Με δύο γεωτρήσεις σε οικόπεδα της κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η ΕΝΙ

Με δύο γεωτρήσεις σε οικόπεδα της κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η ΕΝΙ

 


 


Σε δύο γεωτρήσεις προχωρά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ σε τεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα με κοινές δηλώσεις τους ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η εταιρεία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στον στόχο ‘Καλυψώ’ στο τεμάχιο 6 εντός Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει τον Ιανουάριο με γεώτρηση στον στόχο ‘Σουπιά’ στο τεμάχιο 3.

Ο κ. Ντεσκάλτσι εξέφρασε στις δηλώσεις του αισιοδοξία για την έκβαση της γεώτρησης.

Ο Υπουργός Ενέργειας, κάνοντας λόγο για «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση με την ηγεσία της ιταλικής ΕΝΙ, είπε ότι συζητήθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας για το αμέσως επόμενο διάστημα, με την ΕΝΙ να ενημερώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «θα προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις, η μία πίσω από την άλλη, αρχίζοντας από τον στόχο ‘Καλυψώ’ στο τεμάχιο 6 και αμέσως μετά με τον στόχο ‘Σουπιά’ στο τεμάχιο 3».

Η γεώτρηση, ανέφερε, θα αρχίσει περί τα τέλη του μήνα και η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια λήψης των απαραίτητων αδειών – περιβαλλοντικών, ασφαλείας και άλλων.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε στο τραπέζι ήταν, σύμφωνα με τον Υπουργό, η πιθανότητα συνεργασίας με τις υποδομές στις οποίες συμμετέχει η ΕΝΙ στην Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα το τερματικό στη Νταμιέτα και τους υποθαλάσσιους αγωγούς και όπως ανέφερε, «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις τόσο στο επίπεδο το δικό μας αλλά κυρίως να συνεχίσουν οι εταιρείες τις εμπορικές διαπραγματεύσεις».

Τρίτο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε άλλες συνέργειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα λόγω και του σημαίνοντα ρόλου που διαδραματίζει η ΕΝΙ ως ένας από τους κυριότερους, αν όχι ο πιο κύριος, πρωταγωνιστής στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ερωτηθείς αν τη συνάντηση απασχόλησαν οι τουρκικές προκλήσεις για το τεμάχιο 6, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αδειοδότησε το τεμάχιο σε μια ισχυρή κοινοπραξία που αποτελείται από την ΕΝΙ και την TOTAL γιατί ήταν έτοιμη να προχωρήσει και στις γεωτρήσεις, πεποίθηση που εκφράστηκε και σήμερα από την εταιρεία, «ότι δηλαδή, οι προοπτικές είναι να προχωρήσουμε στον στόχο Καλυψώ».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι σημείωσε ότι η γεώτρηση έρχεται μόλις εννέα μήνες μετά την αδειοδότηση, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, «χρόνο ρεκόρ».

O Κλαούντιο Ντεσκάλτσι εξέφρασε αισιοδοξία για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 6 και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει και με το οικόπεδο 3, αρχίζοντας τον Δεκέμβριο και συνεχίζοντας με τη δεύτερη γεώτρηση τον Ιανουάριο και σημείωσε ότι η ΕΝΙ έχει επενδύσει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια πέραν των 450 εκ. ευρώ, κάτι που καταδεικνύει ότι πιστεύει στην Κύπρο, τις προοπτικές της και στη γεωλογία της, όπως ανέφερε.

Επεσήμανε την ίδια ώρα ότι η Κύπρος είναι μια γέφυρα προς την Ευρώπη η οποία αναζητεί εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. «Γι’ αυτό το λόγο η Ιταλία και η Κύπρος μαζί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα συζητούν αυτό τον πιθανό διάδρομο και είμαστε αισιόδοξοι και γι’ αυτό είμαστε παρόντες και επενδύουμε πολλά» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος των κοιτασμάτων που μπορεί να εντοπιστούν, είπε πως μπορεί να ανακαλυφθούν μεγάλες ή μικρές δομές, σημειώνοντας πως αν βρεθούν μικρές δομές θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο.

«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες και είμαστε μόλις στην αρχή. Πιστεύω ότι η προσπάθεια του Υπουργού και του Προέδρου να προωθήσουν αυτή την επένδυση είναι σημαντική», σημείωσε.

 

Απορρίπτει τα περί καθυστερήσεων ο Λακκοτρύπης

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ερωτηθείς αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Ντεσκάλτσι σε σχέση με τη γεώτρηση μόλις εννέα μήνες μετά την αδειοδότηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «προχωρούμε με σταθερά βήματα, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τεχνικές, οικονομικές, πολιτικές».

Ερωτηθείς αν θα εμπλακεί και η Γαλλία στην όλη προσπάθεια, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι συμμετέχει και η TOTAL στο τεμάχιο 6 κατά 50%, για να προσθέσει ότι διαχειριστής αυτή τη φορά είναι η ιταλική εταιρεία.

Είπε ακόμη ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν συνολικά 4-5 γεωτρήσεις, οι δύο που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΝΙ και άλλες δύο από την Exxon το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αναμένεται ακόμα η ΕΝΙ να επιλέξει τους στόχους της στο τεμάχιο 8.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα