Το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Το δημοψήφισμα στην Καταλονία


 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Η Ισπανία οδεύει προς μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις μετά την κατάρρευση της δικτατορίας το 1975 και την υιοθέτηση του Ισπανικού Συντάγματος του 1978 που εγκαθίδρυσε την παρούσα δημοκρατία στην χώρα. Το επικείμενο δημοψήφισμα στην Καταλονία, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου 2017, αποτελεί το μήλο της έριδος μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης και της αυτόνομης περιοχής της Καταλονίας και έχει δημιουργήσει τεράστια διαμάχη μεταξύ των δυο, περιλαμβανομένων συλλήψεων διοργανωτών του δημοψηφίσματος και αποστολή χιλιάδων μελών της εθνοφυλακής στην περιοχή της Καταλονίας.

Το κράτος της Καταλονίας καταργήθηκε επίσημα το 1714 και έκτοτε η περιοχή αποτελούσε μέρος της Ισπανίας. Μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975, η Καταλονία αποτελεί, μέχρι σήμερα, μια εκ των 17 αυτόνομων περιοχών του Βασιλείου της Ισπανίας, στη βάση του ομοσπονδιακού συντάγματος του 1978. Αρκετοί Καταλανοί, με τις ιδιαίτερες παραδόσεις και γλώσσα τους, θεωρούσαν πάντοτε ότι είναι ανεξάρτητο κράτος από την Ισπανία, αν και είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι που δεν επιθυμούν ανεξαρτήσια.

Η Καταλονία είναι η πλουσιότερη, ίσως, περιφέρεια της Ισπανίας και υιοθέτησε το 2006 σχετική νομοθεσία με την οποία η αυτονομία της περιοχής ενισχυόταν, περιορίζοντας τις εισφορές στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης και αποκαλώντας την περιοχή «Κράτος». Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας τροποποίησε τα πλείστα άρθρα του Νόμου του 2006 το 2010, ενισχύοντας τις αντιδράσεις από πλευράς της Καταλονίας στις επεμβάσεις της Μαδρίτης στην αυτονομία της περιοχής.

Στις τελευταίες εκλογές στην περιοχή το 2015, το κόμμα που επιθυμεί την απόσχιση από την Ισπανία κέρδισε τις εκλογές και στηριζόμενο σε ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα του Νοεμβρίου του 2014, υποσχέθηκε την διεξαγωγή ενός επίσημου δημοψηφίσματος, το οποίο η Βουλή της Καταλονίας αποφάσισε δια νόμου στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 να διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου 2017 με το ερώτημα κατά πόσον οι ψηφοφόροι επιθυμούν την Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της δημοκρατίας. Σύμφωνα με το νόμο της 6ης Σεπτεμβρίου 2017, του οποίου η συνταγματικότητα εκκρεμεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο αφού είχε πρώτα ανασταλεί η ισχύς του, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό και η ανεξαρτησία θα πρέπει να ανακηρυχθεί από τη Βουλή δυο μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος από την καταλανική εφορευτική επιτροπή.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόι αντίκειται σφόδρα στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο επιμένει μέχρι στιγμής ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ την ίδια στιγμή η Μαδρίτη προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών και της αστυνομίας της Καταλονίας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν αρκετά κόμματα στην Καταλονία που αντίκεινται στην απόσχισή τους από την Ισπανία και τα οποία στις τελευταίες εκλογές κατέλαβαν περίπου το 40% των ψήφων, οπόταν η νομιμοποίηση του όποιου αποτελέσματος αμφισβητείται εκ των πραγμάτων, αφού τα κόμματα αυτά μποϊκοτάρουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα