Δωρεάν διάθεση του 25% των μετοχών του Συνεργατισμού

Δωρεάν διάθεση του 25% των μετοχών του Συνεργατισμού


 

Απόφαση του Υπουργικού για παραχώρηση σε καταθέτες και δανειολήπτες

 

Την παραχώρηση δωρεάν σε πολίτες του 25% των μετοχών που το κράτος κατέχει στο Συνεργατισμό αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε μετά τη συνεδρία του σώματος πως δικαιούχοι θα είναι οι καταθέτες και οι συνεπείς δανειολήπτες του Συνεργατισμού, που αποτελούν μια “πολύ μεγάλη, διευρυμένη ιδιοκτησιακή βάση που φθάνει τις 350 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα”.

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού η αποδοχή της προσφοράς θα επαφίεται στους δικαιούχους. Ως ελάχιστο όριο κατάθεσης ή πιστωτικής διευκόλυνσης καθορίζεται το ποσό των δυο χιλιάδων ευρώ. Ως ημερομηνία αναφοράς καθορίζεται η 31η Μαρτίου 2017.

Ως ενήμερες πιστωτικές διευκολύνσεις λαμβάνονται όλα τα χρεωστικά υπόλοιπα δανείων, τρεχούμενων λογαριασμών και πιστωτικών καρτών κατά την 31η Μαρτίου 2017. Στις καταθέσεις λαμβάνονται υπόψη όλα τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών καθώς και τα πιστωτικά υπόλοιπα των τρεχούμενων λογαριασμών επίσης κατά την 31η Μαρτίου 2017.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως θεωρεί πως πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που σε ένα μεγάλο βαθμό επαναφέρει τον Συνεργατισμό στα χέρια των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα και για το Συνεργατισμό είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα διασφαλιστεί η πρόσβαση, η συμμετοχή του σε μια οργανωμένη αγορά κεφαλαίων, σε ένα χρηματιστήριο.

“Είναι ζωτικής σημασίας να έχει ο Συνεργατισμός πρόσβαση, συμμετοχή σε ένα χρηματιστήριο ούτως ώστε να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να αντλεί κεφάλαια”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως θεωρεί πως με αυτή την κίνηση επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι, της επιστροφής από τη μια του Συνεργατισμού σε μια διευρυμένη, εγχώρια ιδιοκτησιακή βάση, και πρόσβασης από την άλλη του Συνεργατισμού σε μια αγορά κεφαλαίων.

Ερωτηθείς για τον τρόπο διαμοιρασμού των μετοχών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι καταθέτες και οι συνεπείς δανειολήπτες, που ανέρχονται γύρω στις 350 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, που διαθέτουν όριο είτε κατάθεσης είτε δανείου τουλάχιστον δυο χιλιάδων ευρώ με ημερομηνία αναφοράς το τέλος του Μάρτη του 2017 μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν το δικαίωμα, εάν το επιθυμούν, να λάβουν αυτές τις μετοχές, χωρίς αντίτιμο.

Πρόσθεσε πως η κατανομή “θα είναι κατά 80% στη βάση του μέσου όρου καταθέσεων ή δανείων και κατά 20% μόνο στη βάση του πραγματικού ύψους της κατάθεσης του δανείου, ούτως ώστε να μην υπάρξει παραχώρηση μεγάλου αριθμού μετοχών σε κανένα”.

“Με αυτό τον τρόπο κανείς νέος μέτοχος δεν θα έχει πάνω από το 0,005% περίπου των μετοχών. `Αρα πρόκειται για μια πολύ ευρεία διασπορά μετοχών που καθιστά εφικτή και τη συμμόρφωση με τους όρους και τους νόμους του χρηματιστηρίου που προνοούν ευρεία διασπορά μετοχών, το 25% τουλάχιστον των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας για να είναι εφικτή η συμμετοχή της στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου που αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξη”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν το ποσοστό αυτό ενδεχόμενα να ανέβει στο μέλλον, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ισχύουν οι δεσμεύσεις που το κράτος έχει αναλάβει έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή μείωση της συμμετοχής του κατά βάση έκδοσης νέου κεφαλαίου, ώστε μέχρι το τέλος του 2020 να μην υπερβαίνει η συμμετοχή του το 25%. Δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση όσον αφορά τις υφιστάμενες υποχρεώσεις, όρους, που είχαν τεθεί για την παραχώρηση της κρατικής ενίσχυσης», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «αυτή η κίνηση συνάδει και συμπληρώνει τις υποχρεώσεις μας, διασφαλίζοντας όμως  με καίριο και ευθύ τρόπο τη διευρυμένη ιδιοκτησιακή βάση από τους Κύπριους πολίτες και αλλά την πρόσβαση (του Συνεργατισμού) στην κεφαλαιαγορά».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα ειδοποιηθεί ο κάθε πελάτης του Συνεργατισμού για αυτή την παραχώρηση δωρεάν μετοχών.


Comments

comments

Tags: coop, cyprus

Σχετικά με τον Συγγραφέα