Οι εν ισχύ NAVTEX κατά την έναρξη του Crans Montana

Οι εν ισχύ NAVTEX κατά την έναρξη του Crans Montana

 

Ενώ η διάσκεψη στην Ελβετία για την Κύπρο ξεκινά στις 28 Ιουνίου 2017, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας συνεχίζονται τα τεκταινόμενα με πρωταγωνίστρια την Τουρκία

 

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού,  Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Ενώ η διάσκεψη στην Ελβετία για την Κύπρο ξεκινά στις 28 Ιουνίου 2017, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας συνεχίζονται τα τεκταινόμενα με πρωταγωνίστρια την Τουρκία, ενώ παράλληλα συνεχίζεται αδιάλειπτα η υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX – οδηγία προς ναυτιλλόμενους περιοχή που βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα όρια του οικόπεδου 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για διενέργεια ασκήσεων με πυρά στις 28 Ιουνίου 2017, μεταξύ των ωρών 14:00 έως 16:00. Η Τουρκική ΝAVTEX εκδόθηκε από τον μη εξουσιοδοτημένο σταθμό της Αντάλυα, παρακάμπτοντας την διαδικασία που προβλέπεται και ορίζεται.

Παράλληλα, το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Barbaros Hayreddin Pasa συνεχίζει τις δραστηριότητές του εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα στον κόλπο της Αμμοχώστου κατά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των σχετικών προνοιών για διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες που προβλέπονται στο δίκαιο της θάλασσας. Η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας που υλοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2017 λήγει στις 30 Ιουνίου 2017, ενώ τις τελευταίες μέρες το Barbaros έπλεε σε κάποιες περιπτώσεις εκτός της ζώνης που παράνομα δέσμευσε η Τουρκία, ανοιχτά του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο σε απόσταση περίπου 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές.

Σημαντικές είναι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος, αφού έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε σεισμογραφικές έρευνες με το πλοίο Ramform Hyperion, οι οποίες ξεκίνησαν στις 5 Μαΐου 2017 και θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με σχετική NAVTEX στις 15 Αυγούστου. Το Ramform Hyperion, που ενεργεί για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, σέρνει 14 καλώδια μήκους 10000 μέτρων με άνοιγμα 1500 μέτρα και προβαίνει σε σεισμικές έρευνες σε μεγάλο κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ. Δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη δεσμεύσει με NAVTEX σχετική περιοχή εντός του Οικοπέδου 11, όπου θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση από το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella. Η σχετική NAVTEX θα τεθεί σε εφαρμογή στις 10 Ιουλίου 2017 και θα ισχύει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2017. Ταυτόχρονα, με άλλη NAVTEX που εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ του διαστήματος 22 Ιουνίου 2017 έως 12 Ιουλίου 2017, δεσμεύεται περιοχή πέριξ του γεωτρητικού στόχου στο Οικόπεδο 11 για την πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών εργασιών για την γεώτρηση, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 με 14 Ιουλίου 2017. Το πλοίο – γεωτρύπανο βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο αγκυροβόλιο της Τενερίφης και χρειάζεται περίπου 13 – 14 μέρες για να διανύσει την απόσταση των 2300 περίπου ναυτικών μιλίων μέχρι τον στόχο.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα