Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

 


Δεν έχει τέλος η κατρακύλα που σημειώνει καθημερινά η τουρκική λίρα – Πτώση πάνω από 1% στη τελευταία συνεδρία, με την ισοτιμία ως προς το δολάριο να μοιάζει πια με “μαύρη τρύπα”. Ο Ερντογάν δεν σταματά να… ανακατεύεται και βλέπει την οικονομία της χώρας να καταρρέει ακριβώς 45 μέρες μετά την σαρωτική του νίκη στις διπλές εκλογές

Η τουρκική λίρα και οι κινεζικές μετοχές – τα δύο βασικά σημεία πίεσης για τις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους μήνες – βρέθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος λόγω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ. Αναλυτές «βλέπουν» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην… αγκαλιά του ΔΝΤ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο!

Οι πιέσεις στην τουρκική λίρα ήταν και πάλι… εμφανέστατες. Κι αυτό εν μέσω ανησυχιών για τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον για τον Αμερικανό πάστορα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα το 2016.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα στο επίπεδο των 5,2925 λιρών ανά δολάριο. Κατέγραψε πτώση άνω του 1%. Χθες είχε ενισχυθεί μετά από δημοσιεύματα ότι επίκειται επίσκεψη τουρκικής αποστολής στην Ουάσινγκτον. τουρκική λίρα Ερντογάν.

Τη Δευτέρα, το νόμισμα υποχώρησε κατά 5,5% στο επίπεδο των 5,4250 λιρών ανά δολάριο. Κάτι που αποτελεί ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Όλα αυτά την ώρα που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την αδασμολόγητη πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές για κάποιες τουρκικές εξαγωγές…

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσει δραματικά το κόστος δανεισμού τις επόμενες μέρες για να εμποδίσει την πτώση της λίρας, η οποία μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες και σημείωσε πτώση ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα.

Η αδυναμία του νομίσματος επιδεινώθηκε από την αυξανόμενη τάση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν να παρεμβαίνει στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής, αντιτιθέμενος στη χρήση υψηλότερων επιτοκίων για να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας.

Ο οικονομολόγος Ουίλιαμ Τζάκσον, ειδικός στις αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics, δήλωσε ότι η άμεση δράση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας φαίνεται τώρα αναπόφευκτη. Ο Τζάκσον δήλωσε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες κατά τους προσεχείς μήνες, αλλά πλέον φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε λίγες μέρες.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν περαιτέρω επιδεινώσει τη νομισματική κρίση που ήδη βλάπτει τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με δάνεια σε ξένα νομίσματα, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα