€20 εκ. δώρο χριστουγέννων προς τις ευάλωτες ομάδες

€20 εκ. δώρο χριστουγέννων προς τις ευάλωτες ομάδες


 


Πέραν των 60 χιλιάδων ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα λάβουν χριστουγεννιάτικο δώρο, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το συνολικό ύψος των επιδομάτων που θα δοθούν υπολογίζεται γύρω στα €20.000.000 και προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, με την κ. Αιμιλιανίδου να τονίζει ότι το επίδομα δεν παραχωρείται για προεκλογικούς σκοπούς.

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε ακόμα την επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας, την έναρξη της παροχής Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας, καθώς και την ετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια 2017-2019.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παραχώρηση χριστουγεννιάτικου δώρου σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε ότι θα παραχωρηθεί πριν τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους του ΕΕΕ και στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, δηλαδή σε περίπου 30.000 νοικοκυριά. Το χριστουγεννιάτικο δώρο θα ισούται με το 80% του επιδόματος που λαμβάνουν.

Επίσης θα παραχωρηθεί σε 30.000 χαμηλοσυνταξιούχους που είναι δικαιούχοι του Σχεδίου χαμηλοσυνταξιούχων χριστουγεννιάτικο δώρο ίσο με τη μικρή επιταγή που λαμβάνουν, ενώ εάν αυτή είναι κάτω από €100 θα λάβουν τουλάχιστον €100.

Χριστουγεννιάτικο δώρο θα παραχωρηθεί ακόμα σε 346 εγκλωβισμένους και παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ίσο με το επίδομα που λαμβάνουν, καθώς και σε 1700 άτομα που λαμβάνουν βοήθεια από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, ίσο με την ειδική μηνιαία σύνταξη που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με την Υπουργό το συνολικό ποσό που θα παραχωρηθεί ως χριστουγεννιάτικο δώρο ανέρχεται σε περίπου €20 εκ. και είναι από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

«Είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και είναι σύμφωνα με την πολιτική της Κυβέρνησης ότι οι προσπάθειες όλες είναι να βοηθηθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας» σημείωσε η Υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αιμιλινίδου, απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε ότι το χριστουγεννιάτικο δώρο δόθηκε σε όλες τις κατηγορίες, με εξαίρεση τους χαμηλοσυνταξιούχους, και τα προηγούμενα χρόνια. «Άρα δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι γίνεται για προεκλογικούς σκοπούς» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου και αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής της Κυβέρνησης ότι «οποιαδήποτε σωστή οικονομική διαχείριση αφορά πρωτίστως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Επομένως, είπε, το έργο της Κυβέρνησης δεν αφορά τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά τα τελευταία χρόνια. «Και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες του 2013 και του 2014  με την ανεργία που ήταν στο 16% και όχι στο 10,3% τα σχέδια που εφαρμόζονταν ήταν από την πρώτη μέρα. Επομένως σε καμία περίπτωση μπορώ να δεχτώ ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι κάτι που έγινε τους τελευταίους δύο μήνες».

 

Επαναφορά επιδόματος πολύτεκνης μάνας

Η Υπουργός ανακοίνωσε ακόμα την έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου παροχής τιμητικού επιδόματος πολύτεκνης μάνας, το οποίο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα παρέχεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, σε πολύτεκνες μάνες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, άνω των 18 ετών, και οι οποίες δεν λαμβάνουν επίδομα τέκνου ή ΕΕΕ για κάποιο από τα παιδιά τους.

Η κ. Αιμιλιανίδου υπενθύμισε ότι το επίδομα τερματίστηκε το 2012 και σήμερα επαναφέρεται από την Κυβέρνηση «προς σεβασμό της πολύτεκνης μάνας» και η επαναφορά του θα είναι σταδιακή.

«Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη σημασία που πρέπει η πολιτεία να αποδίδει στην πολύτεκνη μάνα έχει λάβει αυτή την απόφαση ως ένδειξη τιμής και είναι η πρώτη απόφαση για αυτό το ποσό το οποίο ελπίζουμε, ανάλογα με τα οικονομικά του κράτους, ότι θα μπορέσει να αυξηθεί» σημείωσε.

Συγκεκριμένα, σε αυτό το στάδιο, το επίδομα θα παραχωρηθεί σε πολύτεκνες μάνες οι οποίες είναι δικαιούχοι του Σχεδίου ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων, που λαμβάνουν δηλαδή τη μικρή επιταγή, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση. Όπως ανέφερε η Υπουργός, το επίδομα σε αυτή την κατηγορία των δικαιούχων θα δοθεί μόλις ψηφιστεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, πριν το τέλος του χρόνου.

Επίσης το επίδομα θα παραχωρηθεί πριν τα Χριστούγεννα σε πολύτεκνες μάνες που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και λαμβάνουν ΕΕΕ και πάλι χωρίς να χρειάζεται η υποβολή αίτησης.

Τέλος, θα παραχωρηθεί σε πολύτεκνες μάνες με ετήσιο εισόδημα μέχρι €32.667 για ένα πρόσωπο ή μέχρι €49.000 σε περίπτωση ζεύγους. Η τελευταία αυτή κατηγορία θα πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας το έντυπο αίτησης.

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων ως ακολούθως:

  • €300 στις πολύτεκνες μάνες που εμπίπτουν στις δύο πρώτες κατηγορίες και σε εκείνες τις τρίτης κατηγορίας με ετήσιο εισόδημα μέχρι €10.323 για μονήρες πρόσωπο ή μέχρι €15.485 σε περίπτωση ζεύγους
  • €150 σε πολύτεκνες μάνες που εμπίπτουν στην τρίτη κατηγορία και έχουν ετήσιο εισόδημα μεταξύ €10.323 – €13.000 για μονήρες πρόσωπο ή €15.485 – €19.500 για ζεύγη
  • €100 σε πολύτεκνες μάνες της κατηγορίας τρία με ετήσιο εισόδημα μεταξύ €13.001 – €32.667 για μονήρες πρόσωπο και μεταξύ €19.501 – €49.000 σε περίπτωση ζεύγους

 

Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας με ωφελήματα σε οκτώ χώρες της ΕΕ

Σε εφαρμογή τίθεται επίσης το νέο Σχέδιο για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες, και πιο συγκεκριμένα το Σχέδιο για την παροχή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας στην Κύπρο.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι πρόκειται για «πολύ σημαντικό σχέδιο» γιατί για πρώτη φορά, όπως σημείωσε, άτομα με αναπηρίες θα μπορούν με την έκδοση αυτής της κάρτας να έχουν ωφελήματα σε χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το σχέδιο.

«Με την επίδειξη αυτής της κάρτας θα μπορούν να έχουν ωφελήματα που είναι πολύ σημαντικά» ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας θα επιτρέπει την πρόσβαση των κατόχων της σε πλεονεκτήματα και οφέλη στα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δηλαδή στην Κύπρο, το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φιλανδία, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία.

Στο παρόν στάδιο, ο κατάλογος των ωφελημάτων αφορά τους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού και περιλαμβάνει ωφελήματα, όπως έκπτωση 50% στα κόμιστρα των δημόσιων λεωφορείων, δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων, καθώς και σε πολλά ιδιωτικά ή κοινοτικά μουσεία, θέατρα και φεστιβάλ, δωρεάν χρήση αριθμού ομπρελών και κρεβατιών σε οργανωμένες δημοτικές και κοινοτικές παραλίες, δωρεάν είσοδο σε εθνικά πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες του ΚΟΑ, έκπτωση 25% στις τιμές των εκδρομών περιήγησης του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και άλλα.

Δικαιούχοι του Σχεδίου στην Κύπρο είναι άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, ψυχικές, διανοητικές ή αισθητηριακές διαταραχές και ανέρχονται, σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ) Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή, σε περίπου 20.000 άτομα.

 

Νέο Σχέδιο Δράσης για Πρόληψη και Καταπολέμηση Βίας στην Οικογένεια

Η Υπουργός ανακοίνωσε την ετοιμασία του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια 2017-2019.

Όπως ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, το Σχέδιο καταρτίστηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και έχει ως βασικούς στόχους την παρακολούθηση του προβλήματος βίας στην οικογένεια, την πρόληψη του φαινομένου της βίας στην οικογένεια, την επιμόρφωση και την εξειδίκευση των επαγγελματιών, την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας, την ενίσχυση των υπηρεσιών προστασίας και στήριξης θυμάτων βίας στην οικογένεια και το συντονισμό και αξιολόγηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Πρόσθεσε ότι σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε το εγχειρίδιο των διαδικασιών για τη διαχείριση των περιστατικών βίας στην οικογένεια που αφορούν παιδιά, στο οποίο καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ευημερίας, του Υπουργείο Υγείας, του Υπουργείο Παιδείας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές για τον εντοπισμό και την αναγνώριση ανήλικων θυμάτων ενδοοικογενειακές βίας.

Η Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Σουζάνα Παύλου έκανε ειδική αναφορά σε δύο δράσεις του Σχεδίου. Η πρώτη, εξήγησε, αφορά τη δημιουργία ενός κεντρικού αρχείου συλλογής και επεξεργασίας βασικών στατιστικών στοιχείων για τη βία στην οικογένεια, ενώ η δεύτερη αφορά τη δημιουργία μονάδας στήριξης και προστασίας γυναικών θυμάτων βίας, αφού, όπως ανέφερε, 28% των Κυπρίων γυναικών αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής βία στην οικογένεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα