Δύο + δύο νικητές των εκλογών

Δύο + δύο νικητές των εκλογών

 


 


Η σαρωτική επικράτηση του Προέδρου Αναστασιάδη έδωσε και ψήφο εμπιστοσύνης στην προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου στο κυβερνών κόμμα

 

Ανάλυση του Γιάννη Αντωνίου

 

Σε κούρσα για έναν εξελίχθηκε τελικά η εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία της Δημοκρατίας αφού ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί και εξασφάλισε ανανέωση της λαϊκής εντολή για ακόμη πέντε χρόνια. Παρά το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση παίρνοντας μέτρα που κάθε άλλο παρά φιλολαϊκά είναι, ο Νίκος Αναστασιάδης επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα με 214.281 ψήφους (ποσοστό 56%), καταγράφοντας άνοδο 20.5% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο στον οποίο έλαβε 137.217 χιλιάδες ψήφους (35.50%). Ο ανθυποψήφιός του, Σταύρος Μαλάς έλαβε 169.243 ψήφους (44%), σε σύγκριση με 116.882 (30.24%) τον πρώτο γύρο, που αντιστοιχεί σε άνοδο 13.9%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν διαφέρει πολύ από εκείνο του 2013, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης επικράτησε με ποσοστό 57.48% (236.965 ψήφοι), έναντι του Σταύρου Μαλά που εξασφάλισε 42.52% (175.267 ψήφους).

Εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδης που είναι ο πρωταγωνιστής της μεγάλης εκλογικής επιτυχίας, κερδισμένος από την αναμέτρηση είναι και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε την ευθύνη για το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής εκστρατείας. Η σαρωτική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη πιστώνεται ασφαλώς στον ίδιο τον Πρόεδρο αλλά χωρίς αμφιβολία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πολύ καλή πολιτική, οργανωτική και επικοινωνιακή δουλειά που φέρει το αποτύπωμα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Διόλου τυχαία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την τελετή ανακήρυξής του το βράδυ της εκλογής του έκανε ειδική μνεία στην καθοριστική συμβολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα.  Η άνετη επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στον Αβέρωφ Νεοφύτου ως προέδρου του κυβερνώντος κόμματος και ελαχιστοποιεί τα περιθώρια όσων προσέβλεπαν σε αποδόμησή του και αμφισβήτησή του ενόψει του εκλογικού συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για τους επόμενους μήνες.  Η νίκη Αναστασιάδη κλειδώνει εν πολλοίς και την προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου και ανακόπτει εν τη γενέσει τους οποιεσδήποτε σκέψεις αμφισβήτησής του. Ο ΔΗΣΥ βγαίνει ιδιαίτερα ενισχυμένος από την εκλογική διαδικασία αφού για πρώτη φορά κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο πολίτη και μάλιστα χωρίς τη στήριξη κανενός άλλου κόμματος. Και ασφαλώς αυτό είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τα ερείσματα του Προέδρου Αναστασιάδη σε όλους τους κομματικούς χώρους και στην κοινωνία των ανένταχτων πολιτών.

 

ΑΚΕΛ: Κέρδισε μάχη, όχι τον πόλεμο

Στο στρατόπεδο του μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης το σκηνικό που επικρατεί έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μια επικρατεί ανακούφιση που δεν βρέθηκαν μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο του αποκλεισμού στον πρώτο γύρο, από την άλλη όμως επικρατεί προβληματισμός για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας συνεργασίας με ένα έστω άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, που θα έβγαζε το ΑΚΕΛ από την ιδιότυπη πολιτική απομόνωση στην οποία βρίσκεται από το 2011 και εντεύθεν. Το ανέλπιστα καλό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου για τον Σταύρο Μαλά ανέβασε τις προσδοκίες για τον δεύτερο γύρο, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν κατά τρόπο εκκωφαντικό με την καθαρή νίκη του Νίκου Αναστασιάδη. Το εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται ασφαλώς στην αδυναμία του Σταύρου Μαλά να εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός έστω κόμματος πέραν του ΑΚΕΛ, που θα του έδιδε την απαραίτητη δυναμική για να προσπεράσει τον Νίκο Αναστασιάδη. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη όχι μόνον σε επίπεδο ηγεσιών αλλά και πολιτών, γεγονός που αποδεικνύει το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα για το ΑΚΕΛ εξαιτίας των πεπραγμένων της διακυβέρνησης Χριστόφια την περίοδο 2008-2013. Οπως προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εξόδου, δύο στους τρεις ψηφοφόρους του Νικόλα Παπαδόπουλου που πήγαν στην κάλπη τη δεύτερη Κυριακή στήριξαν τον Νίκο Αναστασιάδη, αποτέλεσμα το οποίο σαφώς και δεν μπορούσε να συμβάλει στην ανατροπή που επεδίωκε το επιτελείο Μαλά.

Σωσίβιο αποδείχθηκε ο Σταύρος Μαλάς για τον Άντρο Κυπριανού και το ΑΚΕΛ

Στα θετικά για το ΑΚΕΛ είναι ασφαλώς ότι το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που διασφαλίζει μια ομαλή επόμενη μέρα χωρίς κρούσματα εσωστρέφειας και αναταράξεων. Το 30,24% της 28ης Ιανουαρίου και το 44% στην επαναληπτική εκλογή της 4ης Φεβρουαρίου επιτρέπει στο ΑΚΕΛ να παραμένει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής, επιβεβαιώνοντας τα ιστορικά ερείσματα που διατηρεί την κυπριακή κοινωνία. Παρά την ήττα του Σταύρου Μαλά δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας και ως εκ τούτου ο Άντρος Κυπριανού θα κλείσει τον πολιτικό του κύκλο στο κόμμα μετά από τρία χρόνια, οπότε και λήγει η θητεία του.  Οι εκλογές αυτές ήταν οι τελευταίες Προεδρικές για τον Άντρο Κυπριανού στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ και υπό τις περιστάσεις τις πέρασε ανώδυνα, μετά που κέρδισε το στοίχημα για πρόκριση στον δεύτερο γύρο. Οι εκλογές στάθηκαν η αφορμή για να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση με τον Νίκο Κατσουρίδη, ο οποίος με τη στήριξη που παρείχε στον Σταύρο Μαλά, ουσιαστικά έκανε το μεγάλο βήμα που τέθηκε ως προϋπόθεση από την ηγεσία του ΑΚΕΛ για την εξέταση της κομματικής του αποκατάστασης.

Υπό τις περιστάσεις η εκλογική προσπάθεια του ΑΚΕΛ αφήνει ικανοποιημένη την ηγεσία γιατί το αποτέλεσμα είναι διαχειρίσιμο. Η απογοήτευση δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα αυτό καθ᾽αυτό, το οποίο ούτως ή άλλος δείχνει τη μικρή αλλά σημαντική ενίσχυση του κόμματος ΑΚΕΛ, αλλά οφείλεται στη διαπίστωση ότι το εκλογικό σώμα και η κοινωνία ευρύτερα εξακολουθεί να αντικρίζει με καχυποψία την προοπτική επιστροφής του κόμματος της Αριστεράς στην εξουσία. Η εικόνα αυτή επικρατεί και σε επίπεδο κομματικών ηγεσιών κάτι που λειτούργησε απαγορευτικά στις προσπάθειες συνεννόησης με τα άλλα κόμματα για σύμπηξη αντιπολιτευτικής συμμαχίας που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ένα ισχυρό μπλοκ εντός της Βουλής.

Τα εσωκομματικά προβλήματα που ταλαιπώρησαν το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια, η καθυστέρηση στην εξεύρεση υποψηφίου μετά και την κατ᾽αρχήν επιλογή Μάικ Σπανού, η εικόνα που εδραιώθηκε ότι η υποψηφιότητα Μαλά ήταν επιλογή ανάγκης, οι οργανωτικές και άλλες αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας καθώς και κάποια λάθη της τελευταίας βδομάδας (κακή εμφάνιση στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ και το πλήγμα στην αξιοπιστία Μαλά με την δέσμευση και την εκ των υστέρων αναδίπλωση για την ανακοίνωση του ονόματος του υπουργού οικονομικών), έπαιξαν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση η εκλογική πορεία του Σταύρου Μαλά κρίνεται ως αξιοπρεπής και η ειδική αποστολή την οποία ανέλαβε αποτιμάται υπό τις περιστάσεις ως επιτυχής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέγεται μόνο με τη στήριξη του κόμματός του. Η νίκη του Προέδρου Αναστασιάδη κλειδώνει και την παραμονή τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος. Ο Σταύρος Μαλάς πέτυχε μια αξιοπρεπή νίκη στον πρώτο γύρο αλλά η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που έμεινε μόνο με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, παρά την εντυπωσιακή συσπείρωση που πέτυχε. Ήταν οι τελευταίες προεδρικές εκλογές για τον Άντρο Κυπριανού, ο οποίος κέρδισε μια καθοριστική μάχη που επέτρεψε στο ΑΚΕΛ να αποφύγει τα χειρότερα.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα