Eίναι το Bitcoin και το Blockchain οι συναλλαγές του μέλλοντος;

Eίναι το Bitcoin και το Blockchain οι συναλλαγές του μέλλοντος;

 


Οι προοπτικές και οι παγίδες που κρύβουν τα κρυπτονομίσματα

 

 

Της Νατάσας Ευριπίδου

 

Το Bitcoin είναι ένας όρος που ακούμε ολοένα και πιο συχνά ενώ σύμφωνα με ειδικούς αναμένεται ότι θα είναι ευρέως διαδεδομένο σε λίγα χρόνια. Στην Κύπρο ήδη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εδώ και τρία χρόνια παρέχει πρόγραμμα master στο Blockchain και Bitcoin και μάλιστα είναι το μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι είναι όμως το bitcoin; Ο ερευνητής Ανδρέας Βλάχος, ειδικός στο θέμα, μας βοηθά να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι το bitcoin και πως γίνονται οι συναλλαγές.  Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, το Bitcoin είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα εδώ και έναν αιώνα. Πρόκειται για ψηφιακό νόμισμα, δηλαδή δεν έχει τη φυσική μορφή των χρημάτων, δεν παράγεται και δεν ελέγχεται από καμία χώρα, τράπεζα ή Κυβέρνηση. Στο εξωτερικό, ειδικά στην Αμερική, στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Ασία είναι ευρέως διαδεδομένο. Όλες οι συναλλαγές του γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή και χωρίς τρίτα μέρη όπως είναι οι τράπεζες, ενώ δεν υπάρχει καμία χρέωση για τις συναλλαγές και λειτουργεί επί 24ώρης βάσης σε online ανταλλακτήρια.

Το bitcoin χρησιμοποιείται για συναλλαγές αλλά και για επενδύσεις χωρίς την εμπλοκή τρίτων μερών και με τη μέθοδο blockchain κάθε συναλλαγή είναι αποδεδειγμένη.  Σε κάποιες χώρες χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και μπορεί ο κάθε γιατρός να έχει πρόσβαση στο ιστορικό του ασθενή χωρίς χάσιμο χρόνου ή χρημάτων.

Η τεχνολογία Blockchain – που στα ελληνικά μεταφράζεται ως  «αλυσίδα των μπλοκ»- επιτρέπει την αυτόματη και χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση, καταγραφή όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με το ψηφιακό νόμισμα. Παράλληλα επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό του διαθέσιμου υπολοίπου (π.χ. σε κάθε πορτοφόλι Bitcoin). Αυτή τη στιγμή, πάνω από 80 τράπεζες στο μελετούν το blocκhain προκειμένου να κάνουν τις διαδικασίες τους αποτελεσματικότερες και αποδεδειγμένες.

Οι ανταγωνιστές

Το Bitcoin κατέχει το 50% όλων των ψηφιακών νομισμάτων και είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές. Υπάρχουν κι άλλα, όπως το ether και το ripple που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάριν, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, αρκετές τράπεζες στο εξωτερικό πειραματίζονται με το ripple προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αποτελεσματικότερες συναλλαγές μεταξύ τους  χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.  Το Ether  είναι ο βασικότερος ανταγωνιστής του bitcoin αφού είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται για έξυπνα συμβόλαια. Προέκυψε μέσα από μια διαμάχη που ξέσπασε στην κοινότητα του Bitcoin, αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω. Βασικός σκοπός του, είναι να παρέχει στις επιχειρήσεις μια πλατφόρμα στην οποία μπορούν να χτιστούν προϊόντα και υπηρεσίες που απλοποιούν διάφορες επιχειρηματικές λειτουργίες και να εξαλείψουν την ανάγκη για τρίτους.

Η αξία του bitcoin

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, ένα bitcoin ισοδυναμεί με $2.400. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 16,5 εκατομμύρια bitcoin στον κόσμο και διακινούνται 40 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Τα bitcoin θα φτάσουν μέχρι τα 21 εκατομμύρια προκειμένου να καταστούν σε αξία όπως είναι σήμερα ο χρυσός όπως είναι και η φιλοσοφία αυτού του κρυπτονομίσματος. Η διαχείριση του bitcoin, επισημαίνει ο κ. Βλάχος πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά καθώς υπάρχουν παγίδες ενώ έχουν καταγραφεί ψηφιακές ληστείες. Ο χρήστης πρέπει να κρατά τους κωδικούς του ασφαλείς και να έχει πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του πορτοφολιού του.

Στην Κύπρο

Στην Κύπρο σύμφωνα με τον κ. Βλάχο υπάρχει μεγάλη προκατάληψη για το bitcoin λόγω του Neo & Bee, που πρωτοεμφανίστηκε το 2014 και άφησε πολλά άτομα εκτεθειμένα αν και είχε πολύ καλές ιδέες τις οποίες έθεσε ενώπιον της Βουλής και διαφόρων επίσημων οργανισμών. «Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας νόμος που να αναφέρει ότι είναι νόμιμο ή παράνομο και δεν φαίνεται να ασχολούνται πολλοί με το bitcoin ενώ υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται βιοποριστικά με τις συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων», σημειώνει ο κ. Βλάχος και προσθέτει: «Αναμένουμε ότι στα επόμενα 3-4 χρόνια θα διαδοθεί αρκετά στην Κύπρο αφού ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο οποίο ήδη φοιτούν 100 φοιτητές από τους οποίους οι 52 πληρώνουν με bitcoin τα δίδακτρά τους. Εξάλλου 23 φοιτητές έχουν ήδη αποφοιτήσει και είναι οι πρώτοι παγκοσμίως που έχουν την ειδίκευση».

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, αρκετοί πολίτες ζητούν πληροφορίες από τους πανεπιστημιακούς, ενώ κάποια startups  προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την τεχνολογία. Το Νοέμβριο, προγραμματίζεται ένα μεγάλο συνέδριο στην Κύπρο, το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων και αναμένονται πάνω από 50 ομιλητές από όλο τον κόσμο από διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://decentralized.com/

 

Οι κίνδυνοι από την ανυπαρξία ελέγχου

Προειδοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα εικονικά νομίσματα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει  στο  επενδυτικό κοινό τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αγορά, κατοχή ή εμπορία εικονικών νομισμάτων, όπως είναι το bitcoin, τα οποία δεν αποτελούν συμβατικό χρήμα ή χρηματοοικονομικό μέσο. Το εικονικό νόμισμα είναι ένα είδος μη ρυθμιζόμενου ψηφιακού προϊόντος, το οποίο δεν εκδίδεται από Κεντρική Τράπεζα και ούτε τελεί υπό την εγγύησή της ή υπό την εποπτεία άλλης αρμόδιας αρχής. Έχει παρατηρηθεί ότι το εικονικό νόμισμα χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, ή ως μέσο επένδυσης. Χρησιμοποιώντας το bitcoin ως παράδειγμα, τα εικονικά νομίσματα δύνανται να αγοραστούν από πλατφόρμες ανταλλαγής χρησιμοποιώντας συμβατικό νόμισμα. Οι εν λόγω πλατφόρμες δεν είναι εποπτευόμενες. Αφού αγοραστούν, τα εικονικά νομίσματα μεταφέρονται σε ένα εξατομικευμένο λογαριασμό γνωστό ως ‘ψηφιακό πορτοφόλι’. Χρησιμοποιώντας αυτό το πορτοφόλι,  οι  καταναλωτές  δύνανται  να  στέλλουν bitcoins ηλεκτρονικά  απευθείας σε οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να τα δεχτεί, ή να τα μετατρέψει σε συμβατικό νόμισμα. Νέα bitcoins δημιουργούνται ηλεκτρονικά (online) χρησιμοποιώντας προηγμένα λογισμικά συστήματα πληροφορικής, γνωστά ως «bitcoin miners».  Αυτό τα συστήματα επιτρέπουν στους χρήστες τους ανώνυμα να «εξορύσσουν» μικρά ποσά του εικονικού νομίσματος μέσω της επίλυσης σκόπιμα περίπλοκων αλγορίθμων.  Ωστόσο, η αύξηση στην προσφορά του νομίσματος είναι σταθερή και έτσι μόνο μικρά ποσά απελευθερώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η αξία του εικονικού νομίσματος καθορίζεται στις πλατφόρμες ανταλλαγής ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση που υπάρχει από τα άτομα που διενεργούν συναλλαγές.  Εξαιτίας της  προαναφερόμενης  διαδικασίας,  το  εν  λόγω  θέμα  δεν  μπορεί  να  ρυθμιστεί από οποιαδήποτε αρχή. Σημειώνονται πιο κάτω κάποιοι από τους κινδύνους που συνδέονται με την αγορά, κατοχή ή εμπορία εικονικών νομισμάτων:

1.Μπορεί να χάσετε τα χρήματά σας στην πλατφόρμα ανταλλαγής.

Εικονικά νομίσματα μπορείτε να αγοράσετε απευθείας από κάποιον που τα κατέχει ή μέσω πλατφόρμας  ανταλλαγής.  Όπως  είναι  γνωστό  το  τελευταίο  διάστημα  ορισμένες πλατφόρμες ανταλλαγής έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν με αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να χάσουν οριστικά σημαντικά χρηματικά ποσά που «τηρούσαν» στις εν λόγω πλατφόρμες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής δεν είναι τράπεζες, οι οποίες τηρούν τα εικονικά νομίσματα υπό μορφή καταθέσεων. Εάν μια πλατφόρμα ανταλλαγής χάσει χρήματα ή καταρρεύσει, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη νομική ή άλλη προστασία.

2.Τα χρήματα μπορεί να κλαπούν από το ψηφιακό σας πορτοφόλι

Όταν αγοράσετε εικονικό νόμισμα, αυτό αποθηκεύεται σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι», σε έναν υπολογιστή ή σε ένα «έξυπνο τηλέφωνο» (smart phone). Πρόσβαση στα ψηφιακά πορτοφόλια  παρέχεται  με  κωδικούς. Ωστόσο,  τα ψηφιακά  πορτοφόλια  δεν  είναι απαραβίαστα έναντι των ηλεκτρονικών πειρατών (hackers) ούτε έναντι κλοπής ή απώλειας ή  καταστροφής  της  συσκευής  αποθήκευσης  του  εικονικού  νομίσματος.  Δεν  υπάρχει κάποια κεντρική αρχή να τηρεί τους πιο πάνω κωδικούς ή να εκδίδει νέους, εάν χρειαστεί.

3.Η αξία του εικονικού νομίσματός σας μπορεί να αλλάξει ταχέως και μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί

Η τιμή των εικονικών νομισμάτων έχει σημαντικές και απότομες διακυμάνσεις. Συνεπώς, η αξία τους μπορεί να σημειώσει γρήγορη άνοδο ή πτώση αλλά μπορεί ακόμη και να εκμηδενιστεί.

4.Οι συναλλαγές σε εικονικό νόμισμα μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο κατάχρησης για εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα είναι δημόσιες, αλλά οι κάτοχοι των νομισμάτων και οι αποδέκτες των συναλλαγών δεν είναι. Οι εν λόγω συναλλαγές είναι σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμες  και  παρέχουν  στους  καταναλωτές  εικονικών  νομισμάτων  υψηλό  βαθμό ανωνυμίας.  Επομένως, το δίκτυο εικονικού νομίσματος είναι πιθανό να χρησιμοποιείται για  συναλλαγές,  οι  οποίες συνδέονται  με  εγκληματικές  δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Πέραν από τους πιο πάνω κινδύνους, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι να διαφανούν στην πορεία.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα