Δείτε ποιοι ξεχώρισαν στα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας και Έρευνας 2017

Δείτε ποιοι ξεχώρισαν στα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας και Έρευνας 2017

 


Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η τελετή απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ» και των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙΠΕ» για το 2017. Ο διαγωνισμός για τα βραβεία καινοτομίας διοργανώνεται από το 2006 από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) συμβάλλοντας στη βελτίωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) καθιέρωσε τα βραβεία έρευνας από το 2007, αναδεικνύοντας προσωπικότητες ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και διεθνούς επιπέδου αποτελέσματα.

Στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων βραβεύτηκαν και ξεχώρισαν δεκάδες προσωπικότητες,  επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί, ανάμεσα σε εκατοντάδες πολύ αξιόλογες συμμετοχές γεγονός που αποδεικνύει ότι η Κύπρος είναι ένας ολοζώντανος πυρήνας καινοτομίας. Διαθέτει όχι μόνο το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τη δίψα για διακρίσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Τα φετινά «Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ» και τα «Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙΠΕ» απένειμαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, κ. Χρίστος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου Καινοτομίας και Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΠΕ, κ. Γιώργος Γεωργίου.

Για το 2017, τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ δόθηκαν ως ακολούθως:

  • Βραβείο Καινοτομίας στον Τομέα της Μεταποίησης απονεμήθηκε στην εταιρία CYPET TECHNOLOGIES LTD για τον σχεδιασμό και παραγωγή καινοτόμου μηχανής παραγωγής πλαστικών μπουκαλιών PET με πατενταρισμένη τεχνολογία.
  • Βραβείο Καινοτομίας στον Τριτογενή Τομέα, απονεμήθηκε στη CNP CYPRIALIFE LTD για την ανάπτυξη και χρήση πρωτοποριακού λογισμικού Ηλεκτρονικής Ανάλυσης Αναγκών του Πελάτη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο πώλησης του οποίου ο σχεδιασμός βασίζεται στις ιδιαιτερότητες, επιθυμίες και ανάγκες του κάθε πελάτη ξεχωριστά.
  • Βραβείο Καινοτομίας στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απονεμήθηκε στο Λύκειο Κύκκου Β΄ για την ανάπτυξη και εφαρμογή λογισμικού για διαδικτυακή ηλεκτρονική διοίκηση του σχολείου.

Τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙΠΕ 2017 δόθηκαν ως εξής:

  • Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή για το 2017 το οποίο φέτος αφορά τη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής», απονεμήθηκε στον Δρα Κλεόπα Κλεόπα, Καθηγητή της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου και επικεφαλής της Νευρολογικής Κλινικής και του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.
  • Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή για το 2017 απονεμήθηκε σε δύο θεματικές ενότητες. Στη Θεματική Ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» το Βραβείο απονεμήθηκε στον Δρα Στέλιο Τιμοθέου, Ερευνητή στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ». Στη Θεματική Ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» το Βραβείο απονεμήθηκε στο Δρα Michael Lombardo, Λέκτορα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Aπορρόφηση €100 εκ. μέσω του προγράμματος Ορίζοντας

Στην απορρόφηση €100 εκ. από την Κύπρο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ερευνητικές δραστηριότητες, η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή απορρόφηση στην ΕΕ για το πρόγραμμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό κατά την τελετή απονομής των βραβείων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αλλά και στους στόχους που έχει θέσει, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο συνδυασμός αυτών των δράσεων θα έχει ως αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον η επένδυση στην έρευνα και καινοτομία να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.

«Με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση και τη μετεξέλιξη της σε μια έξυπνη και τεχνολογικά ανεπτυγμένη βιομηχανία, προχωρούμε με την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής για την περίοδο 2017-2030», είπε.

«Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι η σταδιακή αύξηση μέχρι το 2030 της συνολικής παραγωγικότητας κατά 100%, την άνοδο του δείκτη καινοτομίας στο 5.5, αύξηση των εξαγωγών κατά 150% και η αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 20% από 7% που ήταν το 2015».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, «η οικονομική κρίση, η οποία ήταν και αποτέλεσμα διαχρονικών παθογενειών του οικονομικού μας συστήματος, καθιστούσε ως επιτακτική τόσο την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όσο και την αξιοποίηση νέων καινοτόμων και παραγωγικών τομέων».

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε, «έχοντας πλήρη επίγνωση των μεγάλων προοπτικών που διανοίγονται για την Κύπρο στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, βρίσκεται εν εξελίξει η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος μέσα από το οποίο η έρευνα, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, μέσω στοχευμένων μεταρρυθμιστικών δράσεων, στηρίζονται και αναπτύσσονται».

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δήλωση πολιτικής το 2015 για την επιχειρηματικότητα, με στοχευμένες δράσεις για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις νεοφυείς επιχειρήσεις, σε φορολογικά κίνητρα για επένδυση σε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως η φορολογική έκπτωση για επενδύσεις μέχρι €150 χιλ., στην κατάθεση νομοθετικού πλαισίου για τα πανεπιστημιακά spin-offs, με στόχο τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την πραγματική οικονομία, και τη θεσμοθέτηση του θεσμού της start-up visa, για ενθάρρυνση νέων από μη ευρωπαϊκές χώρες με καινοτόμες ιδέες να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Παράλληλα, αναφορά έκανε στη διεύρυνση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Κύπρο, για την ενίσχυση της πρόσβασης των κυπριακών επιχειρήσεων σε νέα κεφάλαια, στην κατάθεση στη βουλή νομοσχεδίου για τη δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης, στην επένδυση άνω των €400 εκ. σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές δομές, για την ενίσχυση των υποδομών των δημόσιων πανεπιστημίων, την αναβάθμιση των υποδομών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και για τη δημιουργία των Κέντρων Αριστείας για την Έρευνα και Καινοτομία, ΚΟΙΟΣ και RISE, ως επίσης και των δημόσιων υποδομών όπως το κρατικό χημείο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις νέες δράσεις και μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση που αφορούν τη δημιουργία Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου, ούτως ώστε να ενισχύσουμε τις υποδομές για την προαγωγή της έρευνας στην υψηλή τεχνολογία στην Κύπρο, μέσω της ετοιμασίας ενός νέου πλαισίου κριτηρίων και κινήτρων με το οποίο σύντομα θα βγούμε σε προσφορές για πιθανούς επενδυτές, και την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου που να διέπει όλα τα θέματα που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη θεσμοθέτηση του Επικεφαλής Επιστήμονα (Chief-Scientist) για αποτελεσματικότερη διασύνδεση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με τις λειτουργίες του δημοσίου και τη βελτιωμένη συνέργεια του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα και στην εισαγωγή μετρήσιμων δεικτών απόδοσης σε όλο το εύρος της ερευνητικής δραστηριότητας και των προγραμμάτων που εφαρμόζονται με δημόσιες και ευρωπαϊκές δαπάνες, έτσι ώστε να υπάρξει αναδιανομή πόρων από μη αποδοτικές σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

Άλλα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για αγορά μηχανημάτων, μικροεξοπλισμού και υπηρεσιών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, και η στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης νέων σχηματισμών για την παραγωγή καινοτομιών, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων και την υποστήριξη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων για πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Στόχο αποτελεί επίσης η περαιτέρω καλλιέργεια κουλτούρας επιχειρηματικότητας μέσα στα σχολεία και μέσω των ακαδημαϊκών προγραμμάτων.

«Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δράσεις μας, εκτιμούμε πως θα έχουν ως αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον η επένδυση στην έρευνα και καινοτομία να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ», είπε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε την έρευνα και την καινοτομία μέσα από ένα συνολικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τη συνεργασία του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό, τα πανεπιστήμια, τα κέντρα ερευνών και, βεβαίως, φορείς όπως η ΟΕΒ που πάντοτε πρωτοπορούσε στον τομέα αυτό».

«Απτή απόδειξη τούτου, είναι πως έχουμε κατορθώσει να έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή απορρόφηση (100 εκ.) στην Ευρωπαϊκή Ένωση του προγράμματος ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ερευνητικές δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Συγχάρηκε ακόμη θερμά τους βραβευθέντες, οι οποίοι «με τις δράσεις τους αποδεικνύουν πως το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο μας δυναμικό».


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα