Δεύτερο κούρεμα Ταμείων Προνοίας καταγγέλλει ομάδα υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας

Δεύτερο κούρεμα Ταμείων Προνοίας καταγγέλλει ομάδα υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας


Δεύτερο κούρεμα των Ταμείων Προνοίας, καταγγέλει με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών, ομάδα Υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι ψεύδεται δημοσίως και διασύρει τα θύματα του.

Στην επιστολή τους, δίνουν παραδείγματα κουρέματος του ταμείου υπαλλήλων της τράπεζας.
AYTOYΣΙΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Yπουργό Οικονομικών, κ. Χάρη Γεωργιάδη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ

11 Αυγούστου 2017                                                                                                                ΑΝΕΥ ΒΛΑΒΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

ΘΕΜΑ: Δεύτερο κούρεμα των Ταμείων Προνοίας
Στις 22/05/2013, αμέσως μετά από το Eurogroup, o ΠτΔ με διάγγελμα  ανέλαβε την ευθύνη του κουρέματος, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του, δηλώνοντας ότι: «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες. Σαν ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΡΟ  θα ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ  ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ στις επηρεαζόμενες τράπεζες».

Ταυτοχρόνως η Βουλή, έδωσε λόγο τιμής για την κάλυψη των ΤΠ. Μετά από δύο περίπου μήνες σε απαντητική επιστολή σας προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, ημερ. 23/05/13 (επισυνάπτεται), αναιρούσατε τη δέσμευση του ΠτΔ, όπως αυτή αναφέρεται στην πιο πάνω παράγραφο και δεσμευτήκατε για λήψη άμεσων μέτρων  που θα οδηγούσαν στην κάλυψη  μόνο του 75% των ΤΠ κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.

Από τη μέρα που καθυστερημένα αποφασίσατε να εξαγγείλετε το σχέδιο σας για δήθεν κάλυψη των ΤΠ έχετε συκοφαντήσει τα ίδια τα θύματα σας, τους τραπεζικούς υπαλλήλους, στην προσπάθεια να δικαιολογήσετε την ασυνέπεια σας έναντι και των δικών σας γραπτών δεσμεύσεων, ημερ. 23/05/2013.

Γνωρίζετε καλά ότι η επιστολή σας, ημερ. 23/05/2013, είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη Βουλή, αλλά και από το προσωπικό των δύο τραπεζών για την απόφαση τους να προχωρήσουν στην «εθελούσια» έξοδο από το τραπεζικό επάγγελμα. Αποδεικνύεται ότι τόσο η δέσμευση του ΠτΔ, όσο και το περιεχόμενο της επιστολής σας στερούνται της αξιοπιστίας και σοβαρότητας που πρέπει να διέπουν τις εξαγγελίες κρατικών αξιωματούχων. Προφανώς και θα γνωρίζετε ότι τέτοιες δεσμεύσεις προσχεδιασμένης εξαπάτησης οδηγούν σε ανάληψη ευθύνης με παραίτηση και ενίοτε και σε φυλάκιση, σε άλλα ευνομούμενα κράτη και όχι στο δικό μας που δικαιολογημένα, όπως αποδεικνύεται, ο ίδιος ο ιδρυτής του κόμματος σας χαρακτήρισε ως μπανανία.

Με το νέο σχέδιο σας, ξανακουρεύετε το ΤΠ πέραν των 2,000 τραπεζικών υπαλλήλων και όχι 1.100 όπως ψευδώς δηλώνετε στα ΜΜΕ. Αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, μετά την εν μέσω εκβιασμών έξοδο τους από το τραπεζικό επάγγελμα και προφανώς θα συνεχίσουν να είναι άνεργοι, χωρίς οποιαδήποτε έσοδα ή κρατική στήριξη, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Οι πλείστοι έχουν εξαρτώμενα, όπως για παράδειγμα φοιτητές και πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Μιλώντας στα ΜΜΕ ψευδώς κατατάξατε με έμφαση τους δικαιούχους ΤΠ τραπεζικούς υπαλλήλους, στα ανώτατα στελέχη τραπεζών. Εμείς είμαστε θύματα των ανώτατων τραπεζικών στελεχών και των αποφάσεων σας. Σαφής είναι η προσπάθεια σας να παραπλανήσετε το κοινό, εν γνώσει σας ότι τα ανώτατα στελέχη των δυο τραπεζών δεν υπερβαίνουν τις μερικές δεκάδες. Στόχος σας να εκμεταλλευθείτε το έντονα αρνητικό λαϊκό και απόλυτα δικαιολογημένο αίσθημα προς τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών για να δικαιολογήσετε το δεύτερο κούρεμα των ΤΠ. Ένα ανώτατο στέλεχος (Golden Boy), είστε εσείς που διοριστήκατε υπουργός από τον ΠτΔ σαν ένας από τους άριστους των αρίστων και θα κοστίσετε στο φορολογούμενο πολίτη  πέραν του ενός  εκατομμυρίου ευρώ κατά την πενταετή υπουργική θητεία σας (μισθός, επιδόματα, πολυτελής λιμουζίνα με οδηγό, αστυνομικούς φρούρησης κ.ά.). Επίσης, θα απολαμβάνετε για την 5ετή υπουργική θητεία σας σύνταξη από το 60ό έτος της ηλικίας σας. Aν δε ο δύσμοιρος κυπριακός λαός σας επιτρέψει να συμπληρώσετε και δεύτερη θητεία, η σύνταξη σας θα υπερβαίνει τις €4.000 μηνιαίως. Συνεπώς, εφόσον ζείτε σε γυάλινο δημόσιο παλάτι να μην πετροβολείτε τους τραπεζικούς υπαλλήλους, τους οποίους εξαπατήσατε και οδηγείτε σε δεύτερο κούρεμα των 30-40 χρόνων αποταμιεύσεων τους στα ΤΠ. Αφού κοστίζετε πολλά στους φορολογούμενους πολίτες, τουλάχιστον να είσαστε ειλικρινής προς αυτούς κ. Υπουργέ.

Παράδειγμα 1. Τραπεζικός, χωρίς προαγωγή, ηλικίας 57 ετών κατά την «εθελούσια» αποχώρηση του το 2013, με συνεισφορές πέραν των 35 χρόνων στο Ταμείο Προνοίας, οι οποίες, βάσει της επιστολής σας ημερ. 23/05/2013 αποφασίσατε να κουρευτούν κατά €47.500.

Με βάση την ίδια επιστολή, αυτός έχει να λαμβάνει από το κράτος στην ηλικία των 65 χρόνων, για κάλυψη του 75%, €42.750, ενώ με το προσφάτως εξαγγελθέν νέο σχέδιο σας, του κουρεύετε ακόμα €42.500 και θα λάβει €250. Ήτοι συνολικό διπλό κούρεμα €90.000.

Παράδειγμα 2. Τραπεζικός, με δυο προαγωγές (από τις 7-8 προαγωγές που κατείχαν τα ανώτατα στελέχη τραπεζών στα οποία αρέσκεστε να αναφέρεστε), ηλικίας 55 ετών κατά την «εθελούσια» αποχώρηση του το 2013, με συνεισφορές 30 χρόνων στο Ταμείο Προνοίας, οι οποίες βάσει της επιστολής σας, ημερ. 23/05/2013, αποφασίσατε να κουρευτούν κατά €65,000.

Με βάση την ίδια επιστολή αυτός έχει να λαμβάνει από το κράτος στην ηλικία των 65 χρόνων, για κάλυψη του 75%, €58,500, ενώ με το προσφάτως εξαγγελθέν νέο σχέδιο σας του κουρεύετε ολόκληρο το ποσό και θα λάβει €0. Συνολικό διπλό κούρεμα €123.500.

Οι πιο πάνω περιπτώσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζικών  είναι ανάμεσα στις πέραν των  2.000, κατά εσάς «ανώτατα στελέχη τραπεζών» για τα οποία αναφέρεστε στα διάφορα ΜΜΕ, ως σύγχρονος «Πινόκιο». Ουσιαστικά, βάσει του προσφάτως εξαγγελθέντος νέου σχεδίου σας, επιβάλλετε και  ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ των ΤΠ, κόντρα στις δικές σας γραπτές δεσμεύσεις, οι οποίες  αποτελούν εξαγγελία και δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των ΤΠ και της Βουλής! Προφανώς ένας σοβαρός υπουργός όταν υπέγραφε την επιστολή – δέσμευση, ημερ. 23/05/2013, θα είχε συνυπολογίσει όλα τα οικονομικά δεδομένα που αφορούσαν στην αποζημίωση των μελών των ΤΠ στις δυο τράπεζες, τα οποία και ήταν γνωστά έκτοτε.

Επικαλεστήκατε στα ΜΜΕ το συμφέρον των φορολογούμενων πολιτών και την ίση μεταχείριση των δικαιούχων των ΤΠ με τους κουρεμένους καταθέτες, «αγνοώντας» ότι η ευθύνη μη διασποράς των ΤΠ δεν ήταν επιλογή των μελών των ΤΠ, σε αντίθεση με τους καταθέτες που είχαν αυτή τη δυνατότητα, ενώ υπάρχουν και χιλιάδες καταθέτες που δεν έχουν τύχει κουρέματος. Συνεχίζετε να δικαιολογείτε την προσχεδιασμένη συμφωνία του ΠτΔ με το Eurogroup για το κούρεμα των καταθετών (Bail in),  όταν ακόμα αυτό δεν είχε θεσμοθετηθεί ως μέτρο διάσωσης των τραπεζών. Ο πρόσφατος τρόπος διάσωσης ιταλικών τραπεζών δυστυχώς επιβεβαιώνει την εν λόγω διαπίστωση. Η δε απόφαση σας για απόδοση των μετοχών του κράτους, στις εκατοντάδες χιλιάδες ΜΗ κουρεμένους καταθέτες του Συνεργατισμού αποδεικνύει με προκλητικό τρόπο ότι έγνοια σας δεν είναι η δίκαιη διαχείρηση των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη, αλλά η ψηφοθηρία.

Σκοπός όλων των Ταμείων Προνοίας (περιλαμβανομένων και των τραπεζικών ) είναι η κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, κατά τα δύσκολα χρόνια της συνταξιοδότησης ή της μακροχρόνιας ανεργίας, αφού δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε κρατικής στήριξης, όπως άλλες ομάδες πολιτών. Τα ποσά των ΤΠ προέκυψαν από συνεισφορές επί ετήσιας βάσης, για όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους, που σε πολλές περιπτώσεις, με επιλογή του υπαλλήλου, η ποσοστιαία συνεισφορά στο Ταμείο Προνοίας ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Το κατά εσάς ευνομούμενο κυπριακό κράτος, μέσω σας, προχωρεί σε ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ των ΤΠ, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει την άδικη μεταχείριση των Ταμείων Προνοίας από το νόμο και έχουν ήδη θεσπίσει νόμους με βάση τους οποίους όλα τα ΤΠ και άλλα συνταξιοδοτικά σχέδια προστατεύονται από τυχόν κουρέματα (Bail in).

Αν το πλαφόν, που απροόπτως εισάξατε προσφάτως στόχευε τις μερικές δεκάδες ανώτατα στελέχη των δύο τραπεζών, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε στα ΜΜΕ, το πλαφόν θα αφορούσε στο 22,5% της αποζημίωσης και όχι στο σύνολο των ήδη κουρεμένων Ταμείων Προνοίας.

Ως εκ τούτου σας καλούμε να αναθεωρήσετε το υπό αναφορά σχέδιο δεύτερου κουρέματος που έχετε εξαγγείλει και να αναλάβετε την ευθύνη των δεσμεύσεων που γραπτώς υποβάλατε στις 23/05/2013, προφανώς και με την έγκριση του ΠτΔ, διαφορετικά θα είστε υπόλογοι έναντι όσων εξαπατήσατε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα μας να τύχουμε έγκαιρης απάντησης επί  του περιεχομένου της επιστολής μας.

Ως υπουργός, είναι ευρέως γνωστό ότι έχετε αριστεύσει ως απλός παρατηρητής – θεματοφύλακας των αποφάσεων της Τρόικα και δεν είχατε οποιαδήποτε ανάμειξη ή επιρροή επί του σχεδιασμού της «διάσωσης» της κυπριακής οικονομίας, ώστε αυτός να είναι δίκαιος και αναλογικά κατανεμημένος. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεστε ότι η αλαζονεία και ο ετσιθελισμός που χαρακτηρίζει τις ενέργειες σας έναντι ορισμένων ομάδων πολιτών θα έχει ημερομηνία λήξης, μετά από την οποία τόσο εσείς όσο και άλλοι θα λογοδοτήσετε.

ΟΜΑΔΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα