Ελ. Θεοχάρους: H E.E “ξεπλένει” ενοχές για την αποικιοκρατική της δραστηριότητα

Ελ. Θεοχάρους: H E.E  “ξεπλένει” ενοχές για την αποικιοκρατική της δραστηριότητα


 


Πιο αποτελεσματική η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ αν δίνεται στοχευμένα

 

Η ΕΕ μπορεί να χαράξει μια πολύ πιο αποδοτική και αποτελεσματική πολιτική και στρατηγική σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας προς κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού εάν η βοήθεια αυτή δίνεται στοχευμένα, δήλωσε η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, μέλος, μεταξύ άλλων, της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κ. Θεοχάρους μιλούσε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας με δημοσιογράφους, που οργάνωσε το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, με θέμα «Η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ και ο ρόλος του ΕΚ».

Η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ δίνεται σε 160 χώρες ανά το κόσμο με πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και επιπλέον στόχους την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημοκρατία, την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων.

Η Ευρωβουλευτής στις αρχικές τις τοποθετήσεις ανέφερε πως η ΕΕ είναι ένας από τους ισχυρότερους δωρητές στον κόσμο και μέσω της αναπτυξιακής βοήθειας μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται, χωρίς βέβαια αυτό, όπως είπε, να αποκλείει και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Επίσης ανέφερε, με τον τρόπο αυτό ξεπλένει ενοχές για την αποικιοκρατική της δραστηριότητα σε χώρες κυρίως της Αφρικής όπως είναι το Κόγκο.

Η κ. Θεοχάρους τόνισε την ανάγκη η βοήθεια αυτή να παραχωρείται στοχευμένα και να φτάνει στον κόσμο που υποφέρει.

Αναφέρθηκε στη σημασία της παιδείας και της εκπαίδευσης των πληθυσμών στις χώρες αυτές και στην ανάγκη να υπάρχουν υποδομές που μπορούν να σώσουν ζωές, όπως είναι τα νοσοκομεία.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, να υπάρχουν προτεραιότητες και ιεράρχηση αναγκών γιατί σε μια χώρα με υποσιτισμό είναι πολύ πιο επείγον να δώσεις τροφή στον πληθυσμό που πεθαίνει παρά να του κάνεις σεμινάρια και διαλέξεις για την αντισύλληψη ή τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, χωρίς πρόσθεσε και αυτά να είναι αναγκαία σε χώρες με υπερπληθυσμό ή χώρες που καταγράφονται θάνατοι από αιμορραγίες λόγω των πρακτικών της κλειτοριδεκτομής.

Ανέφερε ακόμη ότι σε πολλές χώρες που μαστίζονται από AIDS η κλινική εικόνα των ασθενών και μόνο παραπέμπει στο ότι αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από την ασθένεια και άρα χρήζουν συγκεκριμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πλην όμως οι κανόνες αναφέρουν ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται τεκμηρίωση μέσω εργαστηρίων τα οποία και δεν υπάρχουν.

Επίσης σημείωσε ότι σε πολλές από αυτές τις χώρες μπορεί μέσω επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να επιλυθεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ανέφερε ακόμη ότι λόγω ελλιπών ενδεχομένως στρατηγικών πολλές αφρικανικές χώρες μαστίζονται από ξηρασία, ενώ η Αφρικανική ήπειρος έχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Η κ. Θεοχάρους τόνισε ακόμη ότι η βοήθεια είναι πολύ πιο αποδοτική όταν διανέμεται απευθείας σε μια κοινότητα ή ένα χωριό παρά να δίνεται στο κράτος για να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

Επίσης είπε ότι πρέπει να προβληματίσει και το γεγονός ότι δίνεται βοήθεια σε χώρες οι οποίες αναπτύσσουν πυρηνική πολιτική ή πολιτική για το διάστημα την στιγμή που ο μισός και περισσότερος πληθυσμός πεθαίνει λόγω υποσιτισμού και μη πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Γενικότερα η Ευρωβουλευτής σημείωσε πως η έλλειψη σωστής στρατηγικής και η χάραξη μαξιμαλιστικών στόχων αντί στόχων βατών που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να έχουν αποτέλεσμα, δημιουργεί προβλήματα που ενδεχομένως οδηγούν σε μη ορθή χορήγηση πόρων. Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Tags: Theocharous

Σχετικά με τον Συγγραφέα