμίως, για τους τουρίστες, παρά τις τεταμένες σχέσεις που έχει με την γειτονική του Κίνα, σύμφωνα με έρευνα, με το Ηράκλειο της Κρήτης να καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση τουριστών στην Ευρώπη, κατά 11,2%, ενώ σημαντική αύξηση τουριστών, κατά 10%, παρουσίασε και η Αθήνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε έκθεση για τις 100 πόλεις οι οποίοι αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς, η εταιρεία ερευνών Euromonitor International αναφέρει ότι για φέτος αναμένονταν  25,7 εκατομμύρια αφίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2016, κυρίως επειδή φέτος αυξήθηκε η ένταση με την Κίνα, καθώς το Πεκίνο προσπάθησε να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην περιοχή.

Η Euromonitor αναμένει ότι η κάμψη θα είναι βραχυπρόθεσμη και ότι η αύξηση θα επιταχυνθεί ξανά από το επόμενο έτος, σημειώνοντας ότι οι αφίξεις στο Χονγκ Κονγκ θα φθάσουν τα 45 εκατομμύρια μέχρι το 2025.

Σε αντίθεση με το Χονγκ Κονγκ, η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση στις αφίξεις αυτό το έτος η οποία σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τα τουριστικά πακέτα που απευθύνονται για πρώτη φορά σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Οι αφίξεις το 2017 αναμένεται να είναι περισσότερες κατά 9,5%, στα 21,3 εκατομμύρια, μια αύξηση που ώθησε την Μπανγκόκ να ξεπεράσει περαιτέρω το Λονδίνο, το οποίο παραμένει στην τρίτη θέση με 19,8 εκατομμύρια αφίξεις.

Οι επισκέψεις στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 3,4% το 2017, λόγω κυρίως της πτώσης κατά 15% της αξίας της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό βοήθησε στο να διαφοροποιηθούν οι αντιλήψεις για τη Βρετανία ότι είναι ένα ακριβό μέρος για να επισκεφθεί κάποιος.

Σε άλλο σημείο, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εξτρεμιστικές επιθέσεις είχαν διαφορετικές επιπτώσεις στις πόλεις. Ενώ η Κωνσταντινούπολη παρουσίασε μείωση των αφίξεων για φέτος κατά 5,8% σε 9,2 εκατ., πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρκελώνη είχαν πολύ μικρές σε διάρκεια επιπτώσεις.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι μεγάλο μέρος του τουρισμού που επισκέπτονταν την Κωνσταντινούπολη και άλλους προορισμούς της Μεσογείου που επλήγησαν από επιθέσεις, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, έχουν στραφεί προς την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες θεωρούνται “σχετικά ήσυχες και σταθερές”.

 

Ελλάδα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας ακόμη χρονιάς ρεκόρ στις αφίξεις, με την πόλη της Κρήτης, το Ηράκλειο, να καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση τουριστών στην Ευρώπη, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 11,2% φέτος, στα 3 εκατομμύρια.

Η Αθήνα απολαμβάνει επίσης σημαντική αύξηση στις αφίξεις, με τους αριθμούς να αυξάνονται κατά 10%, ανεβαίνοντας κατά μία θέση στην 47η θέση από τους 100 κορυφαίους προορισμούς.

Για την Ελλάδα, η αύξηση των επισκέψεων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο στην διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, σημειώνεται.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού εκτιμά ότι ο τουρισμός το 2017 θα συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας κατά 6,9%, υποστηρίζοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Tags: tourism

Σχετικά με τον Συγγραφέα