Ν. Αναστασιάδης: Tο Brexit αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ε.Ε.

Ν. Αναστασιάδης: Tο Brexit αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ε.Ε.

 


 


Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του 13th CYPRUS SUMMIT του Economist με θέμα “EUROPE ON THE MOVE – CYPRUS IN THE FAST LANE?”, που πραγματοποιείτε στο ξενοδοχείο Hilton Park Nicosia.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν σε θέματα όπως οι προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα, οι προοπτικές στο πεδίο της ενέργειας και η επόμενη φάση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διατυπωθεί η πρόβλεψη του Economist για την κυπριακή οικονομία υπό την επίδραση του Brexit, τον αντίκτυπο των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η νέα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Το πρώτο πάνελ των συζητήσεων που είχε ως τίτλο «Οι επόμενοι στόχοι της Κύπρου, μέσα σε ένα περιβάλλον κινητικότητας για την Ευρώπη», ξεκίνησε με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο πως μπορεί να επηρεάσει το Brexit τη χώρα και τα επόμενα βήματα της Κύπρου. Yπογράμμισε επίσης όπως η Κύπρος θα επιδιώξει να έχει πολυεπίπεδη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα ασφάλειας, δικαιοσύνης εμπορίου και οικονομίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως θέλει να πιστεύει πως μέχρι το Δεκέμβριο θα υπάρξει  δυνατότητα να προχωρήσουμε στο θέμα των διαπραγματεύσεων μέσω του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του τόνισε επίσης πως το Brexit αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ε.Ε γενικότερα.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες και συζητήσεις με τη συμμετοχή των:  Enrico Letta, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, John Bruton, πρώην Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Χάρη Γεωργιάδη, Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Εσωτερικών, Μάριος Δημητριάδης, Υπουργός Μεταφορών, Vincenzo Guzzo , εκπρόσωπος ΔΝΤ στην Κύπρο, Tristan Aspray, Αντιπρόεδρος Ευρώπης, Ασίας, Ρωσίας, ExxonMobil.

Το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, σε συνδυασμό με το πολιτικό τοπίο όπως προδιαγράφεται στην Ευρώπη μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, αναμένεται να θίξουν και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta αλλά και της Ιρλανδίας John Bruton.

Τη σκυτάλη θα πάρει η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Kathleen Doherty που θα ρίξει φως στη νέα διακυβέρνηση της χώρας της και στο ρόλο της Ευρώπης, ενώ η συζήτηση θα κινηθεί σε αμιγώς οικονομικά μονοπάτια με τον ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη και εκ μέρους του ΕSM, τον Claus Regling που θα συζητήσουν για την οικονομία στην Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο, ενώ στον τραπεζικό τομέα της χώρας αναμένεται να αναφερθεί ο Vincenzo Guzzo εκ μέρους του ΔΝΤ και η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς Δήμητρα Καλογήρου.

Οι εξελίξεις στην κυπριακής ΑΟΖ και οι γεωπολιτικές συνισταμένες αναμένεται να έχουν δεσπόζουσα θέση στην ομιλία του Υπ. Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και επιφανών στελεχών από την ExxonMobil, την Noble και την Total. Οι Υπ. Εσωτερικών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Μάριος Δημητριάδης αντίστοιχα θα μιλήσουν για το ωφέλιμο επενδυτικό πλαίσιο της κυπριακής οικονομίας, στους τομείς αρμοδιότητάς τους, ενώ το μέλλον της χώρας σε συνάρτηση με το κυπριακό και τα επόμενα βήματα, θα είναι η βασική προβληματική εκ μέρους της κ. Elizabeth Spehar.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα