CIPA: Oι επενδύσεις πρέπει να μείνουν εκτός πολιτικής διαμάχης

CIPA: Oι επενδύσεις πρέπει να μείνουν εκτός πολιτικής διαμάχης

 


Παρουσιάστηκε η νέα στρατηγική του Οργανισμού για την περίοδο 2017-2020

 

Την πεποίθηση ότι ο τομέας των επενδύσεων πρέπει να κρατηθεί εκτός πολιτικής διαμάχης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Η Γενική Συνέλευση του CIPA πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων της πολιτικής ηγεσίας, κρατικών αξιωματούχων, επιχειρηματικών φορέων, ξένων επενδυτών και πρέσβεων διαφόρων χωρών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του Οργανισμού για το 2016 και η νέα στρατηγική του για την περίοδο 2017-2020.

Ο κ. Αγκαστινιώτης υπογράμμισε, τέλος, την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον ίδιο η φετινή Γενική Συνέλευση, καθώς πρόκειται για την τελευταία του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Ο Πρόεδρος του CIPA, κ. Αγκαστινιώτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης των επενδύσεων σε τομέα κορυφαίας προτεραιότητας και στη μέχρι σήμερα επιτυχή διαδρομή του Οργανισμού. Όπως σημείωσε, «με περιορισμένες δυνατότητες λόγω έλλειψης πόρων και εκτελεστικών εξουσιών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με αντίστοιχους οργανισμούς ανταγωνιστικών επενδυτικών προορισμών, ο CIPA ανταποκρίθηκε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις. Αναγνωρίζοντας ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν τη μόνη ασφαλή προοπτική για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, με βιώσιμο και υγιή τρόπο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι το 2016, χρονιά για την οποία έγινε η ανασκόπηση, συμπίπτει χρονικά με σημαντικές εξελίξεις, όπως το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της χώρας και η ανάδειξη σημαντικών εναλλακτικών τομέων, όπως τα επενδυτικά ταμεία, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ετησίως με αξιοσημείωτο ρυθμό ύψους περίπου 18%. Στις θετικές εξελίξεις συμπεριέλαβε επίσης το απτό ενδιαφέρον από πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και συνεχώς επεκτείνουν την παρουσία τους, αλλά και στις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και στο θετικό ρυθμό του ΑΕΠ. Σημαντική ένδειξη για την επιτυχία του έργου του CIPA, όπως ανέφερε, είναι επίσης η κατάταξη της χώρας ως δεύτερης ταχύτερα αναπτυσσόμενης εθνικής ταυτότητας (nation brand) για το 2017, μετά την Ισλανδία, σύμφωνα με τον οίκο «Brand Finance». Όλα αυτά, σημείωσε, «αποτελούν επισφράγισμα της θετικής πορείας της Κύπρου στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, και μεταφράζονται σε αύξηση – ρεκόρ, ύψους 9,1% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Απευθυνόμενος προς όλους τους κρατικούς και κομματικούς αξιωματούχους είπε: «Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε εκτός πολιτικής διαμάχης αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα των επενδύσεων, μέσα από τον οποίο έχουμε επιβεβαιώσει ότι είναι δυνατή η επίτευξη υγιούς ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Κύπρο πιο ελκυστική για επενδύσεις, είναι ευθύνη όλων μας. Υπεράνω εκλογικών σκοπιμοτήτων ή προσωπικών στοχεύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τη μέχρι τώρα επιτυχή μας προσπάθεια». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αγκαστινιώτης κάλεσε τη Βουλή όπως προχωρήσει τάχιστα με την ψήφιση των Νομοσχεδίων για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και για τη Διευκόλυνση των Επενδύσεων.

Ο κ. Αγκαστινιώτης υπογράμμισε, τέλος, την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον ίδιο η φετινή Γενική Συνέλευση, καθώς πρόκειται για την τελευταία του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του ΚΕΒΕ, ο κ. Αγκαστινιώτης έχει θέσει στη διάθεση της Κυβέρνησης την παραίτησή του.

Κατά την παρουσίασή της, η Γενική Διευθύντρια του CIPA, Νατάσα Πηλείδου, Πηλείδου απαρίθμησε τις σημαντικότερες άμεσες ξένες επενδύσεις που εισέρρευσαν στη χώρα μας το 2016 σε όλους τους τομείς προτεραιότητας. Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του Οργανισμού για το 2017-2020, ανέπτυξε το όραμα, τους πυλώνες δράσεις και τους στόχους του CIPA και ανέλυσε τις νέες πρωτοβουλίες για προώθηση της χώρας στο εξωτερικό και τις προγραμματιζόμενες δράσεις για την εν λόγω περίοδο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ενέργειες που γίνονται προς ανάδειξη των τομέων της οπτικοακουστικής, της καινοτομίας, των επενδυτικών ταμείων και των νεοφυών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε, τέλος, στη νέα πρωτοβουλία του CIPA «Invest Career», ένα διαδικτυακό εργαλείο αντιστοίχισης μεταξύ των αυξανόμενων αναγκών από εταιρείες για εργοδότηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού και επαγγελματιών που ψάχνουν ευκαιρίες εργοδότησης στην Κύπρο, για το οποίο θα ανακοινωθούν περισσότερα αρχές του νέου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA). Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Άγγελος Γρηγοριάδης, ανέλυσε τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα και ανέπτυξε το όραμα του CIFA για ανάδειξη της Κύπρου σε ελκυστικό προορισμό για επενδυτικά ταμεία.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα