Χρ. Ερωτοκρίτου: Να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν πολιτικοί με όραμα

Χρ. Ερωτοκρίτου: Να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν πολιτικοί με όραμα


 


Δεν πρέπει να μας ικανοποιούν τα ωραία λόγια αλλά να αναζητούμε συγκεκριμένη πρόταση από το κάθε κόμμα για τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα

 

Της Νικολέττας Λιβέρα

 

Δικηγόρος και πολιτικός της πρώτης γραμμής, σύζυγος και μητέρα, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου θεωρεί ως ύψιστη πρόκληση να μπορέσει να αποτελέσει μέρος της λύσης των πολλών και σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος. «Να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν πολιτικοί που έχουν το σωστό όραμα για την Κύπρο αλλά και στρατηγική για να το πετύχουν» σημειώνει η νέα αναπληρώτρια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 

Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να διακριθεί σε ένα χώρο που για πολλά χρόνια θεωρείτο ανδροκρατούμενος;

Αρκετά δύσκολο. Πρέπει να αποδείξεις διπλά τις αντοχές και τις δυνάμεις σου. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν θέλουμε να λέμε ότι οι καιροί άλλαξαν και οι αντιλήψεις εκσυγχρονίστηκαν. Βελτιώθηκαν σίγουρα, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε στο σημείο που το φύλο θα απουσιάζει παντελώς από τη ζυγαριά της κρίσης καθενός από εμάς.

Σύζυγος και μητέρα. Υπάρχει χρόνος για την οικογένεια μέσα από όλες αυτές τις υποχρεώσεις;

Ο χρόνος είναι πλέον η μεγαλύτερη πολυτέλεια. Οι υποχρεώσεις τόσο της δουλειάς όσο και της πολιτικής αφήνουν ομολογουμένως ελάχιστο χρόνο για τους πιο σημαντικούς ρόλους, αυτούς της συζύγου και της μητέρας. Σίγουρα δεν αφιερώνω τον χρόνο που θα ήθελα στην οικογένειά μου και είμαι σίγουρη ότι αυτό το νιώθουν και το βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ισορροπία μεταξύ των υποχρεώσεων και της οικογένειας μέσα στους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, όμως με σωστό προγραμματισμό και σωστή διαχείριση αυτού του πολύτιμου αγαθού που λέγεται χρόνος προσπαθώ να αφιερώνω όσο το δυνατό περισσότερο ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια μου.

Χρόνο για να ασκείτε δικηγορία βρίσκετε; Ή έχετε αφοσιωθεί στην πολιτική;

Σίγουρα δεν διαθέτω όσο χρόνο όσο προηγουμένως όμως εξακολουθώ να εξασκώ το επάγγελμα. Πιστεύω ότι ένας σωστός επαγγελματίας είναι πιο σωστός πολιτικός, εφόσον η ανεξαρτησία που παρέχει σε ένα πολιτικό η επαγγελματική σταδιοδρομία αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας για το ίδιο το εκλογικό σώμα. Από την άλλη η δικηγορία απαιτεί καθημερινώς να ασκεί κάποιος κριτική σκέψη αλλά και να υποβάλει στη βάσανο της λογικής και της αμφισβήτησης την οποιαδήποτε ιδέα, την οποιαδήποτε αρχή. Άρα οι δύο ιδιότητες μπορούν να συμβαδίζουν και να έχουν κοινό έδαφος.

Τα βασικά αιτήματα που ακούμε από τον κόσμο είναι η τιμωρία των ενόχων, η απλοποίηση των διαδικασιών, η αξιοκρατία, η πάταξη της διαφθοράς

Ποιά θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε ως πολιτικός;

Να μπορέσω να αποτελέσω μέρος της λύσης των πολλών και σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος. Προβλήματα κοινωνικά, θεσμικά, οικονομικά, εθνικά. Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς, σε μία περιοχή ιδιαίτερα ρευστή και ασταθή, και σε μία χώρα που για χρόνια τώρα πληρώνει λάθη και παραλείψεις. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον και μία ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στον τόπο μας και δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε θεωρώντας ότι όλα πηγαίνουν καλά. Άρα αποτελεί ευθύνη μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να προσφέρουμε ορθές και αξιόπιστες λύσεις. Την ίδια στιγμή μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον πρέπει να μην πέσουμε στην εύκολη παγίδα του λαϊκισμού αλλά να παραμείνουμε σταθεροί και σοβαροί. Ύψιστη πρόκληση θεωρώ να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν πολιτικοί που έχουν το σωστό όραμα για την Κύπρο αλλά και στρατηγική για να πετύχουν αυτό το όραμα.

Όλο και περισσότερο οι πολίτες αποστρέφονται την πολιτική. Η περιορισμένη συμμετοχή ακόμη και των κομματικών μελών από τις κομματικές διαδικασίες καταδεικνύουν τη διεύρυνση αυτού του χάσματος. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;

Η αδιαφορία των πολιτών για την πολιτική πηγάζει από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της πολιτικής να λύσει τα προβλήματα τους. Αποτελεί ένδειξη της απώλειας εμπιστοσύνης του κόσμου και στην πολιτική και στους πολιτικούς. Πιστεύω ότι οι πολίτες θεωρούν ότι η πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει στα προβλήματα και στα βάρη που κουβαλούν αντί να τα λύσει. Και για να είμαι ειλικρινής δεν τους αδικώ εφόσον οι πολίτες έγιναν τα θύματα ανεύθυνων αποφάσεων και χειρισμών. Το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί όταν οι πολίτες νιώσουν και βιώσουν βελτίωση της δικής τους ατομικής πραγματικότητας. Που είναι δύσκολο αυτή την εποχή επειδή δυστυχώς δημιουργούμε καινούργια προβλήματα αντί να λύνουμε τα παλιά και να διασφαλίζουμε ότι δεν θα δημιουργούμε νέα.

Είναι εδώ ακριβώς που χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή σκέψης από όλους μας. Δεν πρέπει να μας ικανοποιούν τα ωραία λόγια αλλά πρέπει όλοι να αναζητούμε την ειλικρίνεια από τους πολιτικούς αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένη πρόταση από το κάθε κόμμα για τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα. Κυριότερο παράδειγμα για εμένα αποτελεί το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Από το 2013 προειδοποιούσαμε ότι η άρνηση των κυβερνώντων να το διαχειριστούν θα το διόγκωνε και θα καλείτο ο Κυπριακός λαός να πληρώσει ακόμα μεγαλύτερο τίμημα. Αυτό και έγινε δυστυχώς με το Συνεργατισμό. Φανταστείτε μόνο πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα στην Κύπρο εάν το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται ΜΕΔ αντιμετωπιζόταν με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό από το 2013 με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως έγινε και σε άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο. Δεν είχαμε όμως την διάθεση να αγγίξουμε αυτή την καυτή πατάτα όταν έπρεπε με αποτέλεσμα να πάρουμε ακόμα πιο οδυνηρές αποφάσεις το 2018.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων ανέδειξε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία. Ποιά είναι τα βασικά αιτήματα πολιτών όταν σας συναντούν;

Τα βασικά αιτήματα που ακούμε από τον κόσμο είναι η τιμωρία των ενόχων, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, είναι η αξιοκρατία, είναι η ανάδειξη της ικανότητας και της αξίας αντί του «μέσου», είναι η πάταξη της διαφθοράς, είναι η πραγματική αντί η επίπλαστη οικονομική ανάπτυξη, είναι η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, είναι η προαγωγή της τεχνολογίας της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Απαιτούν οι πολίτες ένα σύγχρονο κράτος που αγκαλιάζει την καινούργια εποχή και αφήνει πίσω του τις παθογένειες του παρελθόντος. Απαιτούν δικαιοσύνη και ισονομία, απαιτούν όραμα για το μέλλον. Αυτά όλα είναι και οι δικοί μας στόχοι.

Ποιές πρόσθετες ευθύνες φέρνει η εκλογή σας ως αναπληρώτριας προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος;

Ο κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος μού ανάθεσε τη μεγάλη ευθύνη που περιγράφετε. Νιώθω ακόμα πιο έντονη την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να δικαιώνω την επιλογή τους κάθε μέρα που περνά. Παραμένοντας πάντοτε πιστή στις διαχρονικές αρχές και αξίες του κόμματος που αναφέρονται στο τρίπτυχο ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή οφείλουμε ως ηγεσία να παρουσιάσουμε τον σχεδιασμό μας για την Κύπρο του αύριο, να διαφυλάξουμε το μέλλον της παράταξης και να ενθαρρύνουμε τη νέα γενιά να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του μέλλοντος. Η Κύπρος μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετική σήμερα εάν ήμασταν πιο προσεχτικοί, πιο ενημερωμένοι, εάν προληπτικά δρούσαμε αντί εκ των υστέρων να τρέχουμε. Πρέπει τουλάχιστον αυτά να τα διασφαλίσουμε για το αύριο για να μην αδικήσουμε τις μελλοντικές γενιές όπως αδικήθηκε η δική μας. Άρα η σύνεση και ο ρεαλισμός πρέπει να είναι καθημερινά στην έγνοια μας διαφορετικά και πάλι θα συσσωρεύσουμε ένα βουνό προβλήματα.

Με τον πρόεδρο του κόμματός σας, Νικόλα Παπαδόπουλο, υπήρξατε συμμαθητές. Ενδεχομένως να είστε η γενιά που θα αξιωθεί να λύσει το Κυπριακό ή να δει τη διχοτόμηση να οριστικοποιείται. Θεωρείτε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού;

Προϋποθέσεις για σωστή επίλυση του Κυπριακού είναι ελάχιστες. Προϋποθέσεις για την οποιαδήποτε λύση πάντοτε υπήρχαν. Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει το πλαίσιο για ένα άκρως δυσλειτουργικό και μη βιώσιμο κράτος το οποίο καθημερινώς θα είναι «κλειδωμένο» στα βέτο, στην διακυβέρνηση με την κλήρωση, στις θετικές ψήφους και στην αποτελεσματική συμμετοχή, σε δομές και μηχανισμούς πρωτοφανείς ανά το παγκόσμιο. Αυτό αποτελεί και απάντηση σε αυτούς που αβασάνιστα δημοσίως δηλώνουν ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα φέρει και την οικονομική ανάπτυξη. Μόνο η σωστή λύση του Κυπριακού θα φέρει την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη εφόσον η πολιτική σταθερότητα είναι η πρώτη και κυριότερη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η Κύπρος δεν αντέχει να γίνει το πολιτικό «πειραματόζωο» της υφηλίου και αυτό έπρεπε να το είχε υπόψη της η πολιτική ηγεσία όταν συμφωνούσε σε ρυθμίσεις που απείχαν και απέχουν από ομοσπονδιακά πολιτεύματα που υπάρχουν σήμερα. Ο στόχος πρέπει να παραμείνει ο ίδιος και είναι η λύση με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η επίτευξη αυτού του στόχου όμως πρέπει να γίνει μέσα από μία νέα στρατηγική, ένα νέο σχεδιασμό και μία νέα τακτική προσέγγιση προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τον επιδιωκόμενο στόχο της πραγματικής απελευθέρωσης αποτρέποντας την ίδια στιγμή και τον στόχο της Τουρκίας που δεν είναι άλλος παρά επικυριαρχία ολόκληρης της Κύπρου ελέγχοντας την οικονομικά, θεσμικά, κοινωνικά, πολιτικά και ενεργειακά.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος, Τεύχος 206


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα