Δεν ασφαλίζονται οι Κύπριοι – Κίνδυνος για τους συνταξιούχους να βρεθούν αντιμέτωποι με τη φτώχεια

Δεν ασφαλίζονται οι Κύπριοι – Κίνδυνος για τους συνταξιούχους να βρεθούν αντιμέτωποι με τη φτώχεια

Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την υποασφάλιση και οι επιπτώσεις του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου της Insurance Europe, στην οποία πήρε μέρος ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ).

Ο ΣΑΕΚ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του, Ανδρέα K. Στυλιανού και τον επερχόμενο Γενικό Διευθυντή του, Ανδρέα Αθανασιάδη.

Οι τομείς των φυσικών καταστροφών, των συντάξεων και των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων είναι αυτοί στους οποίους εντοπίζονται σοβαρά κενά υποασφάλισης, ενώ υποασφάλιση προκύπτει και από νομοθεσίες που δεν είναι σωστά σχεδιασμένες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ανεπαρκής κάλυψη του ασφαλισμένου σε σχέση με το ενδεχόμενο ζημιάς ή κινδύνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα των συντάξεων, όπου υπολογίζεται ότι το κενό που προκύπτει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, με τις δημογραφικές αλλαγές και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής να κλιμακώνουν συνεχώς το πρόβλημα, επηρεάζοντας εκατομμύρια καταναλωτές και ασφαλισμένους. Ο Πρόεδρος της Insurance Europe στην ομιλία του κάλεσε τους αρμοδίους που χαράσσουν πολιτική να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η Κύπρος: «Η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Στην Κύπρο η υποασφάλιση συναντάται και σε τομείς όπως οι ασφαλίσεις περιουσίας, κάτι που οφείλεται στη μη πλήρη γνώση από πλευράς καταναλωτών, παρά τις κατά καιρούς εκστρατείες των ασφαλιστικών εταιρειών. Γι’ αυτό και ο ΣΑΕΚ έχει καταρτίσει ένα τριετές στρατηγικό σχέδιο που έχει στον πυρήνα του μια νέα εκστρατεία για την ενημέρωση του καταναλωτή, με την υποασφάλιση να είναι ψηλά στην ατζέντα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕΚ, Ανδρέας K. Στυλιανού, ο οποίος έκανε έκκληση στην πολιτεία να προχωρήσει τάχιστα σε διαρθρωτικές αλλαγές: «Το θέμα των συντάξεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Η μεταρρύθμιση στην Ευρώπη έχει προχωρήσει πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς στην Κύπρο δεν έχει αρχίσει ακόμη. Καλούμε την πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που εντοπίζεται και στην τελευταία έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και μέσα από κοινωνικό διάλογο να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού πλαισίου. Ο ΣΑΕΚ έχει ήδη καταθέσει τις εισηγήσεις του ζητώντας άμεσες δράσεις, διαφορετικά οι Κύπριοι συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας, πολύ συντομότερα απ’ ότι φαντάζεται κανείς».

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Μαδρίτη είναι από τα κορυφαία γεγονότα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, με τη συμμετοχή 400 και πλέον ασφαλιστών, εποπτών και policy makers. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα εργαστήρια και συζητήσεις μεταξύ ειδικών για θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Τα μέλη της Insurance Europe είναι οι Εθνικοί Ασφαλιστικοί Σύνδεσμοι της Ευρώπης που στο σύνολο τους εκπροσωπούν οργανισμούς που καλύπτουν το 95% του συνόλου των ασφάλιστρων, ενώ εργοδοτούν πάνω από 950.000 άτομα και επενδύουν στην ευρωπαϊκή οικονομία πάνω από 10.000 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ως Ομοσπονδία των Ασφαλιστικών Οργανισμών της ΕΕ της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος, η Insurance Europe καταθέτει εισηγήσεις που στοχεύουν στην άμβλυνση και στην καταπολέμηση της υποασφάλισης, με σκοπό την προστασία των πολιτών βραχυπρόθεσμα και των οικονομιών των χωρών της ΕΕ μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΑΕΚ συμμετέχει στις εργασίες και στις προσπάθειες που γίνονται πανευρωπαϊκά, με παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο.

 


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα