Eπένδυση στην τέχνη

Eπένδυση στην τέχνη

 


Εταιρείες και ιδιώτες επιχορηγούν γλυπτά στο Πάρκο Γλυπτικής του Ιδρύματος Νίκου Κουρούσιη στο Μιτσερό

 

Έργα ζωγραφικής, χαρακτικά, γλυπτά, εγκαταστάσεις video, φωτογραφία και σκηνογραφία, εκτίθενται στο μουσείο του Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης στο Μιτσερό, σε μια όαση πολιτισμού στην όμορφη κοινότητα που βρίσκεται έξω από τη Λευκωσία. Όνειρο του Κουρούσιη είναι να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό πυρήνα με βάση το έργο του, το οποίο να συνυπάρχει με το έργο άλλων καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα στα σχέδιά του είναι η ανέγερση ακόμη ενός εκθεσιακού χώρου, ερευνητικού κέντρου, βιβλιοθήκης, εξωτερικού θεατρικού χώρο και χώρου φιλοξενίας καλλιτεχνών. Ο χώρος που επέλεξε ο καλλιτέχνης κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Εκεί περνούσε ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα για πολλά χρόνια, συντροφιά με τον παππού του. «Όταν ήμουν μικρός μου άρεσε να παρατηρώ τον ουρανό ξαπλωμένος κάτω από μια ελιά και τότε άρχισα να ενώνω τα άστρα με νοητές γραμμές, φτιάχνοντας τρίγωνα και ορθογώνια» θυμάται ο καλλιτέχνης και αναγνωρίζει ότι αυτό ήταν το πρώτο σημάδι για την καταλυτική επίδραση που θα είχε μελλοντικά η γεωμετρία στα έργα του. Το μουσείο του Ιδρύματος Νίκου Κουρούσιη εγκαινιάστηκε το 2013. Στεγάζει έργα του καλλιτέχνη από την αρχή της πορείας του στο χώρο της τέχνης μέχρι και σήμερα. Έξω από το μουσείο κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, έχει δημιουργηθεί ένα υπαίθριο μουσείο γλυπτών του Κουρούσιη, τα οποία επιχορηγήθηκαν από εταιρείες ή από ιδιώτες.

Ο Νίκος Κουρούσιης μπροστά από το έργο «αφιέρωμα στον Αρχιμήδη». Ο έναστρος ουρανός της παιδικής ηλικίας οδήγησε στην αγάπη για τη γεωμετρία, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δουλειά του καλλιτέχνη.

Για παράδειγμα το έργο με τίτλο «ηλιακή ενέργεια», το οποίο είναι αφιερωμένο στον μυθικό Ίκαρο, είναι χορηγημένο από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, του συμπατριώτη μας συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Ένα άλλο έργο, με τίτλο «λευκός ρυθμός» έχει επιχορηγηθεί από τους Αίγλη και Αλέκο Καμμίτση. Η «Ισορροπία», εμπνευσμένο από τις δραματικές μέρες του πολέμου του 1974, κατασκευασμένο από μάρμαρο και γυαλί, χορηγήθηκε από την Ελληνική Τράπεζα. Σημαντικό έργο είναι «ο Μινώταυρος», το οποίο εμπνεύστηκε ο Κουρούσιης σε μια από τις παρεμβάσεις που του ζητήθηκαν το 2006 στο μουσείο Πιερίδη. Πρόκειται για ένα ανθρωπόμορφο τέρας εγκλωβισμένο μέσα σε ένα κλουβί από καθρέφτες που το περιβάλλουν. Το έργο έγινε με χορηγία του Ιδρύματος Κεπάκυ, Ανδρέας Σοφοκλέους. Όπως προαναφέραμε η γεωμετρία παίζει καταλυτικό ρόλο στο έργο του Κουρούσιη, εξού και τα ευρήματα του Αρχιμήδη είναι έντονα στη δουλειά του. Για το λόγο αυτό η τοποθέτηση των έργων στον υπαίθριο χώρου του μουσείου υπηρετούν μια γεωμετρική αρμονία κατά τρόπο ώστε να σχετίζονται με την τροχιά του ήλιου και το φως του. Για παράδειγμα το έργο «ηλιακή διαδρομή», που είναι χορηγημένο από το ίδρυμα Λεβέντη, έχει διάφορα σχήματα που είναι εμπνευσμένα από τα φύλλα δέντρων και φυτών της περιοχή του Μιτσερού, τα οποία αναδεικνύονται αναλόγως του φωτός του ήλιου.

Δεκάδες είναι οι επισκέπτες που περνούν για να δουν τα έργα του καλλιτέχνη, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές, σε οργανωμένες εκδρομές από τα σχολεία τους. Αρκετοί είναι και οι επισκέπτες από το εξωτερικό, που γνωρίζουν τη δουλειά του καλλιτέχνη, η οποία εκτίθεται σε ιδιωτικές συλλογές και σημαντικά κέντρα τέχνης. Ο Κουρούσιης είναι από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Κύπρου. Εμφανίστηκε αρχές της δεκαετίας του 1960, κουβαλώντας τις επιδράσεις που δέχθηκε από τις σπουδές του στο Λονδίνο. Το αποτύπωμά του στη σύγχρονη κυπριακή Τέχνη είναι έντονο. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ᾽70 ασχολείτο με τις κατασκευές σκηνικών στο θέατρο και τη ζωγραφική σε καμβά. Η τραγωδία της Κύπρου τον σημάδεψε και στάθηκε η αφορμή για να στραφεί στη γλυπτική με πρώτο του έργο το εμβληματικό «ουράνιο τόξο», εμπνευσμένο από το ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε το φθινόπωρο μετά τον πόλεμο και το οποίο λειτούργησε σαν κίνητρο ελπίδας και μοχλός ανασύνταξης. Το έργο στήθηκε στον κόμβο του Κολοκασίδη, δίπλα από το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, με τη βοήθεια ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων αλλά και απλού κόσμου. Δυστυχώς όμως το εμβληματικό έργο όταν χρειάστηκε να συντηρηθεί, παρά τη θέληση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, συνάντησε την απροθυμία του Τμήματος Πολεοδομίας, το οποίο με συνεργούς τους δύο δήμους της περιοχής, σταμάτησε τη διαδικασία με πρόσχημα ότι δεν ήταν συμβατό με τη νέα τοπιοτέχνηση.

 Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Tags: art, cyprus

Σχετικά με τον Συγγραφέα