Χρυσή διάκριση για «Zero Waste Beach» στα Cyprus Tourism Awards

Χρυσή διάκριση για «Zero Waste Beach» στα Cyprus Tourism Awards
  • Το Πρόγραμμα απέσπασε Χρυσή Διάκριση στην κατηγορία «Βιωσιμότητα / Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και συγκεκριμένα στην υποκατηγορία «Πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος / Ευαισθητοποίηση του κοινού»
  • Η υποστήριξη του Προγράμματος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας Ακτή από το ίδρυμα της Coca-Cola, εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος της Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»

Χρυσή διάκριση έλαβε το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Zero Waste Beach” στα φετινά βραβεία τουρισμού Cyprus Tourism Awards.

Το “ZeroWasteBeach”, που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης, διακρίθηκε στην κατηγορία «Βιωσιμότητα / Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και συγκεκριμένα στην υποκατηγορία «Πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος / Ευαισθητοποίηση του κοινού». Το πρόγραμμα εγκαινίασε πέρυσι το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, με τη στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), με στόχο αυτό να καταστεί θεσμός.H υποστήριξη του Προγράμματος, εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος της Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».

Τη χρυσή διάκριση για το “Zero Waste Beach” στα Cyprus Tourism Awards 2019 παρέλαβε η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά. Σε δήλωσή της η κ. Πατσιά ανέδειξε ότι η πλαστική ρύπανση απειλεί την περίκλειστη θάλασσα της Μεσογείου και η συνεργασία του Ιδρύματος της Coca-Cola με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, στόχο έχει να ενεργοποιήσει τις παράκτιες επιχειρήσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος και την ίδια στιγμή να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. «Η προστασία του περιβάλλοντος και η υπεύθυνη ανάπτυξη τοποθετούνται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Coca-Cola. Η χρυσή διάκριση που έλαβε το “ZeroWasteBeach” στα CyprusTourismAwardsείναι η καλύτερη επιβράβευση μίας προσπάθειας που ξεκίνησε πέρυσι και θα συνεχιστεί, αφού φιλοδοξία μας είναι το Πρόγραμμα να καταστεί θεσμός», υπογράμμισε.Η κ. Πατσιά προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί μία νέα σειρά από δράσεις για τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο του “ZeroWasteBeach”, με ζητούμενο πάντοτε την συνέχιση της προσπάθειας για ευαισθητοποίηση του κοινού και για την υιοθέτηση υπεύθυνων πρακτικών από τις παράκτιες επιχειρήσεις, ώστε να απαλλαγούν οι κυπριακές θάλασσες από την πλαστική ρύπανση.

Το “ZeroWasteBeach” κινητοποίησε δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Κύπρου, όπως ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια, υπεραγορές, beachbars και περίπτερα, που συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου υπεύθυνων παράκτιων επιχειρήσεων, με στόχο την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης ιδιαίτερα. Μάλιστα, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την ανακήρυξη των πρωταθλητών στις δράσεις για μείωση της πλαστικής ρύπανσης, το“ZeroWasteChampionsCompetition”.Συμμετείχαν 54 παράκτιες επιχειρήσεις και βραβεύθηκαν πέντεγια τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουν, καθώς και δύο τοπικές αρχές, ο δήμος Γεροσκήπου και η κοινότητα Κισσόνεργας, για την υποστήριξή τους στο έργο.

Άλλη δράση που υλοποιήθηκε στην διάρκεια του πρώτου χρόνου του προγράμματος, αφορούσε στην τοποθέτηση πενήντα κάδων ανακύκλωσης PMDσε παραλιακούς πεζόδρομους σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, η δράση “On-the-go-recycling”, όπου σε μόλις τρεις βδομάδες συλλέχθηκαν 4,2 τόνοι PMDστα 5 χλμ. που κάλυψαν οι κάδοι, γεγονός που δείχνει πόσα σκουπίδια πολύτιμα για την ανακύκλωση πάνε στα μικτά σκουπίδια και καταλήγουν στις χωματερές. Παράλληλα έγιναν καθαρισμοί παραλιών και βυθού, με τη συμμετοχή παράκτιων επιχειρήσεων, σχολείων και εθελοντών συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της Α/φοι Λανίτη. Τέλος, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν τα ανακυκλώσιμα απόβλητα που παράγουν παράκτιες επιχειρήσεις.Όλα τα στοιχεία έτυχαν επιστημονικής επεξεργασίας από την ομάδα της ΑΚΤΗΣ και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Τα βραβείαCyprusTourismAwards ήταν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ενώ στόχος ήταν η ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας στον χώρο του Travel, Hospitality&Leisure. Στην τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία, παρευρέθηκαν περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών και φορέων τουρισμού στη χώρα, ενώ οι πρακτικές που διακρίθηκαν επιβραβεύθηκαν από την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, μέσω αδιάβλητης διαδικασίας, όπως αυτή καθορίστηκε από τους διοργανωτές των βραβείων.