€600 εκ. θα δοθούν μέσω ΚΟΑΠ από ευρωπαϊκά κονδύλια

€600 εκ. θα δοθούν μέσω ΚΟΑΠ από ευρωπαϊκά κονδύλια


Στόχος της αναδιάρθρωσης που ετοιμάζεται στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών είναι η έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των κονδυλίων, τα οποία μέσα στην επόμενη επταετία αναμένεται να φθάσουν τα 600 εκ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ Τίμης Ευθυμίου.

Αντιπροσωπεία του Οργανισμού υπό τον κ. Ευθυμίου επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την ετήσια έκθεση του ΚΟΑΠ για το 2014.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ευθυμίου είπε πως από της ιδρύσεως του ο ΚΟΑΠ έχει κατανείμει στους αγρότες περίπου 1,3 δις ευρώ, τα οποία προέρχονται εξ ημισείας από κυπριακά κονδύλια και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια, σημειώνοντας πως για την επόμενη επταετία θα δοθούν πέραν των 600 εκατ. ευρώ από διάφορα προγράμματα είτε του σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης είτε άλλα προγράμματα που αφορούν τους αγρότες αλλά και τις κοινότητες.

“Στόχος μας είναι με την αναδιάρθρωση που ετοιμάζεται στον Οργανισμό, αυτές οι πληρωμές να γίνονται έγκαιρα και κυρίως έγκυρα, για να αποφεύγουμε τις οποιεσδήποτε ποινές που επιβάλλονται”, είπε.

Το 2014 διατέθηκαν προς τους αγρότες πέραν των €100 εκατ., ποσό το οποίο χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό πέραν του 90% από ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι το οποίο έγινε εφικτό, σύμφωνα με τον ΚΟΑΠ, λόγω δύο ουσιαστικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Η πρώτη παρέμβαση αφορούσε το `ξεπάγωμα` των χρηματοδοτήσεων προερχόμενων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το όποιο είχε τεθεί σε κατάσταση `μη πληρωμής`, λόγω μη διαθέσιμων εθνικών χρηματικών πόρων και η δεύτερη αφορούσε τη μείωση της βασικής έκτασης της Κύπρου γεγονός που εξασφαλίζει έκτοτε, ποσό €5 εκ ανά έτος περισσότερων Εκταρικών Ενισχύσεων από ό,τι τα προηγούμενα έτη.

Οπως αναφέρει δελτίο Τύπου του ΚΟΑΠ, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο, δόθηκε η ευκαιρία της ενημέρωσης του, για το σχέδιο δράσης του Οργανισμού, την ανάγκη αναδιάρθρωσής του ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός, καθώς και για το όραμα του Οργανισμού να καταστεί ένας από τους αποτελεσματικότερους Οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση με εκτόπισμα που θα ξεπερνά εκείνο που αναλογεί στο μέγεθος της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προστίθεται στην ανακοίνωση, επιβεβαίωσε στον κ. Ευθυμίου για την πολιτική απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης όπως ο Οργανισμός παραμείνει ανεξάρτητος.

Ο Οργανισμός, για το έτος 2016, προγραμματίζει να διενεργήσει πληρωμές προς τους 35.000 αγρότες ύψους περίπου €85 εκατ.. Αρχές του 2016 θα καταβληθούν οι Άμεσες Ενισχύσεις και ακολούθως θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του οποίου υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν ποσά περίπου €25 εκατ.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα