Δραστικές αλλαγές στην περιοχή του Κόλπου

Δραστικές αλλαγές στην περιοχή του Κόλπου


 


Επίκαιρη εκδήλωση για τις εξελίξεις στην περιοχή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Τα περισσότερα κράτη του Κόλπου στρέφονται προς την Ανατολή για οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, λόγω της αλλαγής πλεύσης στην πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης. Η Τουρκία επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διευρύνει τις σχέσεις με τους γείτονες και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτά ήταν μερικά μονάχα από τα όσα εξαιρετικά χρήσιμα επισημάνθηκαν και αναλύθηκαν στη διάρκεια επίκαιρης εκδήλωσης με θέμα: «Αλλαγές γεωπολιτικής στη Μέση Ανατολή και οι ευρύτερες επιπτώσεις», που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης Ευρώπης-Κόλπου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Καλωσορίζοντας τους ομιλητές και το κοινό, στο οποίο περιλαμβάνονταν πολλοί διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι από την Κύπρο και το εξωτερικό, ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, μίλησε για περίοδο μεγάλης κρίσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σύμπτωμα της οποίας είναι και η πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαρίρι. Χαρακτήρισε την περιοχή ως την πιο ασταθή στον κόσμο, αναφέρθηκε στον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει η Τουρκία, τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει άλυτο παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων, επεσήμανε την παρουσία 200.000 εποίκων στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα ευοδωθούν οι προσπάθειες λύσης του εθνικού προβλήματος. «Απαιτείται αλλαγή πλεύσης στη διαδικασία. Η Κύπρος έχει καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες της περιοχής αλλά πρέπει να αναβαθμίσει τη συνεργασία της και με άλλες», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Λούπ Σαμαάν, επίκουρος καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Κολλέγιο Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανέλυσε με εντυπωσιακό τρόπο και δεκάδες παραδείγματα τη στροφή που κάνουν οι Αραβικές χώρες του Κόλπου, αναπτύσσοντας τις σχέσεις τους με χώρες της Ασίας (Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα ). «Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν αυξημένη συνεργασία στους τομείς εξοπλισμών, κατασκευών και οικονομίας, διαπιστώνοντας την ασταθή πολιτική των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης, όπως είναι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία», υπέδειξε. Τόνισε πως χώρες του Κόλπου αυξάνουν τη συνεργασία τους με τη Νότια Κορέα στον τομέα των εξοπλισμών και της χρήσης ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Αναφέρθηκε στον αυξημένο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Κατάρ, ενώ επεσήμανε την έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να τονίσει πως στο πιο κρίσιμο ζήτημα, αυτό της ασφάλειας, ο μεγαλύτερος παίκτης στην περιοχή παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δεύτερος Δρ. Μίτσελ Μπέλφερ, Πρόεδρος του Κέντρου Ενημέρωσης Ευρώπης- Κόλπου, με έδρα τη Ρώμη, εστίασε στα παράλληλα δρώμενα μικρών νησιωτικών χωρών όπως είναι η Κύπρος και το Μπαχραίην. Αναφέρθηκε στις σχέσεις τους με γειτονικές χώρες κολοσσούς, όπως είναι η Τουρκία και το Ιράν αντίστοιχα. Υπέδειξε ως καλό παράδειγμα την πολιτική μιας ακόμα μικρής χώρας, όπως είναι το Λουξεμβούργο, που εξασφάλισε τη συνεργασία των γειτονικών του κρατών, Γαλλίας και Γερμανίας, που στο παρελθόν το διεκδικούσαν, μέσω καλών σχέσεων μαζί τους. Μίλησε για τη στάση της Άγκυρας σε σχέση με το ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στην τρομοκρατία («που δεν θα τερματιστεί παρά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους»), ενώ αποκάλεσε θετικό βήμα για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή τη διευρυμένη συνεργασία των Αραβικών κρατών. «Οι μικρές χώρες δεν πρέπει να κοιτάζουν το χθες και το σήμερα, αλλά οφείλουν να ετοιμάζονται για την επόμενη κρίση», κατέληξε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση στην οποία ξένοι διπλωμάτες τοποθετήθηκαν πάνω στην εξωτερική πολιτική των χωρών τους στη Μέση Ανατολή.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα