Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον θανατηφόρο ιό

Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον θανατηφόρο ιό

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα από τον ιό Έμπολα στη χώρα της Αφρικής

Με περισσότερα από 1.600 θύματα και 1.100 νεκρούς, το ξέσπασμα του ιού στη Δημοκρατία του Κονγκό αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία. Το ποσοστό θανάτου μετά τη μόλυνση αγγίζει το 67% και δέκα μήνες μετά την εμφάνισή του, οι αριθμοί όλο και μεγαλώνουν. Το 55% των περιπτώσεων είναι γυναίκες και το 28% παιδιά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα εθνικά και περιφερειακά επίπεδα κινδύνου είναι πολύ υψηλά και ο περιορισμός της εξάπλωσης είναι μέχρι στιγμής απίθανος.

LUKE DENNISON VIA GETTY IMAGES

Τι είναι ο έμπολα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ο αιμορραγικός πυρετός του έμπολα προκαλείται από έναν ιό που ξεκίνησε από τα ζώα του δάσους και πιο συγκεκριμένα από τους πιθήκους και τις νυχτερίδες. Μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών, γι ’αυτό και οι φροντιστές – κυρίως συγγενείς και νοσηλευτικό προσωπικό – είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοιστον κίνδυνο. Προκαλεί πυρετό, πόνο και διάρροια και προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας δυσλειτουργία των κυττάρων πήξης του αίματος, έτσι ώστε τα θύματα να αιμορραγούν εκτενώς και να πεθάνουν εάν το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ιογενή λοίμωξη.

Τα φάρμακα είναι ακόμα πειραματικά. Οι ασθενείς απομονώνονται και θεραπεύονται από νοσοκόμες που φορούν προστατευτικά κοστούμια σώματος και μάσκες που προσπαθούν να ενισχύσουν την ανοσολογική ανταπόκρισή τους.Οι φίλοι και οι συγγενείς βρίσκονται σε καραντίνα για 21 ημέρες. Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών σε κάθε ευκαιρία και τις ασφαλείς ταφικές πρακτικές χωρίς να αγγίζουν ή να πλένουν το σώμα των νεκρών, όπως συμβαίνει σε ορισμένα χωριά.

BAZ RATNER / REUTERS

 

Ποιες είναι οι διαφορές με τα κρούσματα των προηγούμενων χρόνων;

Η επιδημία 2013 και 2016 στη Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα εξαπλώθηκε για μήνες μέσω δασικών περιοχών στη δυτική Αφρική, όπου η Έμπολα ήταν άγνωστη πριν ανακοινωθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυξήθηκε όταν εμφανίστηκε στις πόλεις. Υπήρχαν 28.600 περιπτώσεις και 11.300 θανάτους.

Το Κογκρέσο εξάλειψε επιτυχώς εννέα προηγούμενες εστίες του ιού στις αγροτικές περιοχές μέσα σε λίγους μήνες. 

Οι οργανισμοί βοήθειας , οι εμπειρογνώμονες ο ΠΟΥ αναφέρουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο το εν λόγω ξέσπασμα, παρόλο που από την αρχή υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια και πειραματικά φάρμακα.

 

Ποια είναι η κατάσταση της περιοχής;

Υπάρχει έλελιψη πρωτοβουλιών από τις υπηρεσίες της χώρας όπως η εξουσία, η εκπαίδευση και η υγείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή ζουν από τα χωράφια τους με τα δικά τους λαχανικά, είναι ξυλουργοί ή έμποροι.  Η αστυνομία είναι διεφθαρμένη, αρπακτική και βίαιη. Στις αγροτικές ζώνες, οι πολιτοφυλακές και οι ένοπλες συγκρούσεις παρέχουν ασφάλεια, αλλά κλέβουν, βιάζουν και σκοτώνουν κατά βούληση. Είναι ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της παροχής βοήθειας και υγείας σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.

BAZ RATNER / REUTERS

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση;

Η δυσπιστία των υπαλλήλων και των αλλοδαπών βλάπτει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ασθένειας και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι πιστεύουν ότι το ξέσπασμα είναι fake news που έχουν εξαπλωθεί από απερίσκεπτες ΜΚΟ και τον ΟΗΕγια να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στη χώρα και να επιτρέψουν την άντληση πολύτιμων ορυκτών πόρων.Άλλοι πιστεύουν ότι το ξέσπασμα δημιουργήθηκε σκόπιμα για τον ίδιο λόγο, ενώ ορισμένοι διερωτώνται γιατί δίνονται τόσα πολλά χρήματα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου ιού, όταν κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότεροι από την ελονοσία.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται επίσης να πηγαίνουν στα κέντρα θεραπείας, επιλέγοντας αντ ’αυτού να μένουν στο σπίτι και να διακινδυνεύουν τη μετάδοση της νόσου σε συγγενείς και γείτονες. Η ανασφάλεια έχει επίσης εμποδίσει τις ομάδες εμβολιασμού να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές, περιορίζοντας περαιτέρω την ανταπόκριση στην υγεία.

Πηγή: Guardian

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ