Εκτοξεύτηκε επιτυχώς ο κυπροελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 3

Εκτοξεύτηκε επιτυχώς ο κυπροελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 3

 

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτά της Πέμπτης 29 Ιουνίου, από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Βάση Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, με τον ευρωπαϊκό εκτοξευτήρα ARIANE 5,  η εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 3. Την εκτόξευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών της Ελλάδος κ. Βασίλης Μαγκλάρας.

Ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 κατασκευάστηκε από τη Γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία THALES ALENIA SPACE και έχει ως κύρια αποστολή την επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, αφού θα έχει 47 αναμεταδότες μέσω των οποίων θα προσφέρει καινοτόμες και αξιόπιστες δορυφορικές υπηρεσίες σε τηλεπικοινωνιακούς και τηλεοπτικούς οργανισμούς.

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, CEO της HELLAS SAT δήλωσε: “Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στις Κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς επίσης και στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τη Διοίκηση του Οργανισμού ARABSAT για τη μέχρι σήμερα πολύτιμη στήριξή τους στα δορυφορικά προγράμματα της HELLAS SAT. H προσθήκη στο στόλο της HELLAS SAT και του δορυφόρου HELLAS SAT 3 θα επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες και ευκαιρίες που θα έχει η εταιρεία μας στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, παρέχοντας στους πελάτες μας καινοτόμες και αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες”

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος κ. Νίκος Παππας δήλωσε:” Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή την εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Από το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας παρακολουθήσαμε την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 που θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες στην ελληνική τροχιακή θέση.

Με τη συγκρότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και τις διευρυμένες τεχνολογικές δυνατότητες του δορυφόρου Hellas Sat, η χώρα μας ανακάμπτει σε ένα πεδίο που για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο. Σήμερα, γυρίζουμε σελίδα στη διαστημική πολιτική της Ελλάδας αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση τόσο εμπορικά, όσο και επιστημονικά – ερευνητικά, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας”.

O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου κ. Μάριος Δημητριάδης δήλωσε: “Χαιρετίζω την εκτόξευση του Hellas Sat 3, ο οποίος αποτελεί από τους πιο μεγάλους ευρωπαϊκούς δορυφόρους που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Θέλω να συγχαρώ την κατασκευάστρια εταιρεία, τη Διοίκηση, το Διευθυντή Προγράμματος και τους μηχανικούς της HELLAS SAT που  έφεραν εις πέρας, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, την κατασκευή ενός τόσο πολύπλοκου τεχνικά δορυφόρου.

Θερμές επίσης ευχαριστίες στο Δ.Σ. του οργανισμού ARABSAT όπως και την κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέχουν αμέριστη στήριξη  στο δορυφορικό πρόγραμμα Hellas Sat”

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών της Ελλάδος. Βασίλης Μαγκλάρας δήλωσε: “Χαιρετίζω θερμά την επικείμενη εκτόξευση του νέου δορυφόρου HELLAS-SAT 3 της εταιρείας HELLAS-SAT, την Τετάρτη 28 Ιουνίου ένα λεπτό πριν τα μεσάνυκτα. Ο δορυφόρος θα τροχιοθετηθεί σε γεωστατική τροχιά στις 39ο ανατολικά του Γκρήνουιτς, χρησιμοποιώντας διεθνώς αναγνωρισμένες ελληνικές δορυφορικές ραδιοσυχνότητες. Πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα ωφελήσει τις Τηλεπικοινωνίες της χώρας, θα ισχυροποιήσει και επαυξήσει τη θέση μας στο διάστημα και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του διαστημικού δυναμικού της”

Ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 θα διαθέτει 47 ισχυρούς αναμεταδότες και είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα 4000C4 της THALES ALENIA SPACE και ζύγιζε κατά την εκτόξευση 5,780 kg. Μετά την επιτυχή τοποθέτησή του σε τροχιά από την ARIANESPACE, άνοιξαν εν μέρει οι ηλιοσυλλέκτες του και έστειλε τηλεμετρία στα κεραιοσυστήματα λήψης στην Αυστραλία.

Έλληνες και Κύπριοι μηχανικοί θα βρίσκονται επί ποδός τις επόμενες μέρες για την τοποθέτηση πρώτα του δορυφόρου σε κυκλική τροχιά με τρεις διαδοχικές πυροδοτήσεις του γεωστατικού κινητήρα όταν θα βρίσκεται ο δορυφόρος στο απόγειό της ελλειπτικής τροχιάς ώστε να ξεκινήσουν, μετά την τοποθέτησή του σε κυκλική τροχιά στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες Ανατολικά οι δοκιμές παραλαβής. Αναμένεται να ξεκινήσουν οι υπηρεσίες στο νέο δορυφόρο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα