ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Δεν πτοούν την Κύπρο οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Δεν πτοούν την Κύπρο οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας

 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απτόητη το ενεργειακό της πρόγραμμα και σχεδιασμό, παρά τις επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας για παρακώλυσή του, παγώματος του και διασύνδεση του σχεδιασμού με την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προτού μάλιστα επιλυθεί το πρόβλημα και παρά την ύπαρξη σύγκλησης όσον αφορά την διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες από την Κεντρική Κυβέρνηση άμα τη λύση του Κυπριακού.

Η Τουρκία κατάφερε με τις πειρατικές της ενέργειες να εμποδίσει την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ από το να προχωρήσει με την διερευνητική γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά» του Οικοπέδου 3, παρεμποδίζοντας τον πλού του πλοίου – γεωτρύπανου Saipem 12000, το οποίο τελικώς αποχώρησε από την Κυπριακή ΑΟΖ. Πάρα ταύτα, οι ενέργειες της Τουρκίας, που συνεχίζει την προκλητικότητα της με την παράτυπη δέσμευση περιοχών εντός του χώρου ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από αναρμόδιο σταθμό μέσω οδηγιών προς ναυτιλλομένους, δεν παρακωλύουν τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Ήδη, συνεχίζονται κανονικά οι διεργασίες που αφορούν στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, παρά τα όποια προβλήματα τα οποία εμφανίζονται κατά καιρούς και τα οποία δεν έχουν σχέση με τις καθεαυτές ενέργειές μας αλλά από το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η πλέον σημαντική εφαρμογή του ενεργειακού μας σχεδιασμού είναι η κάθοδος των δυο ερευνητικών σκαφών που θα πραγματοποιήσουν εργασίες για λογαριασμό της ExxonMobil / Qatar Petroleum στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο οποίο προγραμματίζεται η διεξαγωγή δυο γεωτρήσεων περί τον Οκτώβριο του 2018. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη δεσμεύσει σχεδόν το σύνολο του Οικοπέδου 10 για την διεξαγωγή των ερευνών από τα πλοία Ocean Investigator υπό σημαία Παναμά και Med Surveyor υπό σημαία Νησιών Κουκ. Τα δύο σκάφη θα πραγματοποιήσουν έρευνες που αφορούν στην ύπαρξη αρχαιολογικών αντικείμενων στην περιοχή των στόχων που έχουν εντοπιστεί για τις γεωτρήσεις και περιβαλλοντικών συνεπειών των γεωτρήσεων αντίστοιχα.

Η προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκρούεται, καταφανώς, με το διεθνές δίκαιο και δη το δίκαιο της θάλασσας. Οι όλες ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν έκφανση της στρατηγικής της για επέκταση της κυριαρχίας της στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο επίσης συγκρούεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, με την εξωστρεφή εξωτερική πολιτική που την χαρακτηρίζει, ορθά δημιουργεί τις συνέργειες εκείνες που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις συνεχείς και σε αρκετά μεγάλο βαθμό αναβαθμισμένες τουρκικές προκλήσεις. Οι ενέργειες μας στρέφονται τόσο ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον ευρύτερο διεθνή παράγοντα, ενώ κρίσιμης σημασίας θεωρείται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 – 23 Μαρτίου 2018.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα