Οι εκλογές στην Αυστρία και το φαινόμενο Σεμπάστιαν Κουρτς

Οι εκλογές στην Αυστρία και το φαινόμενο Σεμπάστιαν Κουρτς


 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Οι εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017 στην Αυστρία σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα, με την τεράστια νίκη των συντηρητικών του Σεμπάστιαν Κουρτς να αναδεικνύει τον ίδιο σε ένα φαινόμενο, αφού θα αποτελεί τον νεαρότερο ηγέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως στον κόσμο, αναλαμβάνοντας μια από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη σε ηλικία μόλις 31 ετών. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Κουρτς ενδέχεται να προχωρήσει σε συμμαχία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPO), γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το ακροδεξιό κόμμα τάσσεται ξεκάθαρα και έντονα εναντίον της μετανάστευσης και του κλεισίματος των συνόρων.

Η ενδεχόμενη σκλήρυνση της στάσης της Αυστρίας στα μείζονα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα που προκύπτει μέσα από το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών, αφού και το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα, στην περίοδο προ των εκλογών παρουσιάστηκε με έντονο ευρωσκεπτικισμό, ειδικά όσον αφορά στα ζητήματα της μετανάστευσης. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι η Αυστρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αυτά τα ζητήματα απασχολούν ήδη τις λοιπές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση του ενδεχομένου συνέχισης της κλασικής συνεργασίας μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών (SPO) και η διαφαινόμενη συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων σηματοδοτεί μια σταθερή στροφή της Αυστρίας προς την δεξιά.

Το «παιδί θαύμα», όπως χαρακτηρίζεται ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Ευρώπη εφόσον συνταχθεί με την γενική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο σε θέματα μεταρρύθμισης της Ένωσης και της ευρωζώνης αλλά και στα θέματα της ενσωμάτωσης την ανατολικοευρωπαίων, αφ’ ης στιγμής δεν επιμείνει στην έντονη αντίθεσή του με την πολιτική της Ένωσης στον τομέα της μετανάστευσης.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων συμμετείχε στον κυβερνητικό σχηματισμό ήταν το 2000 και αυτό προκάλεσε την αντίδραση Ευρωπαϊκών κρατών που επέβαλαν κυρώσεις στην Αυστρία, οι οποίες όμως δεν κράτησαν για πολύ, λόγω του κινδύνου να δημιουργήσουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Έχοντας υπόψη τις θέσεις του FPO αλλά και την ρητορική του ίδιου του Κουρτς σε σχέση με τα φλέγοντα ζητήματα της μετανάστευσης, των κοινωνικών παροχών και της προστασίας των συνόρων με τα κατάλληλα μέσα, η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να δούμε την στάση των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως της Γερμανίας έναντι των νέων πολιτικών της Αυστρίας.


Comments

comments

Categories: Απόψεις
Tags: austria, politics

Σχετικά με τον Συγγραφέα