Έφτασε η ώρα η Κύπρος να καινοτομήσει, ανατρέποντας τα δεδομένα

Έφτασε η ώρα η Κύπρος να καινοτομήσει, ανατρέποντας τα δεδομένα

 


Let’s #DisruptCyprus!!

 

Του Παναγιώτη Πιερή, Ιδρυτής της RiseTEch Media

 

Εγκαινιάζουμε στο περιοδικό Ευρωκέρδος την στήλη Let’s #DisruptCyprus όπου θα ασχολείται με θέματα ανατρεπτικής καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων (startups), τεχνολογίας και εφευρέσεις που δημιουργούνται στην μικρή μας Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Ίσως να έχετε ακούσει το Uber, το AIRBNB, την Revolut, το BitCoin, το Blockchain, το Ethereum αλλά και άλλες πολλές ανατρεπτικές καινοτομίες.

Πριν 3 χρόνια μαζί με άλλους φίλους αρχίσαμε το blog της εταιρείας μας DisruptCyprus.com και ήμασταν το πρώτο ενημερωτικό μπλογκ που ασχολήθηκε αποκλειστικά με θεματολογία ανατρεπτικών τεχνολογιών και κάλυψη εκδηλώσεων που αφορούσαν ανατρεπτικές καινοτομικές τεχνολογίες αλλά και νεοφυή επιχειρήσεων. Μέσα σε ένα διάστημα 12 μηνών καταφέραμε να μας ακολουθήσουν στα κοινωνικά δίκτυα περισσότεροι από 10,000 άτομα οργανικά, καλύψαμε 100+ εκδηλώσεις σε Κύπρο και εξωτερικό.

Μέσα από την αλληλεπίδραση μας με πάρα πολύ κόσμο ήταν φανερό ότι ο Κυπριακός λαός ήθελε να μάθει περισσότερα για ρομποτική, τεχνολογία, νεοφυής επιχειρήσεις και γενικότερα δημιουργικούς τρόπους που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην καθημερινή ζωή του. Εδώ είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι σημαίνει νεοφυή επιχείρηση (startup), διότι δεν είναι μια απλή επιχείρηση. Startup είναι ένας επιχειρηματικός οργανισμός ο οποίος βασίζεται σε μια καινούργια, έξυπνη, πρωτότυπή και καινοτομική ιδέα. Μια νεοφυή επιχείρηση έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται πολλή τεχνολογία στην υλοποίηση της. Στόχος μιας νεοφυής επιχείρησης είναι να ικανοποιήσει μια συγκεκριμένη μερίδα πελατών (niche market), να αναπτύξει ένα εφικτό και βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο. Σύμφωνα με τον Paul Graham, ιδρυτή του επιταχυντή ιδεών (accelerator) Υ Combinator, ορίζει ως νεοφυή επιχείρηση «την εταιρεία που έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξηθεί ταχύτατα. Το να είναι μια επιχείρηση νεοσύστατη δεν σημαίνει ότι εντάσσεται στα πλαίσια της νεοφυούς. Το μόνο σημαντικό πράγμα για μια νεοφυή επιχείρηση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης.» Στην πιο κάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τις φάσεις ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης.

Tο 100% μιας νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται στη διασφάλιση της πνευματικής της ιδιοκτησίας καθιστώντας με τον τρόπο αυτό απαραίτητη την χάραξη μιας ορθής στρατηγικής

Εάν η επιχείρηση στηρίζεται σε εφαρμογές τεχνολογίας, είναι απαραίτητο πολλές φορές οι ιδιοκτήτες της να προβούν στην απαιτούμενη κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας των παραγόμενων από την επιχείρηση προϊόντων (πατέντα). Το περιοδικό Economist εκτιμά ότι έως και το 75% της αξίας των αμερικανικών δημόσιων επιχειρήσεων βασίζεται πλέον στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας τους (ενώ το 1980 το ποσοστό ήταν 40%). Πολύ συχνά, το 100% μιας νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται στη διασφάλιση της πνευματικής της ιδιοκτησίας καθιστώντας με τον τρόπο αυτό απαραίτητη την χάραξη μιας ορθής στρατηγικής πάνω στη διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παρόλο ότι στόχος των ιδρυτών μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι η βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας έξυπνους τρόπους ανάπτυξης και ανατρεπτικές τεχνολογίες, πολλές φορές αποτυγχάνουν ή εξαγοράζονται από κολοσσούς με στόχο να απορροφήσουν την τεχνολογική λύση τους ή να τους κλείσουν διότι ίσως επηρεάσουν την ανάπτυξη τους. Είναι πάρα πολλές φορές που εταιρείες κολοσσοί έχουν εξαγοράσει νεοφυής επιχειρήσεις με πατέντες απλώς για να σταματήσουν τις εργασίες τους.

Βέβαια οι ιδρυτές των νεοφυών επιχειρήσεων είναι δραστήρια και ριψοκίνδυνα άτομα, που δεν φοβούνται την αποτυχία. Οι περισσότεροι βλέπουν την αποτυχία σαν ένα από τους τρόπους να μάθουν και να προχωρήσουν μπροστά προς την επιτυχία. Άλλωστε ο εφευρέτης Τόμας Έντισον ανάφερε χαρακτηριστικά «Πολλοί από τους αποτυχημένους είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία, λίγο προτού τα παρατήσουν.»

Η ανατρεπτική καινοτομία (disruption) αναφέρεται σε ένα είδος καινοτομίας η οποία δημιουργεί μια νέα αγορά και νέο δίκτυο αξίας, η οποία σταδιακά ανατρέπει μια προϋπάρχουσα αγορά και δίκτυο αξίας, μετατοπίζοντας εταιρίες, προϊόντα και συμμαχίες που κατέχουν ηγετικό ρόλο σε αυτή την αγορά. Η ανατρεπτική καινοτομία έχει αποκαλεστεί ως η επιχειρηματική ιδέα που ασκεί την περισσότερη επιρροή του 21ου αιώνα. Δεν μπορούν όλες οι καινοτομίες να χαρακτηριστούν ως ανατρεπτικές, ακόμη και αν είναι επαναστατικές. Για παράδειγμα, τα πρώτα αυτοκίνητα στα τέλη του 19ου αιώνα δεν αποτέλεσαν μια ανατρεπτική καινοτομία, επειδή τα πρώτα αυτοκίνητα ήταν ακριβά και είδη πολυτελείας τα οποία δεν ανέτρεψαν την αγορά των αμαξών. Η αγορά μεταφορικών μέσων παρέμεινε σταθερή μέχρι την εισαγωγή του φθηνότερου μοντέλου της Ford το 1908. Η μαζική παραγωγή του αυτοκινήτου αυτού υπήρξε ανατρεπτική καινοτομία για τον λόγο ότι άλλαξε την αγορά μεταφορικών μέσων ενώ τα πρώτα 30 χρόνια παραγωγής αυτοκινήτων δεν υπήρξαν.

Μια σημαντική παρατήρηση που έχουμε δει παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες μιλάνε για την ανατρεπτική καινοτομία (disruption) και δεν έχουν μπει στο κόπο να διαβάσουν ένα βιβλίο ή ένα άρθρο για το τι σημαίνει. Πολύ συχνά διάφοροι χρησιμοποιούν τον όρο χαλαρά για να επικαλούνται την έννοια της καινοτομίας και να υποστηρίξουν ό, τι θέλουν να κάνουν. Πολλοί ερευνητές, συγγραφείς και σύμβουλοι χρησιμοποιούν την ανατρεπτική καινοτομία για να περιγράψουν κάθε κατάσταση στην οποία ένας κλάδος αλλάζει. Αλλά αυτή είναι μια πολύ ευρεία χρήση.

 

Gravity Incubator

Το Gravity, είναι εκκολαπτήριο επιχειρήσεων (incubator), στη Λευκωσία, το οποίο προωθεί την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη για τη δημιουργία και εξέλιξη νεοφυών επιχειρήσεων, και το οποίο αφοσιώνεται στην μακροπρόθεσμη στήριξή τους.

Ξεκινώντας από την αρχική ιδέα, και ακολουθώντας μία σειρά από στάδια ανάπτυξης, το Gravity, διαθέτει την τεχνογνωσία, τους πόρους και την προσέγγιση για την ανάπτυξη ώριμων και βιώσιμων επιχειρήσεων με απώτερο στόχο να πετύχουν μεγαλύτερους κύκλους επενδύσεων. Με την άφιξή του, υπόσχεται να επενδύσει και να στηρίξει ταλαντούχους νέους και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) για την ανάπτυξή τους και την αποτελεσματικότερη διείσδυσή τους στις παγκόσμιες αγορές. Στόχος είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος του νησιού αλλά και κατ’ επέκταση της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας, από την Μ. Ανατολή και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Η μοναδικότητα του Gravity καθορίζεται από τις, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες του, οι οποίες βασίζονται στην μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία της ομάδας, σε θέματα Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Επίσης, ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του Gravity σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό του, δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για την επιτυχία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που φιλοξενούνται στο εκκολαπτήριο. Στόχος είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος του νησιού και της Ευρώπης, καθώς και η υποστήριξη καινοτόμων ιδεών, τεχνολογιών και επιχειρήσεων.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ιδρυτικός φορέας του Gravity Ventures, είναι το Cyprus Research and Innovation Centre (CyRIC), το οποίο δίνει μια σημαντική πνοή εμπιστοσύνης στο έργο του, καθώς είναι ο οργανισμός ο οποίος έχει επίσημα αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ως το Κυπριακό Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας (Business Innovation Center – BIC) από τον EBN – Innovation Network.

Έφτασε η ώρα η Κύπρος μας να καινοτομήσει, ανατρέποντας τα δεδομένα και γιατί όχι να γίνει το έθνος που θα παράγει ανατρεπτικές καινοτομίες και τεχνολογίες.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ